19 Eylül 2024 Perşembe

Niğde Belediyesi'nde köpek katliamı

Niğde Belediyesi'nde çok sayıda köpeğin enjeksiyon yoluyla katledildiği ortaya çıktı.

Yakın zamanda tüm tepkilere rağmen yürürlüğe giren sokak hayvanlarına dönük katliam yasasına ilişkin tartışmalar sürerken, Niğde Belediyesi'nin geçici hayvan bakımevindeki köpekleri enjeksiyon yöntemiyle katlederek toplu mezarlara gömdüğü ortaya çıktı.

Ortaya çıkan görüntülere göre, köpekler uyutularak katledildikten sonra hayvan mezarlığına koli içinde getirildi. Avukatlar ve gönüllülerin videolarla kayıt altına aldığı mezarlıkta, üzerine kireç dökülen toplu mezarların çevresine bırakılan içi boş kanlı koliler de dikkat çekti. Gömülen bazı köpeklerin kuyrukları toplu mezarlardan göründü.

Konuya ilişkin Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu (HAYFED); Niğde'de çok uzun süredir bakımevine götürülen veya belediyenin aldığı hayvanlardan bir daha haber alınamadığını, hayvanların bakımevinde bir şekilde yok edildiğine dair duyumlar aldıklarını, bir kısım hayvanların başka şehirlere, kırsal ve köylere atıldığını, bir süredir belediye görevlilerinin sabaha karşı bakımevinde öldürülmüş hayvanları her gün toplu biçimde araçla bir alana götürüp orada bıraktıklarını, bırakıldıkları alanda derin çukurlar bulunduğunu açıkladı.

NİĞDE BELEDİYESİ 'DOĞAL ÖLÜM' DEDİ
Niğde Belediyesi ise sosyal medyada, "Habere konu olan yer Niğde Belediyesine ait 5199 sayılı kanuna uygun olarak tahsis edilen hayvan mezarlığıdır. Gün içerisinde doğal ölümü gerçekleşen, trafik kazasında ölen, zoonos etken taşıyan hayvanlar için oluşturulan bir alandır. Toplum sağlığını riske atmamak adına, kireçleme suretiyle yapılan işlemler tamamen kanuna ve vicdana uygundur" iddiasında bulundu.

YAKLAŞIK 7 AYDIR DEVAM EDİYOR
Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, olay hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu ve Niğde Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü T.B. ile uyutma işlemini gerçekleştirdikleri önü sürülen iki çalışandan şikayetçi oldu. Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda; "Hayvan mezarlığı tabelası bulunan Niğkum Bölgesi'ndeki hayvan mezarlığı alanına her gün gidip gelmeye başladım ve buraya her gün yeni hayvanların atıldığını, üstlerine en az bir toprak atıldığını, daha önce atılanların çürüdüğünü ve ağır bir koku ve sinek yoğunluğunu gözlemledim. Barınağa da düzenli olarak ziyaretlerime devam ettim ve bu süreçte köpeklerin sayısında hızlı bir azalma olduğunu fark ettim. Öyle ki; tahminimce bin köpek barındırabilecek büyüklükte ve donanımda bir yer olmasına rağmen köpek sayısı 20-30'u geçmemektedir. Üstelik geçtiğimiz senelerde 700-800 civarı köpek olduğunu defalarca gözlemledim. Bu öldürme işlemini yaklaşık 7 aydır yaptıklarını da isminin gizli tutulmasını isteyen barınak çalışanı söylemiştir" şeklinde tanık beyanları yer aldı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu, katliamı Meclis gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:
🔹"Niğde Belediyesi hayvan mezarlığına gömülen sokak köpeklerinin ölüm nedeninin anlaşılması için nekropsiye gönderilmesi sağlanacak mıdır? Hayvanların kesin ölüm nedeni kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
🔹Niğde Belediyesine ait barınakta sokak köpekleri enjeksiyon işlemi ile mi uyutulmuştur? Bakanlığınızın bu konuda bilgisi var mıdır?
🔹Niğde Belediyesi'nin aşılama, kısırlaştırma, tedavi etme gibi sorumluluktan kurtulmak için toplu bir şekilde köpeklere ötanazi uyguladığı iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır?
🔹Niğde Belediyesine ait barınakta çok sayıda sokak köpeğine tıbbi müdahalenin yapılması hukuka uygun mudur?
🔹Sokak köpeklerinin, 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun daha yürürlüğe girmeden 7 aydır uyutulduğu iddiası araştırılacak mıdır?
🔹Bakanlığınız, Niğde Belediyesine ait barınak için etkin soruşturma yapacak mıdır? Açılan davalara müdahil olacak mıdır?
🔹Son 7 ayda, Niğde Belediyesi hayvan mezarlığına kaç sokak hayvanı gömülmüştür? Hayvanların ölüm nedeni ne olarak belirtilmiştir? Kaçına ötanazi uygulanmıştır?
🔹Niğde Belediyesine ait barınakta son 2 yılda kaç sokak hayvanı kalmıştır? Kaç sokak hayvanı sahiplendirilmiştir?
🔹Son 2 yılda Niğde Belediyesine ait barınakta kalan toplam kaç sokak hayvanı ölmüştür? Hayvanların kayıtları düzenli olarak tutulmakta mıdır?
🔹Niğde Belediyesine ait sokak hayvanları barınağı ne sıklıkla denetlenmektedir? Denetim bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Barınaktaki sokak hayvanları için konforlu bir yaşam ortamı hazırlanmış mıdır?
🔹Niğde Belediyesine ait barınakta kaç personel görev yapmaktadır? Barınakta görevli olan personele hayvanlara nasıl yaklaşmaları ve bakımlarını nasıl sağlamaları gerektiği konusunda yeterli eğitimler verilmiş midir? Bu konuda görevini ihmal eden personele açılmış soruşturma var mıdır?
🔹Niğde Belediyesine ait barınağın bir yıllık bütçesi ne kadardır? Barınak için hayvansever gönüllülerden destek alınmakta mıdır?
🔹Niğde Belediyesine ait barınakta kalan sokak hayvanlarının sağlıklı ve dengeli beslenebilmeleri için yeterli mama bulunmakta mıdır?
🔹Niğde Belediyesine ait barınakta kalan hayvanlara zoonoz ve diğer hastalıklar için kullanılacak yeterli sayıda aşı mevcut mudur? Son iki yılda barınakta kalan kaç sokak hayvanına aşı yapılmıştır?
🔹Belediyelere ait barınaklarda sokak hayvanlarına ötanazi yapılmasını önlemek için ne gibi çalışmalar yapacaksınız?"

DEM Parti milletvekilleri Perihan Koca, İbrahim Akın, Necla Demir de katliamı Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdi.