20 Eylül 2024 Cuma

Nancy'de ölümsüzler anıldı

Kasım Şehitler Ayı etkinlikleri kapsamında Nancy'de düzenlenen gecede devrim şehitleri anıldı. Anmada birleşik mücadeleyi büyütme sözü yinelendi.

Fransa'nın Nancy kentinde "Gelenekten geleceğe ölümsüzlerimizin izinde kavgayı büyütüyoruz" şiarıyla yapılan gece ile ölümsüzlerimiz anıldı.

Etkinlik salonu ölümsüzleşenlerin fotoğraflarıyla donatıldı. Devrim ve sosyalizm mücadelesine can verenler anısan saygı duruşunun ardından, genç komünistler devrim andı içti. Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP), Komünist Kadın Örgütü (KKÖ) ve Komünist Gençlik Örgütü'nün (KGÖ) mücadele hayatından kesitler aktarıldığı sinevizyon gösterildi.

Söz alan MLKP temsilcisi Paramazlardan Mustafa Suphilere, Ernesto Che Guevara'dan Kolontaylara, '71 devrimci çıkışının önderleri Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya'ya, Mazlum Doğanlara, Dörtlerden 17'lere, Adil Canlar, Hayrabet Honcalar ve İrfan Çeliklerden Erdal Balcı'ya, Hasan Ocak'tan, Hüseyin Demircioğlu'na, Şengül Boran'dan Kutsiye Bozoklar'a, Tuncay Yıldırım'a, Yaseminlere, Berçemlere, Alişer Dersimlere, Baran Serhatlara, Ahmet Şoreşlere ve Osman Nuri Ocaklılara, Sinan Dersim, Nubar Ozanyanlara, Yılmaz Kes ve Ulaş Adalılara, Sakine Cansız'a ölümsüzleri andı.

MLKP: YENİ EKİMLER YARATMAK İSTİYORLAR
Dünyada, Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmelere değinen MLKP temsilcisi, kapitalizmin krizde olduğunu; yoksulluk ve sefalet ürettiğini, cins kırımına ve ekolojik yıkıma yol açtığını; yeni faşist hareketlerin hükümetleştiğini, Ukrayna savaşıyla gerçekliğe dönüşen üçüncü dünya savaşı tehlikesini yarattığını, bu koşullar altında dünya ezilenlerine karşı tasfiyeci saldırılar gerçekleştiğini; iki emperyalist blok savaşırken ezilenlerin yeni Ekimler yaratmalarını istemediklerini kaydetti. MLKP'nin de "Tek yol devrim, yaşasın sosyalizm" şiarıyla yürüyüşünü sürdürdüğü belirtildi.

Filistin direnişini selamlayan MLKP temsilcisi, faşist saray rejiminin 2015 Suruç katliamı ile devreye soktuğu "Çöktürme Planı" ile kitle katliamları gerçekleştirdiğini, gözaltı ve tutuklama saldırılarının süreklileştiğini, önderlere dönük suikastlar gerçekleştirdiğini, Medya Savunma Alanlarını kuşatma ve gerillasızlaştırma, Rojava'nın devrimci kazanımlarını yok etme, Türkiye ve Kürdistan'da iktidar hedefli devrimci hareketi tasfiye saldırılarının sürdüğünü vurgulayarak, "En son parti önderlerimizden Ahmet Şoreş, Fırat Neval ve Osman Nuri Ocaklı'yı suikast yoluyla kaybettik" dedi.

MLKP, KKÖ VE KGÖ SAFLARINDA ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Zor zamanlardan geçilmesine ve ağır kayıplar verilse de direnen ve savaşan MLKP'nin bu dönemin gerçeği olduğunu, partinin savaşçılarının, militanlarının dağlarda, kentlerde,hapishanelerde mücadeleyi büyütme hedefiyle can feda mücadele yürüttüğünü belirten MLKP temsilcisi; MLKP, KKÖ ve KGÖ saflarında örgütlenmeye, Halkların Birleşik Devrim Hareketini (HBDH) güçlendirmeye çağırdı.

KGÖ: ÖLÜMSÜZLERİN BIRAKTIĞI BAYRAK ROJAVA SİPERLERİNDE DALGALANIYOR
KGÖ adına yapılan konuşmada ise, "Yenilenmenin, eylemin, sınırları aşmanın, kopuş ve sıçramanın, bir değil üç adım öne atılmanın, düzenin değil kavganın insanı olmanın, yeniden şekillenmenin, öncüleşmenin ve özneleşmenin ayı olan Kasım ayını öfkemizi bileyerek, kararlılığımızı büyüterek bitiriyoruz. Bir üst geçitte başlayan bu yolun yolcuları, bu yüce yolda yürüyenlerin yoldaşları, geleceğin sahibi ve yapıcıları genç komünistler olarak siz değerli yoldaşları selamlıyoruz" dedi.

MLKP'nin 29 yıllık mücadelede dosta güven, düşmana korku saldığını, ölümsüzlerin, genç ölümsüzlerin anılarının umut, adlarının kendileri için kavga andı olduğunu belirten KGÖ temsilcisi, "Bize bıraktıkları bayrak bugün Rojava'nın savaş siperlerinde, Kürdistan'ın dağlarında Türkiye metropollerinde, işçi havzalarında, Avrupa'nın sokaklarında dalgalanıyor. Onların attıkları sloganlar, bugün Kobanê'nin, Amed'in, İstanbul'un, Nancy'nin sokaklarında yankılanıyor" dedi.  KGÖ adına yapılan konuşma, "Partinin yıldızı Komünist Gençlik Örgütü", "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm" sloganları ve alkışlarla yanıtlandı.

ÖLÜMSÜZ VE TUTSAKLARIN AİLELERİNE ÇİÇEK VERİLDİ
Ölümsüzlerin ve tutsakların yakınları ve gaziler sahneye çağrılarak kendilerine çiçekler verildi. Ölümsüzlerin aileleri adına yapılan konuşmada ölümsüzlere bağlılığın önemine değindi.

Ardından hapishanelerden gelen bir mesaj dinletildi, salonda hep bir ağızdan "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganı yankılandı.

TSP: TUTSAKLARIN DİRENİŞİNİ SAHİPLENELİM
Ardından Tutsakların Sesi Platformu (TSP) adına yapılan konuşmada, hapishanelerde tutsaklar üzerindeki tecrit, baskılar, işkence, hak gasplarına değinilerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 33 aydır mutlak tecritte olduğu, hapishanelerdeki tutsakların 27 Kasım'dan bu yana açlık grevi eylemiyle tecride karşı mücadele ettiğini, İmralı tecrit sisteminin giderek tüm hapishanelere yayıldığını, tahliyelerin engellendiğini, hasta tutsakların ölüme terk edildiğini belirterek, tutsakların o koşullarda direndiğini ve bu direnişi sahiplenmeye ve tutsakların yanında olmaya çağırdı.

KKÖ: ÖLÜMSÜZLERİMİZE DEVRİM, KADIN DEVRİMİ SÖZÜMÜZ VAR
KKÖ'nün sunulan mesajında, "Devrimci kadınların tarihi özgürlük tutkusu ile doludur. Ekim devrimiyle özgürlüğe koşan kadınlarımız! Rojava devrimiyle özgürlük için savaşan kadınlarımız! Adları Roza, Kolontayn, Klara, Arin, İvana, Destan'dı, onlara devrim, kadın devrimi sözümüz var" denildi.

Geceye katılan enternasyonal örgütlerden Özgürlükçü Komünist Birliği Ucl temsilcisi konuştu. Ucl temsilcisi, MLKP'yi selamlayarak başladığı konuşmasında, Tayyip Erdoğan'ın devrimcilere, solculara yönelik baskılarına karşı direnenlerin yanında olduklarını Rojava bölgesindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini belirtti. Faşizme, kapitalizme karşı, Fransa'da, Avrupa'da, Türkiye ve Ortadoğu'da birlikte enternasyonal dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

'SALDIRILARA KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM'
Ardından antifaşist, feminist, antikapitalist ve enternasyonal bir örgüt olan Bloc Antifasciste Nancy temsilcisi konuştu. Kapitalizmin krizde olduğunu ve her yerde insanların haklarına saldırdığını, Erdoğan diktatörlüğünün Türkiye ve Kürdistan'daki saldırılarına ve bu saldırılara karşı mücadeleye değinen temsilci, Filistin ve Rojava'daki işgal saldırılarına ve direnişe değindi. Birlikte deneyim paylaşımı ve mücadeleyi büyüteceklerini belirtti.

Etkinlik müzik dinletisiyle sona erdi.