19 Eylül 2024 Perşembe

Öğrencilerin yemeği kesilip saraya oluk oluk para akıtıldı

Tasarruf tedbiri adı altında MEB, ikili eğitim yapan okullardaki taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin ücretsiz yemek hakkına son verdi. Saray ise 6 ayda 6.1 milyar lira harcadı. Karara tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Irmak, "Bir öğün yemek verilmesi kamusal bir haktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı 2024 yılının ilk 6 ayında 6.1 milyar lira harcarken, tasarruf tedbiri adı altında ikili eğitim yapan okullardaki taşımali eğitim kapsamındaki öğrencilerin ücretsiz yemek hakkı gasp edildi.

Yoksulluk krizinin derinleşmesi nedeniyle her 5 çocuktan 1'i haftanın bir günü okula aç giderken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin ücretsiz yemek hakkını ellerinden aldı.

Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nde yapılan değişikle taşıma kapsamında olan ikili eğitim yapan okullardaki öğrencilerin ücretsiz yemek hakkı kaldırıldı. Bu okullarda görev yapan eğitim emekçileri de yemek hakkından yararlanamayacak. Tekli eğitim yapan okullarda ise yemek hizmetine devam edilecek ancak bu okullardaki öğrencilere yönelik ücretsiz yemek uygulamasına da kurallar getirilecek.

'ÇOCUKLAR AÇ, YEMEK HAK'
Öğrencilerin yemek hakkının kesilmesine tepki gösteren Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, okullarda tüm çocuklara bir öğün yemek verilmesi gerekirken sınırlı da olsa verilen ücretsiz yemeğin kesilmesine tepki gösterdi. Alınan kararla yoksul çocukların aç kalacağına dikkat çeken Irmak, "AKP tercihini yine sermayeden yana yapmıştır. Ülkemizde her 5 çocuktan 1'i haftanın bir gününü tamamen aç geçiriyor. Bu koşullarda okullarda çocuklara bir öğün yemek verilmesi hem kamusal bir hak hem de zorunluluktur" dedi.

'ÇOCUKLAR AÇ BIRAKILIP MESEM'LERE MECBUR KALSIN İSTENİYOR' 
Kararla yoksul çocukların aç kalacağını, eğitimine devam edemeyeceğini söyleyen Irmak, "Bu çocuklar okumasın, Meslek Eğitim Merkezleri'ne (MESEM) mecbur kalsın isteniyor. Bu kabul edilemez. Devletin görevi çocukların beslenme, barınma ve eğitim hakkını sağlamaktır. Bu bir lütuf değildir" diye konuştu.

'KRİZİN YÜKÜ YOKSULLARA YÜKLENİYOR'
AKP'nin yoksul çocukları ya MESEM'ler ya da dini eğitim veren okullara mahkum etmek istediğini ve bu kararın da bunun bir parçası olduğunu dile getiren Irmak, "Çocukların yemeğinin kesilmesini kabul etmek mümkün değil. Krizin faturasını birileri ödeyecekse, bugüne kadar vergilerini affettikleri zenginlere baksınlar. Onlar her gün paralarına para, sermayelerine sermaye katarken, yoksul halkın çocuklarını açlığa, yoksulluğa mahkum edemezler. Bundan bir an önce vazgeçilmeli" dedi. Irmak, kararın aynı zamanda krizin faturasının yoksul halka kesmek anlamına geldiğini söyledi.