6 Ekim 2024 Pazar

Oluç: Bu kapanma değil turizm için para çağırma adımı

HDP Grup Başkanvekili Oluç, gündeme ilişkin Meclis'te düzenlediği basın toplantısında 3 haftalık sokağa çıkma yasağının aslında Türkiye'yi borç batağına sokan iktidarın turizm için para çağırma adımı olduğunu vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Yarın başlayacak olan 3 haftalık sokağa çıkma yasağına dikkat çeken Oluç, iktidarın pandemiyi yönetemediğinin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. 

Durumun "tam kapanma" olmadığının altını çizen Oluç, "İktidar için tam sorumsuzluk örneği ile karşı karşıyayız. Emekçiler, kadınlar, çiftçiler, öğrenciler, esnaf için tam sefalet, tam borçluluk, tam ölüme terk etme adımı ile karşı karşıyayız. Sosyal güvencesiz bir tam kapanma olabilir mi? Bunu pandemi başladığından beri, 1 yıldan fazladır söylüyoruz; sosyal güvencesiz tam kapanma olmaz" dedi. 

Alınan kararın bir sağlık tedbiri ya da pandemiye karşı alınan bir karardan çok "turizm mevsimi geliyor, turistlerin Türkiye'ye gelmesi lazım, bugünkü hasta sayısı ve ölüm sayısı turistlerin Türkiye'ye gelmesini engeller, dolayısıyla bu durumu değiştirelim" adımı olduğunu söyleyen Oluç, ülkeyi tam bir borç kapanına sokan iktidarın turizm için para çağırma adımı olarak yorumladı. 

Türkiye'nin pandemi boyunca halka en az yardım yapan ikinci ülke olduğunu söyleyen Oluç, "IMF raporuna göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın sadece yüzde 1.9'u destek olarak sunulmuş. Bütün dünya, Türkiye'de pandemi döneminde yaşanmış olan ve sosyal güvenceyi yok eden, bütçe kaynaklarını pandemi döneminde halk için kullanmaktan uzak duran, İşsizlik Fonu'nu esas itibariyle kullanan, yani işçinin ve emekçinin alınteri ile oluşan Fonu kullanan iktidar gerçekliğini bir kez daha IMF raporu aracılığıyla gördü" ifadelerini kullandı. 

"31 Mart tarihinde kısa çalışma ödeneğini kesinlikle sonlandırmayın" dediklerini hatırlatan Oluç, buna rağmen kısa çalışma ödeneğinin sonlandığını vurguladı. 19 Nisan'da kısa çalışma ödeneğinin üç aylık süre için uzatıldığını belirten Oluç, Bir kez daha dile getiriyoruz; 3 aylık uzatma yetmez. Pandeminin bu durumda olduğu ve çok ciddi sosyal güvenceye ihtiyaç duyulduğu bir dönemde, kısa çalışma ödeneğinin 3 ay boyunca değil, yıl sonuna kadar uzatılması gerekiyor" diye konuştu. 

Oluç, "Bu iktidarın sorunu ne biliyor musunuz? Salgını değil, algıyı yönetmek ile uğraştılar. Bu algıyı yönetme adımıdır. Salgın varken, siz algıyı istediğiniz kadar yönetin, salgını algı yönetimi ile engelleyemezsiniz. Bu salgından bir siyasi başarı hikayesi çıkarmak istedi iktidar, bir yıldan fazla bir süredir, bütün dertleri buydu, ama başaramadılar. Yani Saray'ı 3 hafta kapatsanız, günlük 10 milyon TL olan giderleri açısından, sosyal güvence için önemli bir kaynak elde edilir, onu da söyleyeyim" dedi.