20 Eylül 2024 Cuma

Onbinlerce kişi Gündoğdu'yu doldurdu

HDP son seçim mitingini İzmir'de on binlerce kişinin katılımıyla Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştiriyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 24 Haziran seçimlerinin son mikingini Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştiriyor. On binlerce kişi alanı doldurmaya başladığı mitinge, girişler tek noktadan yapıldı.
 
Polisler özellikle sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamaların alana sokulmayacağını belirtirken, halk yasağa tepki gösterdi. Halkın tepkisi sonuç verdi flamalar içeriye alındı. HDP flamalarıyla süslenen miting alanını "Em li vir in", "Kadın mücadelesi faşizmi yenecek", "Düzeni kokmuş ittifaklara oy yok", "Ma barajları yıkmıyak" ve "Adalet, özgürlük, barış halkların emeği ile gelecek" döviz ve pankartları taşındı.
 
Kadınların yöresel kıyafetleri ile katıldığı mitingde kadın ve gençlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Mitinge HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Aydın Milletvekili Adayı Ferhat Tunç, ESP Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Devrimci Parti Genel Başkanı Adnan Akın, Kaldıraç, SYKP, Yeşiller Sol Gelecek Partibi, Köz katıldı.
 
Miting saygı duruşuyla başladı. Mitinge HDP milletvekili adaylarının yanı sıra HDP İzmir İl Eşbaşkanları Semra Uzunok ve Şevket Aydemir katılarak kitleyi selamladı. Uzunok yaptığı konuşmada, "Bu seçim OHAL'e karşı tek koluyla direnen insanla tek adama karşı yapılıyor. Bu seçim karanlık ile aydınlık arasındadır. Bu seçim katiller ile HDP arasında olacaktır" diye konuştu.
 
Ardından HDP milletvekili adayları büyük bir coşkuyla kürsüye çıkarak halkı selamladı. Milletvekilleri adına İzmir 2. Bölge Adayı Murat Çepni ile 1 Bölge Adayı Serpil Kemalbay birer konuşma yaptı.
 
Murat Çepni, "Size Deniz'in çocuklarından selam getirdim. Kazım Koyuncu'nun, Metin Lokumcu'nun, doğasını koruyan Havva ananın selamını getirdim" dedi. Baskın seçim yapıp HDP'yi baraj altında tutmak isteyenlerin yanıldığını ifade eden Çepni, "İstanbul, Amed ve bugün İzmir onların korkusunu gerçek kılacak. HDP, kökleri tarihte olan yenilmez bir harekettir. Kawa'dan Pir Sultanlara, Denizlerden Sakine Cansızlara, Hasan Ocaklardan Taybet Analardan güç alıyoruz" diye kaydetti. HDP'nin Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ olduğunu vurgulayan Çepni, "Herkes HDP'de birleşecektir. Ezenlerin en büyük korkusu budur. HDP 7 Haziran'da bunu gerçek kıldı, yeniden başaracacağız" diye belirtti. AKP'nin yüzde 1'in iktidarı olduğunun altını çizen Çepni, "65 milyon insanımız yoksullluk 16 milyon ise açlık sınırının altında. HDP ezilenlerin yoksulların partisidir. HDP'nin mücadelesi soygun ve sömürüye karşıdır. Karşımızdaki Cumhur İttifakı çetelere dayanıyor. Bizler demokrasi ve özgürlük inancımıza ve direncimize dayanıyoruz. Kürt halkının özgürlüğü, Alevi halkının inancı, emek için, kadın cinayetlerine son vermek için, gençliğin geleceği için doğanın talanına son vermek için geliyoruz. 24 Haziran'da biz kazanacağız. An serkeftin an azadi" diye konuştu.
 
Ardından söz alan Serpil Kemalbay, "Büyük bir mücadele içerisindeyiz. Halktan ve adaletten aldığımız güçle 24 Haziran'a gidiyoruz. Yarın onları tarihin çöplüğüne atacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon kanalında "HDP nasıl oluyor da hala oy alıyor, anlamakta zorlanıyorum" dediğini hatırlatan Kemalbay, "Sen anlayamazsın özgürlük ve demokrassi isteğimizi anlayamazsın. İzmir isteyince değişecek. Senle değişecek. Birlikte kazanacağız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise "Bugün bir kere daha Tayyip Erdoğan'ı layık olduğu yere göndermek için buradayız. Barış, demokrasi ve adalet umutlarının önünde dikilen kara bulutları salmak için bir aradayız. Türkiye'nin bütün meydanları Digor'dan İzmir'e kadar, Gever'den Tekirdağ'a kadar bütün meydanlar bir tek irade etrafında toplandı" diye belirtti. 
 
HDP oldukça Türkiye'de faşist diktatörlüğün asla kurulamayacağını vurgulayan Kürkçü, HDP'nin 7 Haziran 2015 tarihinde bir kapı açtığını, ancak Erdoğan ve Bahçeli şer ittifakının bunun karşısında paniğe kapıldığını söyledi. Kürkçü, "Türkiye'yi bir çatışmanın içine soktular. 3 yıldır bu çatışmanın içindeyiz. Partimiz bu çatışmanın hedefindedir, Çöktürme Planı'nın orta yerindedir. Çöktürme Planı'nı halklarımız çöktürmüştür. Bu kanlı planın arkasında duranların defterini dürmek üzere, sandığa gidiyoruz" dedi.
 
'BU SÖZÜN HESABINI SORACAĞIZ'
 
Kütkçü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun HDP'ye oy verecek olan CHP seçmenleri için sarf ettiği ‘HDP'ye oy verecek olanlardan hesabını soracağız' sözlerine de yanıt verdi. Kürkçü, "Sen kimseden verdiği oyun hesabını soramazsın. Ama bu sözünün hesabını sormak boynumuza borç olsun Süleyman Soylu. Boynumuza borç olsun" ifadelerini kullandı.
 
Kürkçü'nün ardından kitleye seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Amed'deki halkımızla İzmir'deki halkımızı buluşturma zamanıdır. İzmir'in dağlarında açan çiçeklerle Hakkari'de açan sümbülleri buluşturma zamanıdır. Yarını hep birlikte karşılayacağız. İzmirliler 24 Haziran'ın altına imzalarını atacaklar, tarih yazacaklar. İzmir halkı 16 yıllık AKP iktidarının bu kente neler getirdiğini biliyor. AKP'nin 16 yıllık iktidarı boyunca bu kentte; denizinden havasına, ormanından ağacına, insanından hayvanına herkese zulüm yaptığını biliyor. İzmir halkı bu şehre hiçbir şekilde yatırım yapılmadığının tanığıdır. Ormanını talan eden, insanına zulmeden bir iktidara karşı yarın hesap sorma günüdür. Yarın sandıklarda ders verme günüdür" dedi.
 
DEMİRTAŞ VE HDP'DEN KORKUYORLAR
 
Buldan, "Demirtaş'ta HDP'den korkuyorlar. O kadar büyük bir tedirginlik var ki, her gün bu ülkenin Cumhurbaşkanı yalanlarla iftiralarla HDP'yi ve Demirtaş'ı karalamaya çalışıyor. Dün Recep Bey; 'HDP hala bu milletten oy alıyor inanamıyorum' diyor. Biz de kendisine şöyle diyoruz; kolayı var, Bilal'e sor sana tane tane anlatsın HDP nasıl oy alıyor" diye kaydetti.
 
Diyarbakır'da açık ara önde olduklarını söyleyen Tayyip Erdoğan'a yanıt veren Buldan, "Recep Bey Diyarbakır'da açık ara önde olduklarını söylemiş sanırım bizim yaptığımız mitingle AKP'nin yaptığı mitingi birbirine karıştırmış. Kendisine bizim mitinglerimizin fotosunu göstermişler demişler ki 'bu AKP mitingi' o da yutmuş. Kim önüne ne koyarsa ona inanıyor. Oysa o gösterdikleri resim HDP'nin mitingiydi, milyonların mitingiydi" diye konuştu.
 
ONLARIN ANILDIĞI TARİH 17-25 ARALIK'TIR
 
AKP'yle HDP arasında dağlar kadar fark olduğunu vugulayan Buldan, "Onların anıldığı bir tarih var. Bizim de anılacağımız bir tarih var. Onların anıldığı tarih 17-25 Aralık'tır. Bizim anılacağımız tarih 7 ve 24 Haziran olacak. Bizim onurla anılacağımız bir tarihimiz var. Onların da geçmişinde kirli bir leke olarak kalan 17-25 Aralık'ı hiçbirimiz unutmadık" diye belirtti.
 
Erdoğan'a seslenen Buldan, "Biz 7 Haziran'da nasıl umut olduysak yarın da aynı umudu aynı coşkuyu vereceğiz. Çünkü sizin bu ülkeye vereceğiniz bir şey kalmadı. Kürdü, Türkü, Aleviyi, kadınları, gençleri yok saydınız. Bu ülkede Kürt sorunu, Alevi sorunu, kadınların gençlerin, sorunu yok dediniz. Oysa hepsi var. Bir tek olmayan şey olacak o da siz olacaksınız. AKP olmayacak, Erdoğan olmayacak bu sorunların hepsini biz çözmeye talibiz. HDP, Türkiye'de de var olan tüm sorunları çözmeye talip. İzmir halkının sorunlarını da, Türkiye halklarının sorunlarını da çözmeye talibiz. Biz biliyoruz ki umut bağlandı HDP'ye bunun için yarın sandık başına giderken herkes pusulası ile birlikte umudunu da götürsün, inancını da götürsün. Tabi ki sadece HDP değil aynı zamanda bir Cumhurbaşkanı adayımız var; Edirne Cezaevinde Sevgili Demirtaş var. Hep birlikte yöneteceğiz bu ülkeyi, sorunları hep birlikte çözeceğiz" diye kaydetti.
 
Buldan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İki Cumhurbaşkanı adayı düşünün birisi mevcut Cumhurbaşkanı, diğeri Edirne Cezaevi'nde Cumhurbaşkanı adayı. Düşünün mevcut Cumhurbaşkanı her gün nefretle televizyonlara çıkıp insanlara hakaret ediyor. Diğeri cezaevinde sadece ketıl ile bu ülkeye umut vadediyor. İnanın Recep Beyin günde 30 ayrı kanalda canlı yayında verdiği mesajlar bir tane ketıl etmez. Bizim ketılımız bile onların televizyon yayınlarından daha çok kitle topluyor. Sosyal medyada Demirtaş'ın verdiği mesajlar onların alanlarda topladığı kitleden daha fazla. Çünkü Demirtaş'ın verdiği mesajlar bu ülkenin geleceğidir.
 
KADIN İKTİDARINA YÜRÜYORUZ
 
"Sevgili gençler yarın sizin gününüz.Yarından sonra bu ülkeyi Demirtaş ile birlikte sizler yöneteceksiniz. Sevgili kadınlar kadın iktidarına yürüyoruz, kadının fendi yarın sandıkların rengi olacaktır. Başarılar diliyorum.
 
"Sevgili İzmirliler, yarın tarihi bir fırsattır. Ya karanlıktan ya aydınlıktan yana bir tercih yapmak durumundayız. Bu ülkede sorunların tartışılabildiği, yargının bağımsız olduğu, OHAL'in olmadığı, KHK'lerle insanların ihraç edilmediği bir ülke hayal değildir. Bu hayali gerçekleştirmek bizlerin elindedir. Yarınki tarihi fırsatı iyi değerlendireceğiz. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için aydınlık bir Türkiye için özgür eşit koşullarda yaşam için hep birlikte HDP diyeceğiz. Bir oy HDP'ye bir oy Demirtaş'a diyeceğiz.
 
"Aslında bugün sevgili Sırrı Süreyya da burada olacaktı. Ancak Ankara'daki gözaltılar nedeniyle orada kalmak zorunda kaldı. Ama size sevgilerini gönderdi. Biraz önce avukat arkadaşlarımız Edirne cezaevinden çıktı ve bizi aradı, herkese Demirtaş'ın selamlarını iletti.
 
"Yarın Selahattin Demirtaş'ın yönettiği bir ülkeye hep birlikte uyanacağız. HDP'nin büyük bir temsiliyetle parlamentoda olacağı bir güne uyanacağız. Onlar bizi baraj altında bırakmak isteyecek, oylarımızı çalmaya çalışacaklar. Tek bir oyumuzu bile onlara kaptırmayacağız. O bir oy Türkiye'nin umududur. Sizlere bu konuda güveniyoruz."