19 Eylül 2024 Perşembe

ÖGİ ve MKGP: 190 gazeteci hapishanede

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin rapor açıkladı. ÖGİ'nin Nisan ayı raporuna göre, 190 gazeteci hapishanede, bu ay 33 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteciye dava açıldı, 29 gazeteciye 144 yıl, 2 ay, 29 gün ve 3 bin TL para cezası verildi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren Nisan ayı raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde açıkladı.
 
Toplantıya Platform ve İnisiyatif üyeleri ile çok sayıda gazeteci katıldı. Açıklamanın Kürtçesini İnisiyatif üyesi Elif Alkan, Türkçesini ise İnisiyatif Sözcüsü Hakkı Boltan okudu. Gazeteci Roza Metîna ise MKGP'nin yıllık raporunu açıkladı.
 
3 Mayıs gibi özel gündemi olan günlerde kutlamaların yapıldığını ve özgür basın için yaratılan değerlerden söz edildiğini söyleyen Boltan, "Ne yazık ki yaşadığımız ülkede bugünlerin hiçbir ağırlığı ve karşılığı yoktur. Karşılık verenler de düşman tarafı gibi muameleyle karşı karşıya bırakılır. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan gazeteciler bugünlere de acıları ile girerler ve bu günlerde daha çok acılarını konuşurlar. Nasıl saldırıya uğradığını, nasıl gözaltına alındığını, ne kadar zindanda kaldığını, ne kadar komik ve mesnetsiz konularla itham edildiklerini paylaşırlar" diye ifade etti.
 
Gelinen noktada basının özgür olmadığını sözlerine ekleyen Boltan, Türkiye'nin basının özgür olduğu ülkelerin arasında yer almadığını ifade etti. ÖGİ olarak Türkiye'de gazetecilere yönelik hak ihlallerini raporlaştırdıklarını ve bu tabloya göre hak ihlallerinin her geçen gün arttığının görüldüğünü söyleyen Boltan, "Geçen ay 170 gazeteci zindanda iken bu ay bu sayı 190'a yükseldi. AKP Hükümeti Türkiye'yi dünyanın en büyük zindanı durumuna getirdi. Kendisi de bu zindanın kapısındaki gardiyan pozisyonundadır" dedi.
 
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin Nisan ayı raporuna göre; 190 gazeteci halen hapishanede. 17 gazetecinin gözaltına alındığını, 33 gazetecinin tutuklandığı kaydedilen raporda, 2 gazeteci hakkında dava açıldığı, 50 gazetecinin yargılandığı, 29 gazeteciye toplamda 144 yıl 2 ay 29 gün ceza verildiği belirtildi.
 
BİR YILDA 10 KADIN GAZETECİ TUTUKLANDI
 
Roza Metîna ise Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu'nun kuruluşlarının birinci yıl dönümünde kadın gazetecilere dönük hak ihlalleri raporunu açıkladı.
 
Rapora göre, bir yılda 10 kadın gazeteci tutuklandı, 8 kadın gazeteci farklı tarihlerde katledildi, 8 kadın gazeteciye ise farklı suçlamalardan toplamda 13 yıl 1 ay 22 gün hapis cezası verildi.