4 Ekim 2024 Cuma

Oluç: İstanbul'da AKP kongresi var, 500 metre ötedeki esnafın dükkanı kapalı

Meclis'te yaptığı basın toplantısında pandemi sürecinde iktidarın  kullandığını iddia ettiği 128 milyar doları Erdoğan'ı soran HDP Grup Başkanevekili Oluç, AKP'nin bugün Türkiye'nin  birçok noktasında yaptığı kongrelere işaret etti ve HDP'nin etkinliklerinin Covid-19 bahanesiyle engellendiğini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'128 MİLYAR DOLAR NE OLDU?'
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pandemi döneminde 128 milyar dolar harcandığına yönelik konuşmasını işaret eden Oluç, "128 milyar dolar ne oldu diye haftalardır soruyor muhalefet partileri. Henüz Hazine ve Maliye Bakanı istifa etmemişti, soruyorduk. O günden bugüne Hazine ve Maliye Bakanı değişti, bizler bu soruları sormaya devam ettik. Bugüne kadar bu sorulara cevap alamamıştık. Bugün grup toplantısında şöyle bir cevap verildi, 'Salgın bahanesi ile yeni bir finansal dalga oluşturmak isteyenlere elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadele kullanılmıştır.' Bu cevap gerçekten bugüne kadar hiç üzerinde düşünülmemiş bir cevaptı. Eğer böyle bir cevabınız vardıysa haftalardır niye bekliyor, söylemiyorsunuz? Bunu şimdi, yeni icat ettiniz" dedi. 

'HALKI ALDATMAYIN'
Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle pandemi döneminde insanların kan ağladığına dikkat çeken Oluç, "128 milyar dolar pandemi döneminde kullanılmış öyle mi? Halk buna inanacak mı? Bu açıkça doğru olmayan beyana inanılır mı? Buradan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'a sesleniyorum. Açıklayın Sayın Elvan; bu 128 milyar dolar pandemi ile ilgili hangi kalemlerde kullanılmış. 128 miyar doların nereye gittiğini bilmek bu halkın hakkıdır. Çünkü onların alın teriyle, emekleriyle oluşturulmuş rezervlerdir bunlar. Halkın hakkı olan şeylerin nereye harcandığını öğrenmek istiyoruz. Bunu sormaya devam edeceğiz. Halkı aldatmayın" ifadelerini kullandı. 

'SİZ KONGRE YAPIYORSUNUZ AMA BİZİM ETKİNLİKLERİMİZE İZİN YOK'
Bugün İstanbul'da gerçekleşen AKP kongresine işaret eden Oluç, "O kongre yaptığınız yerin 500 metre ötesindeki esnafın dükkanı kapalı. 10 tane masa ile lokantası olan esnafın dükkanını açtırmıyorsunuz ama lebaleb kongreler yapıyorsunuz. Bunu da kendi çıkarlarınız için kullanıyorsunuz. Gerçekten ayıptır. Halk sağlığına büyük bir darbedir. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bir kez daha söylüyoruz. Bakın sizin dışınızda barolar kongre yapmak istedi, yaptırmadınız. STK'lar kongre yapmak istedi yaptırmadınız. Bizim etkinliklerimize 30 kişiden fazlasını almamıza izin vermiyorsunuz, gelenlere ceza kesiyorsunuz. Batman'da, Osmaniye'de, Van'da bizim etkinliklerimize katılmış olanlara pandemi gerekçesiyle ceza kesiyorsunuz ama siz kongrelerinizi yapıyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Halk sağlığını siyasi çıkarlarınız için hiçe sayıyorsunuz. Bu gidiş, gidiş değildir. Bunu da halk bir kez daha görmelidir. Kongre yaptıkları yerlerde pandemideki yükseliş devam edecek olursa bunun bir numaralı sorumlusu AKP'dir" dedi.  

Açıklamasının ardından basının sorularını da yanıtlayan Oluç, "33 vekille ilgili fezlekelerin Meclis Başkanlığına ulaştığını söyledi Meclis Başkanı. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?" sorusuna ilişkin ise şu yanıtı verdi: "Biz de duyduk ama henüz hangi fezlekeler olduğunu bilmiyoruz. Arkadaşlarımız onu öğrenmeye çalışıyor. Öğrendiğimiz zaman bu konudaki görüşlerimizi açıklayacağız."