27 Temmuz 2024 Cumartesi

Nakba'nın 76. yılında eylemler

Nakba'nın 76. yılında siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları sürüyor. Nakba'yı protesto etmek için sokaklardan kampüslere Filistinliler eylemdeydi. İşgal altındaki Batı Şeria'nın el-Bire kentindeki eyleme saldıran işgal güçleri 20 yaşındaki bir genci katletti. Ramallah'ta ise Yaser Arafat'ın mezarı başından kent meydanına yüründü. Saraybosna ve Tel Aviv'de üniversite öğrencileri kampüsleri eylem alanına çevirdi. 

Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırıları sürüyor. Son 24 saat içinde işgal devletinin savaş uçakları Gazze'de sivillerin toplandığı alanı hedef aldı, çok sayıda Filistinli katledildi ve yaralandı. 

İşgal devleti İsrail 7 Ekim'den bu yana resmi rakamlara göre en az 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 35 bin 173 Filistinli öldürüldü, 79 bin 61 kişi yaralandı. Enkaz altında hala binlerce kişinin cansız bedeni duruyor. Halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları ve alt yapı da tahrip ediliyor. 

20 YAŞINDAKİ FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ
Nakba'nın 76. yılında Batı Şeria'nın el-Bire kentinin kuzey girişinde sokağa çıkan Filistin halkına işgal güçleri saldırdı. Saldırıda 20 yaşındaki Eyser Muhammed Safi'yi katledildi.

RAMALLAH'TA YÜRÜYÜŞ
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde soykırımı protesto etmek amacıyla binlerce Filistinli siyah giyindi. Yaser Arafat'ın Ramallah'taki mezarında toplanan binler, devasa Filistin bayrağıyla yürüyüşe geçti. Filistinliler ayrıca Gazze Şeridi'nde insani yardıma ulaşmaya çalışırken katledilen Filistinlileri anmak için kan rengine boyanmış un çuvalları, kefene sarılı oyuncak bebekler ve siyah bayraklar taşıdı. 

Manara Meydanı'na kadar süren yürüyüşte Nakba'nın 76. yılı dolayısıyla 76 saniye boyunca sirenler çaldı, Filistinliler zafer işaretiyle saygı duruşunda bulundu. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, İsrail işgalinin 76 yıldır Filistin halkını "dize getirmeye çalıştığını, buna karşın Filistinlilerin topraklarına ve haklarına bağlı kaldığını" vurguladı. İsrail'in bugün Gazze Şeridi'nde Nakba'dan "daha acımasız bir soykırıma giriştiğini" belirten Alul, İsrail'in ABD'nin siyasi ve askeri desteğiyle "Filistin meselesini güçle çözmeye çalıştığını ancak tarihten ders almadığını" söyledi.

SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ'NDE NAKBA PROTESTOSU
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) öğrencileri, siyonist İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti. Kampüs alanında toplanan üniversite öğrencileri, Filistin bayrakları açtı; "Ateşkes", "Filistin'in yanındayım", "Sessizliğin sesi ol" pankartlarınıtaşıdı.

IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, basına yaptığı açıklamada, Gazze'de insanların öldürüldüğünü ve yaşananlar için üzüldüklerini söyledi. Birçok ülkenin Gazze'de yaşananlara sessiz kalmasını protesto ettiklerini belirten Yıldırım, "Dünya tarihine baktığımızda bu olanlar en kötü şeyler olabilir. Orada sadece insanlar değil aynı zamanda insanlık da ölüyor" dedi.

Filistinli üniversite öğrencisi Jana Al Ryahi de arkadaşlarıyla kampüslerinde seslerini yükseltebildikleri için gurur duyduğunu, tarihin doğru tarafında durduklarını söyledi.

TEL AVİV ÜNİVERSİTESİ'NDE EYLEM
Tel Aviv Üniversitesi kampüsünde Nakba'nın 76. yılı dolayısıyla eylem yaptı. Kampüsteki Antin Meydanı'ndan düzenlenen eylemde polisin Filistin bayraklarına izin vermemesi üzerine öğrenciler Filistin renklerini temsilen karpuz maketleri taşıdı.  Ayrıca öğrencilere karpuz dağıtıldı. Öğrencilerin eylemine karşı siyonis İsrail destekçisi bir grup da aynı yerde İsrail bayraklarıyla eylem yaptı. Haaretz'in haberine göre karşı eylemde faşist "Im Tirtzu" örgütünün bayraklarının taşınmasına ise engel olunmadı. Faşist grup ABD'de Filistin'le dayanışma eylemlerinin merkezi olan Columbia Üniversitesine atıfla "Burası Columbia değil" sloganları attı.

Tel Aviv Üniversitesinden yapılan açıklamada ise "Yasalara göre gösteri yapma hakkı Yahudi ya da Arap, sağcı ya da solcu her vatandaşa tanınmıştır" denildi.