22 Kasım 2024 Cuma

OHAL'li iki yılda en az 3 bin 960 işçi yaşamını yitirdi

İki yıllık OHAL döneminde yaşanan iş cinayetlerine ilişkin rapor hazırlayan İSİG, OHAL'li iki yılda en az 3 bin 960 işçi hayatını kaybettiğini belirtti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), İki yıllık OHAL döneminde yaşanan iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre OHAL'li iki yılda en az 3 bin 960 işçi hayatını kaybetti.
 
OHAL'de iş cinayetlerinin yüzde 14 artış gösterdiği belirtilen raporda, iş cinayetleri, bir ülkede işçi sağlığı alanını yansıtan en somut göstergesi olduğu kaydedildi. Zaten iş cinayetlerinde oldukça kötü olan tablo son iki yılda daha da kötüleştiği vurgulanan raporda, OHAL'de iş cinayetlerindeki artışın nedenleri şöyle sıralandı:
 
"-İş cinayetleri işkolları açısından özellikle sanayide artış gösterdi. İşçi ölümleri metalde yüzde 100; enerjide yüzde 20; madencilik, tekstil, kimya, ağaç/kâğıt, çimento/toprak ve taşımacılıkta yüzde 10 arttı. Diğer yandan hizmet sektöründe ise konaklamada iş cinayetleri yüzde 50 arttı.
-İş cinayetleri nedenlerinde de dikkat çekici artışlar söz konusu. Yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet nedenli işçi ölümleri yüzde 20; ezilme/göçük ve elektrik çarpması nedenli işçi ölümleri ise yüzde 15 arttı.
-İş cinayetlerinde yaş grubu/cinsiyet olarak artışın tamamını 28-50 yaş arası/erkek işçiler oluşturdu.
-İş cinayetlerinde göçmen/mülteci işçilerin ölümünde yüzde 40'lık bir artış yaşandı.
-İş cinayetlerinin yaşandığı şehirlerden İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Kastamonu, Çorum, Eskişehir, Ankara, Manisa, Denizli, Aydın, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Elazığ... önemli oranda artış söz konusu."
 
İSİG, "Bu bilgiler ışığında, OHAL döneminde iş cinayetlerinin temelini sanayi işlerine yönelik baskı politikaları oluşturuyor. İşçi sınıfının görece örgütlü olan merkezini tamamen etkisizleştirmeye dönük politikalar, sermayenin sınıfın bütünü teslim almasını sağlayacak zemini hazırlamaktadır" dedi.