Nijeryalı işçiler: Belirlenen asgari ücret yetersiz
Nijerya'da asgari ücretin yükseltilmesi talebiyle gerçekleştirilen ve hayatı durma noktasına getiren grevler sonucu asgari ücret iki katından daha fazla oranında artırıldı. Ancak işçiler ve örgütlü oldukları sendikalar, yoksulluğun derinleştiği ülkede belirlenen miktarın yetersiz olduğuna işaret etti. Asgari ücreti gözden geçirme süresi de 5 yıldan 3 yıla indirildi.
Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da işçilerin etkili grevleri sonucu aylık asgari ücretin yüzde 230 artırılmasını öngören yasa tasarısı Senato'da kabul edildi.
Ülkede asgari ücret 2019 yılında 30 bin naira olarak belirlenmişti. Salı günü kabul edilen tasarıdaki 70 bin nairalık asgari ücret yaklaşık 44 dolar ediyor. DW'nin haberine göre Nijerya Senatosu'ndaki milletvekilleri asgari ücreti gözden geçirme süresini beş yıldan üç yıla indirmeyi de kabul etmek zorunda kaldı.
Yasanın yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun da onayı gerekiyor.
Haziran ayında gerçekleştirilen etkili grevler kapsamında, havayolu şirketleri uçuşlarını durdurmuş, enerji trafoları kapatılmıştı.
PARA BİRİMİ DEĞERSİZ, ENFLASYON YÜKSEK, ARTIŞ YETERSİZ
Nijerya'nın iki büyük sendikası olan NLC ve Sendikalar Kongresi (TUC) asgari ücretin tatmin edici miktarda artması için aylardır mücadele ediyordu. Sendikalar 30 bin Naira (20 dolar) olan asgari ücretin 500 bin Naira'ya yükseltilmesini istemiş, daha sonra taleplerini aylık 250 bin Naira olarak revize etmişlerdi. Hükümet ise 60 bin Naira (40 dolar) teklif etmişti. Uzlaşma sağlanamaması üzerine etkili grevler düzenlenmişti.
İşçi liderleri, temmuz başında Tinubu ile görüştükten sonra 70 bin nairalık miktarı kabul etmişti. Nijerya İşçi Kongresi (NLC) Başkanı Joe Ajaero, dün yaptığı açıklamada sendikaların teklifi "karışık duygularla" kabul ettiğini söyledi.
Nijerya, büyük bir petrol ihracatçısı olmasına rağmen dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Ülkede enflasyon geçen ay son 30 yılın en yüksek oranı olan yüzde 34,1'e ulaştı. Başkan Tinubu'nun yakıt sübvansiyonlarını kaldırması benzin fiyatlarının iki katından fazla artmasına sebep oldu. Aynı zamanda, ülkenin çeşitli döviz kurlarını birleştirmesi nairayı devalüe ederek ithalatı daha pahalı hale getirdi.
Sendikalar, artan fiyatlar ve zayıf para biriminin işçileri geçim sıkıntısına soktuğunu vurguladı. Asgari ücretteki artış, enflasyonun hızla yükseldiği bir ortamda sadece küçük bir rahatlama anlamına geliyor.
BİR YANDA LÜKS YAŞAMLAR VE BİR YANDA DERİNLEŞEN YOKSULLUK
Yolsuzlukla anılan Nijerya'da iktidarda bulunanlar Türkiye'de olduğu gibi sık sık lüks yaşamlarıyla gündeme geliyor. Başkan Tinubu, geçen yıl spor araçlar için milyonlarca dolar harcanmasına onay vermiş ve eşi de bundan yararlananlar arasında yer almıştı.