2 Ekim 2024 Çarşamba

Ölüm orucundaki Akman için 'adım atın' çağrısı

ÇHD, ÖHD ve İzmir Tabip Odası'nın da aralarında olduğu kurumlar, 207 gündür ölüm orucunda olan tutuklu Didem Akman'ın sağlık durumunun riskli bir aşamada olduğunu belirterek, adım atılması için çağrı yaptı.

İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İmece Der ve İzmir Tabip Odası, 207 gündür ölüm orunca olan tutuklu Didem Akman için Bayraklı Adliyesi önünde açıklama yaptı. Öncesinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe veren hak savunucuları ve avukatlar, Akman'ın sağlık durumunun kritik olduğuna dikkati çekti.

AKMAN'IN SAĞLIK DURUMU
Açıklamada konuşan ÇHD Genel Sekteteri Nergiz Tuğba Aslan, İzmir Aliağa Şakran Kadın Hapishanesi'nde tutuklu olan Akman'ın tutulduğu hücrede ciddi hijyen sorunlarının olduğunu söyledi. Akman'ın günde 1 saat havalandırmadan yararlanabildiğini aktaran Aslan, yapılan son avukat görüşünde Akman'ın ağız içinde yaralar, kol, bacak ve ellerde morluklar olduğunu gözlemlediğini paylaştı. Aslan, "Yoğun halsizlik ve yorgunluk, ayakta durmakta güçlük, nefes almakta zorlanma, konuşmakta güçlük, konuştuğunun anlaşılamaması, görme, işitme ve benzeri duyularında kayıplar, kulaklarda yoğun çınlama gibi kaygı verici yakınma ve belirtiler gözlemlemiştir. Akman, yaşamsal açıdan çok kritik bir aşamaya gelmiştir" diye konuştu.

'TALEPLER KARŞILANSIN'
Akman'ın talebi doğrultusunda Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna sevkinin sağlanmasını isteyen Aslan, bunun mümkün olmaması halinde ise Aliağa Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun koşullarının iyileştirilmesini, böylelikle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazının daha insani koşullarda yaşama geçmesini talep etti.