18 Eylül 2024 Çarşamba

Ölümsüzlüğünün 1. yılında İbrahim Okçuoğlu anıldı

İbrahim Okçuoğlu'nun mezarı başında bir anma düzenlendi. Ölümsüzlüğünün birinci yılında yapılan anmada, onun yolundan mücadelede ve sosyalizmde ısrar sözü yinelendi.

Komünist aydın İbrahim Okçuoğlu, ölümsüzlüğünün birinci yılında Almanya'nın Berlin kentinde anıldı. 24 Ağustos 2023 yılında ölümsüzleşen Okçuoğlu için mezar başında yapılan anmada komünizm ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşünler anısına saygı duruşu yapıldı. 

'ÖLÜMSÜZLEŞTİĞİNDE ÖRGÜTLÜ BİR KOMÜNİST OLARAK BİZDEN AYRILDI'
İbrahim Okçuoğlu'nun 72 yıllık hayatının 51 yılını devrimci mücadeleye adadığı hatırlatılan Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) adına yapılan konuşmada şu ifadeler yer aldı: "İbrahim Okçuoğlu yoldaşın bize bıraktığı miras, örgütlülük çağrısıdır. Kuşkusuz Okçuoğlu yoldaş yaşamının değişik kesitlerinde partide farklı görüşlere sahip oldu. Ancak onun için farklı görüşlere rağmen örgütlü kalmak belirleyiciydi. O, siyasi yaşama örgütlü bir komünist olarak başladı ve ölümsüzleştiğinde örgütlü bir komünist olarak bizlerden ayrıldı. Birçok devrimcinin yaşamında örgütsüzleştiğini, örgütsüz olarak komünist kalınabileceğine dair algılar olduğunu görüyoruz. Ancak komünist olmak örgütlü olmaktır, bu anlayışın en önemli temsilcilerinden birisi İbrahim Okçuoğlu yoldaştır. Onun için Okçuoğlu yoldaşın kalbimizde ve mücadelemizde değeri özeldir. Bizim için yeri özeldir. Okçuoğlu yoldaş ölümsüzleştiğinde, bize veda ettiğinde 39 eser geride bırakmıştı. Onun ölümsüzleşmesinden sonra Filistin üzerine bir kitap çıktı ve yakın zamanda 4 kitap daha yayımlanacak.

'MÜCADELENİN SORUNLARINA KAFA YORDU, KATKILAR SUNDU'
"Yoldaşımız yaşamı boyunca sosyalizmin ve mücadelenin güncel sorunlarına kafa yordu ve katkılar sundu. En son yazısı gıda sorunu üzerindeydi ve dünyadaki gıda sorununu, fiyat artışlarını irdeliyordu. Yaşamı boyunca yeteneğini ve olanaklarını partiye sundu. Gençlik kamplarında yüzlerce ve hatta binlerce genç komünisti eğitti ve onlara yalın diliyle politik ekonominin ve sosyalizmin sorunlarını anlattı. Yoldaşımız özellikle sosyalizmin sorunlarına ilişkin katkıları büyüktür. Stalin üzerine sosyalizme yapılan saldırılara karşı yanıtı en iyi veren yoldaşlarımızdan birisi oldu. Bir keresinde bir yoldaşına, Türkiye'de kapitalizmin gelişimi üzerine düşüncelerini almak için bir kitap vermişti. Kitabın aşırı istatistiklerden dolayı okunmadığını duyunca istatistiklerin devrimci mücadelede önemi üzerine bir makale yazmıştı. Makalesinde tüm yoldaşlarına verilerin ve istatistiklerin mücadelemizde oynadığı rolü belgelemişti.

'MÜCADELEDE VE KOMÜNİZM DAVASINDA ISRAR' SÖZÜ
"İbrahim Okçuoğlu yoldaşta eleştiri her zaman yapıcıydı, yeniyi yaratmaya dönüktü. Yoldaşlarına karşı her zaman açıktı. Yoldaşlarına ve özelde gençlere kapısı her zaman açıktı. Onların herhangi bir sorusuna veya soruyu yanıtlamak için her türlü göreve hazırdı ve gereken desteği sunuyordu. İbrahim Okçuoğlu yoldaşla birlikte 1 yıl bir değerimizi kaybetmiş olduk. Onu ölümsüzlüğün birinci yılında mezarı başında vereceğimiz söz, mücadelede ve komünizm davasında ısrar olacaktır."

'BIRAKTIĞI DEĞERLERDEN ÖĞRENMEYE  DEVAM EDİYORUZ'
Komünist Gençlik Örgütü (KGÖ) adına yapılan konuşmada "İbrahim Okçuoğlu yoldaşın bıraktığı değerlerden öğrenmeye devam ediyoruz" denildi. "Onun gençlere yakınlığı, desteği hiçbir zaman unutulmayacak" denildikten sonra İbrahim Okçuoğlu'nun ölümsüzleşmesinden sonra da onun bıraktığı birikimden yararlanıldığı söylendi.

Komünist İnşa adına yapılan konuşmada onun Tunus Komünist partisinin kuruluş kongresindeki etkisi anlatıldı. İbrahim Okçuoğlu şahsında tüm enternasyonal ölümsüzler anıldı.

LUKSEMBURG VE LİEBKNECHT'İN MEZARI BAŞINDA DA ANMA
Mezar anmasından sonra kitle Rosa Luksemburg ve Karl Liebknecht'in anıt mezarı olduğu yere gidildi ve hep bir ağızdan enternasyonal söylendi.

SALON ANMASI YAPILDI
Mezar anmasından sonra Berlin Dersim Derneğinde Komünist aydın İbrahim Okçuoğlu için bir salon anması düzenlendi. İbrahim Okçuoğlu'nun yaşamından kesitleri anlatan sinevizyon gösterildi. MLKP adına yapılan konuşmada Türkiye'deki çalışmasından, Rojava ziyaretinden kesitler sunuldu. Onun kitaplarının tek tek içeriği anlatıldı.

Anma "Bize ölüm yok" marşıyla son buldu.