21 Eylül 2024 Cumartesi

Nakliyat-İş'ten PTS patronuna uyarı eylemi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yetki için yaptıkları başvuru kabul edilmesine rağmen PTS patronunun çoğunluk tespitine itirazına tepki gösterdi. PTS Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapan Nakliyat-İş bunun uyarı olduğunu kaydetti e itirazın geri çekilmesini istedi.

Nakliyat-İş, Paket Taşımacılık Sistemleri AŞ.'de (PTS) 2023 yılının başında hızla örgütlenerek çoğunluğu sağladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptığı yetki başvurusu da kabul edildi. Ancak PTS patronu çoğunluk tespitine itiraz etti. Nakliyat-İş, patronun bu itirazını geri çekmesi için bugün Avrupa Yakası PTS Bölge Müdürlüğü önünde bir uyarı eylemi gerçekleştirdi.

Eylemde "PTS yetki itirazını geri çek!", "sendikaya üye olmak anayasal haktır engellenemez!", "Sendikal faaliyet engellenemez!" pankartları taşındı.

Söz alan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, birkaç farklı yerde şubesi ve toplamda 184 çalışanı bulunan PTS işletmesinde işçilerin, insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için anayasa ve yasalarca güvence altına alınmış olan sendikal örgütlenme haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını söyledi. Kısa bir sürede üye çoğunluğun sağlandığını ifade eden Küçükosmanoğlu, patronun bu süreçte sendikal örgütlenmeye göz dağı vermek amacıyla 4857 Sayılı yasanın 18. maddesine göre Nakliyat-İş üyesi iki işçinin iş akitlerini feshettiğini, işçilerin ve sendikanın kararlı tutumlarıyla geri adım atmak zorunda kaldığını belirtti.

Sendikal yetkiye yapılan itirazın tamamen keyfi olduğunu, bu itirazların iş mahkemelerinde de işçiler lehine sonuçlandığı, ancak sürecin uzaması ve toplu sözleşme yapılamamasının işçilerin aleyhine olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, amaçlarının bunun önüne geçmek olduğunu kaydetti.

PTS işletmesinin Hollandalı sermayedarlar tarafından işletildiğini söyleyen Küçükosmanoğlu, "Hollanda'da işçilerin sendikalaşma haklarının Türkiye'den çok daha ileride olduğu ortadır" dedi. Küçükosmanoğlu, PTS işletmesinde çalışma barışının daha fazla zedelenmemesi için PTS işverenini işçilerin sendikal tercihlerine, toplu iş sözleşmesi sürecine saygı göstermeye, yetki itirazını geri çekmeye çağırarak sonlandırdı.

Eylem, sloganlarla sona erdi.