26 Kasım 2024 Salı

OECD: İşsizlikte en büyük eşitsizlik Türkiye'de yaşanıyor

OECD'nin son raporuna göre, koronavirüs salgınına en dezavantajlı yakalanan ve bölgeler arası istihdam eşitsizliğinin en fazla olduğu ülkenin Türkiye oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı dar tanımlı işsizlik verisi anlamını yitirir ve Türkiye'de geniş tanımlı işsizlik yüzde 29,3'e yükselirken OECD'nin açıkladığı son istihdam raporu bölgeler arası istihdamdaki eşitsizlikler açısından da Türkiye'nin çok dezavantajlı bir noktada olduğunu ortaya koydu.

İSTİHDAMDA EN DERİN EŞİTSİZLİK
Rapora göre, Türkiye OECD ülkeleri arasında bölgeler arasında istihdamda en derin eşitsizliğin olduğu ülke. İstihdamda en güçlü bölgesi ile en zayıf bölgesi arasındaki fark 19 puanı aşan Türkiye'yi eşitsizlikte İtalya, Yunanistan, Avusturya ve İspanya takip ediyor. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da işsizlik oranı TÜİK rakamlarıyla bile yüzde 25'i buluyor.

KORKUTUCU BİR ETKİ BIRAKMASI BEKLENİYOR
OECD'nin Covid-19'un istihdam piyasalarına etkisini ele aldığı raporda, pandemi nedeniyle tüm dünyada istihdamın yüzde 15 ila yüzde 35'inin risk altında olduğu belirtildi. Rapora göre, özellikle turizm destinasyonları ve büyük şehirler ağır risk taşıyor. OECD bölgesinin ağırlıkla kırsal kesim olan yüzde 30'unda son 10 yılda işgücünün daraldığını vurgulayan raporda, "Yetenekleri az olan, düşük gelirli çalışanlar ve genç işgücü Covid-19 pandemisinden en ağır yarayı alan kesim olacak. Bu kesime pandeminin uzun vadeli korkutucu bir etki bırakması bekleniyor" denildi.

Raporda okulların ve bakım merkezlerinin karantina nedeniyle kapalı olmasının kadınlar üzerinde uzun vadeli kalıcı işsizlik yönünde olumsuz etkisi olacağı da vurgulandı.

ÜMİTSİZLER PANDEMİ NEDENİYLE HIZLA ARTIYOR
Raporda işsizlik rakamlarına dahil edilmeyen 'ümitsiz işsizlerin' pandemi nedeniyle daha da hızlı artacağı belirtildi. Türkiye'de DİSK-AR araştırmasına göre, ümitsiz işsizlerin sayısı son bir yılda 613 binden 1 milyon 331 bine yükselmiş durumda. OECD raporunda koronavirüs sonrası dönem için etkin biçimde harekete geçilmesi gerektiği belirtilerek buna birkaç dikkat çekici örnek verildi:

İNGİLTERE'DE EK TEŞVİKLER
"İsveç'te işi tehlikede olan havayolu uçuş personeli stres yönetimi eğitimi alarak doktorlara hizmet vermeye başladı. Avustralya'nın başlattığı yerel iş bulma seferberliği programı ile soruna mikro ölçekte yaklaşıldı. İngiltere'de 25 yaş altını işe alanlara ek teşvikler verilmeye başlandı."

İSTANBUL'DA EVDEN ÇALIŞMA YÜZDE 45'E KADAR YÜKSELEBİLİR
Rapora göre 2020'nin ilk aylarında yaşanan birinci dalga karantinada OECD ülkelerinde evden çalışma oranı ortalama yüzde 39'a kadar çıktı. OECD, bölgesel farklılıklar olsa da var olan işlerin sürekli olarak ancak yüzde 15'inin evden yürütülebileceğini belirttiği raporunda İstanbul'da bu oranın yüzde 45'e kadar çıkabileceğini öngördü. Evden çalışılabilecek en çok işin olduğu şehir ise yüzde 55 ile Londra oldu.