25 Kasım 2024 Pazartesi

'Öldürülen hekimin anısına sahip çıkmak suç değildir'

7 Temmuz'da Dr. Karakaya'nın öldürülmesini Sağlık Müdürlüğü'ne yürüyüşle protesto eden sağlık emekçileri hakkında soruşturma başlatıldı. İstanbul Tabip Odası, her an öldürülme riskine maruz kalarak çalıştırılmaya öfkenin haklı olduğunun altını çizdi ve suç kapsamına alınamayacağını vurguladı.

İstanbul Tabip Odası, Cağaloğlu'nda bulunan binasında Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesi sonrasında 7 Temmuz'da Çapa Hastanesinden Sağlık Müdürlüğü'ne yürüyen sağlık emekçilerinin, öldürülen hekimlerin anısına sahip çıktığı ve sağlıkta şiddeti protesto ettiği için hakkında soruşturma başlatılmasına tepki gösterdi. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet artarak sürerken, iktidarın keyfiliği ve hukuksuzluğu bir üst aşamaya taşıyarak, "şiddete hayır" diyen sağlık çalışanlarına soruşturma açarak güvenlik ve yargı sisteminin utanılacak birhale geldiği belirtildi.

Basın metnini okuyan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ertuğrul Oluç, beş dakikada bir hasta bakmaktan, yönetici mobbinginden, angarya ve nöbet yükünden, ekonomik kriz ortamında hem geçim hem de gelecek kaygısı ile boğuşmaktan bunalan hekimlerin her an öldürülme riskine maruz kalarak çalıştırılmaya karşı haklı öfkesi suç kapsamına alınamayacağının altını çizdi.

'BİNLERCE HEKİM DE BU YARGILAMANIN MUHATABI OLACAK'
"7 Temmuz yürüyüşü öldürülen meslektaşımızın anısına sahip çıkmanın yanı sıra mesleğimize ve şahsiyetimize el kaldıranlara bir cevap, hekimliği değersizleştirenlere karşı güçlü bir duruşu ifade etti" diyen Oluç, öldürülen meslektaşları için yürüyen hekimlerin yargılanmasının ve cezalandırılmasına taviz veren ne ulusal ne de uluslararası hiçbir hukuk normun ceza maddesi bulunmadığın ı kaydetti. Oluç, "Bu soruşturma davaya dönüşürse orada binlerce hekimin, ekip arkadaşları sağlık çalışanları ile birlikte gösterdikleri cüretli tutum ve haklı tepkileri yargılanmış olacak. Ve sadece İstanbul'da yürüyüşe katılan binlerce hekim ve sağlık çalışanı değil, ülkenin neredeyse bütün illerinde, yürüyüşe geçen, basın açıklaması yapan, sağlıkta şiddete karşı haykıran on binlerce hekim de bu yargılamaların muhatabı olacak" ifadelerini kullandı.

'BU CİNAYETLER SONA ERENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
7 Temmuz yürüyüşü nedeniyle Cumhuriyet Savcılığınca haklarında soruşturma başlatılan ve Emniyet Güvenlik Şubesi tarafından ifadeleri alınan; Dr. Mehmet Nazmi Algan, Dr. Osman Öztürk, Dr. Ali Haydar Temel, Dr. İbrahim Ertaş, Dt. Emre Kırmızıtaş, Berkay Duran, Dr. Bilal Biçimli, Cemal Bilgin, Erdal Güzel, Suat Okan, Zeynel Abidin Barut başta olmak üzere hiçbir sağlık emekçisini ve ekip arkadaşların yalnız bırakmayacaklarını kaydeden Oluç, şöyle devam etti: "Sağlık kurumlarında görevi başında saldırıya maruz kalarak hayatını kaybeden Dr. Edip Uğurcan Kürklü, Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe, Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Fikret Hacıosman, Dr. Ekrem Karakaya'nın yanına yeni hekim ve sağlık çalışanı isimlerinin eklenmesini engellemenin yolu bu saldırılara sessiz kalmamaktan, bu durumu olağan karşılamamaktan geçer. Bu nedenle yeni cinayetlerin yaşanmaması için sağlıkta şiddeti sessizce karşılamayacak, bu saldırıları kanıksamayacak, bu cinayetler bütünüyle sona erene kadar bütün demokratik kanallardan tepkimizi göstermeye devam edeceğiz!"