Nakliyat-İş'ten Point Loistik'e: Şoförler köleniz değildir
Point Loistik'te şoförlerin maruz kaldığı hak gasplarına karşı açıklama yapan Nakliyat-iş tüm şoförleri örgütlenmeye çağırdı. Patronların yasalar tarafından uyulması zorunlu kurallara uymadığını kaydeden Nakliyat-İş Genel Başkanı Küçükosmanoğlu, "Şoförler patronların kölesi değildir" dedi.
Uluslararası taşımacılık alanında faaliyet gösteren Point Lojistik, Nakliyat-İş'in faaliyet alanı olan 15 nolu taşımacılık iş kolunda faaliyet yürütüyor. Point Lojistik'e asgari ücretle çalışan şoförler bir süredir iş yerinde yaşadıkları baskılara, haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı mücadele ediyor. İşçilere binlerce Euro'luk senetler imzalatılıyor, imzalatılan senetler şoförlere işten ayrıldıktan sonra dahi iade edilmiyor. Point Lojistikte çalışan işçiler işten ayrılırken haklarını almak bir yana iş yerlerine karşı borçlu halde işten ayrılıyor.
Nakliyat İş Sendikası, Point Lojistik'te çalışan şoförlere dayatılan baskıları protesto etmek için Esenyurt Vetrocity'de bulunan Point Lojistik Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Söz alan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Point Lojistik'te ve genel olarak lojistik firmalarında çalışan şoförlerin yaşadığı sorunları ve hukuksuzlukları dile getirdi. Şoförlerin kölece çalışma koşulları altında çalıştıklarını ifade eden Küçükosmanoğlu, tüm bu sorunların ve hukuksuzlukların çözümünün sendikalaşmak ve örgütlü mücadele olduğunu kaydetti.
Point Loistik'te çalışan şoförlerin işe girerken kendilerinden senetler alınmasının hukuksuz olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu, bu tip senet alınmasına karşılık Nakliyat-İş Sendikasının açmış olduğu davaların olduğu ve bu davaların kazanıldığını kaydetti.
Küçükosmanoğlu, şoförlere işbaşı yaparken imzalatılan 10 bin Euro'luk senetlerin şoför işten ayrılınca iade edilmediğini belirtti ve şöyle devam etti: "Point Lojistik işvereni işçiler işten ayrıldıktan sonra haklarını ödemediği gibi şoförlere nereden, nasıl geldiği belli olmayan borçlar çıkarıyor. Bu kanunsuzluk, hukuksuzluktur. Şoförler patronların kölesi değildir" dedi.
Şoförlerin asgari ücretle çalıştırılmasının kabul edilemeyeceğinin altını çizen Küçükosmanoğlu, asgari ücretle çalışan işçilerin emekli maaşlarının 3 bin 500 tl civarında olduğunu belirtti. Küçükosmanoğlu, şoförlere verilen sefer başı harcırahların ancak yol giderlerini karşıladığını belirtti. Küçükosmanoğlu, şoförlerin günde en fazla 9 saat çalıştırılabileceğini, kesintisiz olarak en fazla 4 buçuk saat araç kullanılabileceğini, 24 saatlik süre içinde en az 11 saatin dinlenmeye ayrılması gerektiğini, yine 24 saatten az olmamak kaydıyla düzenli hafta tatili yapması gerektiğini, uzun yol şoförlerinin haftada 56 saat iki hafta da 90 saat arayla dinlenmesi gerektiğini ancak bu kuralların hiçbirine işverenler tarafından uyulmadığını söyledi.
Küçükosmanoğlu, uzun yol şoförlerinin günlerce gümrüklerde bekletildiğini, yollarda uygun park alanları bulamadıklarını, yabancı ülkelerde muhatap bulamamak gibi sorunlar da yaşadıklarını dile getirdi. Yurt dışında sorun yaşayan şoförlerin Nakliyat-İş'e ulaşması çağrısı yaptı.