20 Eylül 2024 Cuma

OHAL'siz OHAL dönemi

Hazırlanan yeni KHK'ya göre 18 Temmuz'da OHAL görünüşte kaldırılıyor ancak OHAL'i de aratmayacak düzenlemeler getiriliyor. OHAL uygulamalarında sınır yok.
Seçimlerde "OHAL'i kaldıracağız" diyen siyasi iktidar OHAL düzenini kalıcılaştırıyor. Şimdiye kadar 7 kez uzatılan OHAL, 18 Temmuz'da sona erecek. Hazırlanan yeni KHK ile görünüşte OHAL'in adı kalkacak fakat OHAL'siz OHAL dönemi başlamış olacak.
 
Cumhuriyet Gazetesi'inde yer alan habere göre, Meclis'e OHAL'in uzatılması için teskere gelmeyecek, bugün çıkması beklenen KHK ile OHAL'in yetkileri ve kapsamı artırılarak yasalaştırılmış olacak. Seçimden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptıkları görüşmede OHAL'siz OHAL dönemini nasıl sürdürecekleri üzerinde anlaşmaya varmışlardı.
 
İZLEME VE DENETLEME SÜREKLİLEŞİYOR
 
Bu kapsamda, Fransa'da OHAL'in kaldırılarak, OHAL'deki gerekli düzenlemelerin 31 Aralık 2020'ye kadar geçerli olacak "İç Güvenliğin Güçlendirilmesi ve Terörle Mücadele Yasası" hazırlandığına dikkat çekiliyor.
 
Hazırlanan düzenleme mevcut Terörle Mücadele Yasası ve Türk Ceza Yasası kapsamında ele alınacak. Buna göre, polise "kamu güvenliğini sağlamak amacıyla kişilere yönelik idari kontrol, izleme, denetleme ve el koyma yetkisinin verilebileceğine" dikkat çekiliyor.
 
HAZIRLANAN KHK OHAL'DEN DAHA AĞIR
 
Düzenlemede yer alması beklenen diğer başlıklar şöyle:
 
- Polisi, sportif faaliyetleri, kamusal alanlarda gerçekleştirilen kültürel etkinlikleri izleme ve denetleme yetkisine sahip olabilecek.
 
- "Örgüt üyelerinin" dini toplantı yerleri kapatılacak. Güvenlik güçleri ve mülki idare amirleri dini mekân ve yerleri denetleme ve kapatma yetkisine sahip olabilecek.
 
- Kamu düzenine ve kamu kaynaklarına saldırı ihtimaline karşı güvenli bölgeler oluşturulabilecek. 
 
- Valiler, "kişilerin ikamet edilmesine ilişkin güvenli bölge ve koruma alanları" oluşturarak, gerekli düzenleme ve tedbirleri almaya yetkili kılınabilecek. Ayrıca hakim ve savcılara gözaltı sürelerinin uzatma yetkisinin verilebileceK.