ÖMK görüşmeleri başladı
Milli Eğitim Komisyonunda ÖMK görüşülüyor. Görüşme öncesinde MEB önünden Meclis'e yürüyen eğitim emekçileri, öğretmenlerin haklarını gözeten bir meslek kanunu için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) Meclis Milli Eğitim Komisyonunda görüşülmeye başlandı. AKP Milletvekili ve Milli Eğitim Bakanlığı eski bakanı Mahmut Özer başkanlığında toplanan komisyona, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin de olduğu eğitim sendikaları temsilcileri katıldı.
Taban maaş uygulamasının ve eğitim emekçilerinin özlük haklarının yer almadığı bir ÖMK'nın hükümsüz olduğunu kaydeden Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Edebali'nin özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ekonomik, sosyal, demokratik haklarına ilişkin komisyonda söz alması bekleniyor.
AKP-MHP iktidarının "müjde" olarak sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanununa göre, mesleğe kariyer basamakları getiriyor. Kanunla "Uzman Öğretmen, Başöğretmen" ve "Aday Öğretmen" olarak ayrılmasının önü açılacak.
EĞİTİM EMEKÇİLERİNDEN YÜRÜYÜŞ
Eğitim emekçilerinin iradesini yok sayan ÖMK'ya karşı çok sayıda öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı önünden Meclis'e yürüdü. Eğitim Sen'in çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşte "Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu'na hayır" pankartı taşındı.
Yürüyüşte sık sık, "Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz", "Gerici, ırkçı eğitime hayır" sloganları atıldı. Eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu da katıldı.
Yürüyüşünü polisler tarafından kesildi. Öğretmenler, "Öğretmene değil çetelere barikat", "Direne direne kazanacağız", "Yusuf Tekin istifa" sloganlarıyla tepki gösterdi.
'ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ AYAKLAR ALTINA ALINDI'
Basın metnini okuyan Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, söz konusu kanunla nitelikli, niteliksiz öğretmen algısı yaratarak öğretmenlik mesleğinin saygınlığını ayaklar altına alındığını kaydetti.
'HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM'
Güneş, "Sayın bakan Öğretmen Akademileri konusunda kendini haklı çıkarmak için şûra kararlarına atıf yapıyor. Buradan soruyoruz, şûra kararlarını madem bu kadar önemsiyorsunuz 20. Eğitim Şûrasında karar altına alınan; 'okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği sağlanmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalı, öğretmen alımlarında kadrolu istihdam esas olmalı ve mülakat uygulaması kaldırılmalıdır. Özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin devlet okullarında görev yapan öğretmenlerle asgari aynı düzeyde özlük haklarına sahip olmaları yönünde düzenleme yapılmalıdır.' Bunlar gibi çok daha elzem olan ve kararları neden uygulamıyorsunuz. Komisyon ve genel kurul görüşmeleri ile oylama sürecine katılacak milletvekillerine de şu çağrıyı yapıyoruz; bu ucube kanun tasarısının geçmesine izin vermeyin. Gelin hep beraber tarihe anlamlı bir miras bırakalım. Eğitim sisteminin geleceği için, eğitim emekçilerinin haklarını ve taleplerini göz ardı eden bu tasarının geri çekilmesi ve yasalaşmaması için hep beraber mücadele edelim" çağrısı yaptı.
'MÜCADELEMİZE KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ'
Güneş, şöyle devam etti: "Bakın burada çok kıymetli bir çalışma var. Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsanız, 'ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; öğretmenlerin statüsü tavsiyesi' olan bu metni esas alan ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan öğretmenlerin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanununu hep beraber hazırlayalım. Siyasi iktidarı ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i, öğretmenlerin sesine kulak vermeye ve gerçek bir meslek kanunu için eğitimin tüm bileşenleri ile birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Eğitim emekçilerinin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz."
Açıklamanın ardından Eğitim Komisyonu üyeleri görüşmeye katıldı.