22 Eylül 2024 Pazar

Nijerya'da çeteler 48 sivili katletti

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde köyleri basan silahlı çeteler, 48 sivili katletti. Saldırılar sonucu onlarca kişi ise hastaneye kaldırılırken, çeteler ev ve dükkanları da yağmaladı.

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde silahlı çeteler halka saldırdı. Damri, Kalahe ve Sabon Garin köylerini basan motorsikletli çeteler, halkın üzerine ateş açtı. Saldırıda 48 sivil katledilirken, çeteler pek çok ev ve dükkanı da yağmaladı. Onlarca sivil ise yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Çetelerin baskın düzenlediği köylere asker ve polis yerleştirilirken uzun zamandır bu konuda gerekli adımları atmadığı için eleştirilen Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, polis ve askere çetelere derhal müdahale ederek katliamları sonlandırması çağrısı yaptı. Buhari, "Zamfara ve her yerdeki yerli halk barışı hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Kuzey Nijerya'da silahlı çeteler 2010 yılından beri halka dönük saldırı ve baskınlarını yoğunlaştırdı. Sivilleri kaçırmalarıyla, cinsel şiddet ve katliamlarla bilinen çeteler, 2021 yılında 2 bin 600'den fazla sivili katletti. Çetelerin saldırıları nedeniyle 700 binden fazla insan ise iç ve dış göçe mecbur bırakıldı.