20 Eylül 2024 Cuma

OHAL kararnamesi kadınlara karşı suç işleyenlerin yargılanmasını engelleyecek

Depremin ardından çıkarılan OHAL kararname kadınlara ve çocuklara karşı işlenecek suçların yargılanmasını engelliyor. Avukat Funda Ata, "6284 kapsamındaki bütün başvurular kapsam dışı bırakılmalı" çağrısında bulundu.

Maraş merkezli iki büyük depremin ardından afet bölgesi ilan etmek yerine OHAL ilan edilmesi, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçların artması ve faillerin cezasız kalmasına neden olacak.

ERKEK-DEVLET-YARGI DEPREMDE DE FAİLLERİN YANINDA
Jinnews'e konuşan avukat Funda Ata, OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile davaların 6 Nisan'a ertelenmesini değerlendirdi. Kararnamenin kadın katliamları, şiddet, taciz ve tecavüz saldırılarında erkek-devlet-yargı ortaklığının sürdüğünün işareti olduğunu kaydeden Ata, faillerin bu süreçte de fail erkekleri koruduğuna dikkat çekti.

Yaşadıkları travmanın yanı sıra deprem bölgelerinde ağırlıklı olarak psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar ile deprem bölgeleri dışındaki kentlerde de kadınlar 3 ay süresince şiddete, tacize ve tecavüze maruz kaldığında başvuru ve şikayette bulunamayacak. Ayrıca, nafaka icrası, koruma tedbiri alınması ve icra süreleri de OHAL kararnamesiyle durduruldu.

'6284 KAPSAM DIŞI BIRAKILMALI'
6284 sayılı kadına yönelik şiddetin önlenmesi kanunun zaten uygulanamaz hale getirildiğini vurgulayan Ata, deprem sürecinde tamamen uygulanamaz kılındığına işaret etti. Ata, "Her tür doğal afet, savaş veya benzeri ortamlarda herkes mağdur ama kadınlar çocuklarla beraber daha çok mağdur" değerlendirmesinde bulundu.

Çok sayıda kadının depremden sonra kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeleri dahi bulamadığını söyleyen Ata, "Zaten şiddet ortamında yaşıyorlar. Bu koşullar, bu durumu kat be kat arttıracak koşulları da beraberinde getiriyor. Kararnameye özel bir hüküm koymak gerekirdi. Kadınlar açısından 6284'ü kapsayacak durumların kapsam dışı bırakılması, şiddet, nafaka, diğer koruma kararlarının icrası açısından sürelerin durmadığının altının çizilmesi gerekirdi. Bu olmadığı için var olan mağduriyet artacak" dedi.

KADIN CİNAYETLERİ ARTABİLİR
Birkaç gün önce Antalya'da bir kadının evli olduğu erkekten boşanmak istediği için bıçaklanarak katledildiğini hatırlatan Ata, "Kadınlar açısından şiddet hiçbir şekilde durmuyor. Yurtlar boşaltıldı, çocuklar evlerine dönmek zorundalar. İnsanların evleri yıkıldı, kalabalık yerlerde aileleriyle, akrabalarıyla yaşamak zorunda kalacaklar. Bu maalesef ister istemez şiddeti katlayacak. Buna yönelik özel bir önlem alınması gerekirdi. Yoksa önümüzdeki süreçte kadına, çocuğa karşı şiddet, kadın cinayetleri konusunda patlama yaşanacak" uyarısında bulundu.

Deprem bölgesindeki kadınların ekonomik, fiziki, psikolojik baskılarla karşı karşıya kalacağına işaret eden Ata, hiçbir kadının kendisini yalnız hissetmemesi için dayanışmanın büyütülmesi çağrısında bulundu. Ata, barolar ve kadın örgütlerine de duyarlılık çağrısında bulundu, kadınların kendilerini yalnız hissetmeyeceği mekanizmaların oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ata, "Bu durumda kadınlara sadece başvurun demek de yetmez, herkes başvuracak durumda olmayabilir. Bizlerin daha duyarlı davranması gerekir. Enkaz altında kalan OHAL bölgesinde bu tarz başvurulara daha kulak kabartıp, örgütlenmeleri yaratabilmemiz ve başka mekanizmaları işletmeye başlamamız gerekir kendi örgütlü duruşumuz açısından" dedi.

Önümüzdeki dönemde zor günler yaşanacağını ancak umutlu olmak gerektiğini söyleyen Ata, "El birliğiyle, dayanışarak bu enkazın altından hep birlikte çıkmak gerekir" diye ekledi.