6 Ekim 2024 Pazar

'Nükleer santral ölüm demektir'

Çernobil'in 35. yılında açıklama yapan MNKP,  nükleere karşı dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı. 

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (MNKP) üyeleri, Çernobil nükleer felaketinin 35'inci yıldönümünde Özgecan Aslan Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Ellerinde Çernobil felaketine dair fotoğraflar taşıyan grup, "Çernobil'deki felaket sizin eseriniz" yazılı pankartı açıp sık sık "Mersin Çernobil olmayacak", "Dikkat Akkuyu pahalıya patlar" ve "Nükleer santral ölüm demektir" sloganları attı.

İlk sözü alan Mersin Tabip Odası eski Başkanı Ful Uğurhan, Akkuyu'da yapımı devam nükleer santral üzerinde durup, santrale karşı yıllardır mücadele ettiklerini, etmeye de devam edeceklerini dile getirdi.Santrallerin insan sağlığını ciddi yönde olumsuz etkilemesine rağmen mevcut iktidarının bu santrallerin yapımından ısrarcı olduğunu söyleyen Uğurhan, "Bu akılcı bir yöntem değildir. Büyük bir risk taşıyor. Nükleer santral ölümdür" diyerek, başta Mersin halkı olmak üzere herkesin buna karşı mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Sözlerine Çernobil'de yaşamlarını yitirenleri anarak başlayan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer de AKP-MHP döneminde ülke ve kent genelinde yapılan ekolojik tahribatlara dikkat çekti.

Doğa tahribatların hızla devam ettiğini söyleyen Şöfer, Mersin haklının doğa katliamına karşı durduğunu iktidarın da halkın sesini ve taleplerine kulak vermesi gerektiğini ifade etti.

DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ise insanları sağlıkları ve yaşamları düşünülmeden doğanın tahrip edildiğinin dile getirdi. Göksoy, "Bizim tercihimiz kapitalistlerin karı değil, yaşam hakkımızdan yanadır tercihimiz" diye konuştu.