16 Eylül 2024 Pazartesi

Nazımiye Belediye işçileri: Başkan seçim öncesi verdiği sözü tutmadı

CHP'li Nazımiye Belediyesi 15 işçiyi işten attı. Seçimler öncesi hiçbir işçiyi işten atmayacağını, kaynak yaratacak projeleri olduğunu söyleyen Nazımiye Belediye Başkanı Tekin, seçimlerden kısa süre sonra "Borçlarının olması" bahanesiyle işçileri işten attı. Belediye başkanı, işten çıkış belgesinde, 2-2,5 yıldır çalışan işçileri, seçimlerden bir ay önce işe girmiş gibi gösterdi.

Dersim'in Nazımiye ilçesinde CHP'li belediye yönetimi 4'ü kadın 15 işçiyi işten attı. Belediyenin borçları bahane edilerek işten atılan işçilerin, işe giriş tarihlerinde de sahtekarlığa başvuruldu. CHP'li Ali Emrah Tekin'in belediye başkanlığı yaptığı Nazımiye Belediyesinde, çalışan işçiler, işten atma saldırısının ardından başlattıkları direnişlerinin 38. gününde.

CHP'li belediye işçi düşmanı tutumunun yanı sıra işçilerin işe giriş tarihlerinde de sahtekarlığa başvurdu. Atılan işçiler en az 2-2,5 yıldır çalışıyor olmalarına rağmen, işe giriş tarihleri 16 Mart 2024 olarak gösterildi.

Aynı zamanda işyeri temsilciliği yapan işçilerden Musa Demirtaş, 16 Mart 2022 tarihinde Nazımiye Belediyesinde çalışmaya başlamasına rağmen, işten atıldığı tarihte 16 Mart 2024 tarihinde işe girdiğine dair belge düzenlendiğini anlattı.

SEÇİMDEN ÖNCE İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARMAMA SÖZÜ VERDİ
Nazımiye Belediyesinin CHP'li başkanı Ali Emrah Tekin, adaylığı sürecinde katıldığı bir televizyon programında, önceki dönem işe alınan işçilerin işten çıkarılmayacağını söyledi. "Ekmek kutsal bir kavram. Evine ekmek götüren kimsenin ekmeğiyle oynamak gibi bir durumumuz söz konusu olamaz" diyen Tekin, "Zaten hepsi bizim arkadaşlarımız, akrabalarımız. Söz veriyoruz" diye ekledi.

Seçilmeden önce belediye bünyesindeki şirketlerde çalışan işçilerin ücretlerinin ödenmemesini eleştiren Tekin, araçların sayısını artıracaklarını, 3 kamyon, 3 kepçe ve 1 ekskavatörü Nazımiye yolundaki çalışma ve başkaca işlere kiralayarak gelir elde edeceklerini ve işçilerin ücretlerini ödeyeceklerini anlattı. Fakat seçimlerden birkaç ay sonra 4'ü kadın 15 işçi işten atıldı.

İŞÇİLER 17 TEMMUZ'DAN BU YANA DİRENİYOR
Genel-İş Sendikasına üye Nazımiye Belediyesi işçileri, işten atma saldırısına karşı 17 Temmuz'da direnişe başladı.

ETHA'ya konuşan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Nazımiye Belediyesi işyeri temsilcisi Musa Demirtaş,seçim sürecinde kimseyi işten atmayacağını söyleyen Tekin'in, seçimlerden sonra mobbing uyguladığına işaret etti, kendisinin aralarında bulunduğu bazı işçilerin görev yerlerinin değiştirildiğini anlattı. Seçimlerden iki ay sonra işten çıkarma söylentilerinin başladığını bu süreçte belediye başkanıyla görüştüklerini aktaran Demirtaş, geçmiş ödenmeyen maaşlarını almayacaklarını, belediye borçlarını kapatana kadar yeni dönem maaşlarını istemeyeceklerini söylediklerini belirtti.

İşten atma saldırısının konuşulmaya başladığı süreçte yıllık izinlerini kullandıklarını ve belediye başkanının bu süreçte taleplerini değerlendirmesini beklediklerini kaydeden Demirtaş, "Ama başkan bunu kabul etmedi. İzin dönüşümüzde belediyenin mali durumunu gerekçe yaparak, bizi işten çıkardı" dedi.

2,5 YILLIK İŞÇİLER SEÇİMDEN BİR AY ÖNCE İŞE GİRMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ
2,5 yıldır belediyede çalışmalarına rağmen işten çıkarıldıkları süreçte seçimden bir ay önce işe alınmış gibi çıkış kağıtları verildiğini söyleyen Demirtaş, belediye başkanı ile direnişe başlamalarının ardından yaptıkları görüşmelerde, "Beni rezil ettiler" diyerek işçilerin taleplerini kabul etmeye yanaşmadığını aktardı.

İşçiler, talepleri kabul edilene kadar direnişi sürdüreceklerini vurguladı.