21 Eylül 2024 Cumartesi

Nael M. için eylemler büyüyor

Fransa'da polis tarafından katledilen Nael M. için eylemler giderek büyürken, katil polis tutuklandı. Eylemler sonucu 4 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 17 yaşındaki Nael M.'in polis tarafından katledilmesi sonrası başlayan eylemler artarak devam ediyor. Öte yandan Nanterre savcılığı, ateş eden polis memuru hakkında "kasten adam öldürme" suçundan iddianame hazırlanmasını ve tutuklu yargılanmasını talep etti. Nael M.'i katleden polisin tutuklandı.

Paris, Lille, Marsilya, Strazburg gibi onlarca kentte halk sokağa dökülerek etraftaki pek aracı ve kamu kurumlarını ateşe verdi. Sokaklara barikatlar kuran binlerce kişi, polisle çatıştı. Polis halka biber gazıyla saldırırken, eylemciler kendilerini taşlar ve havai fişeklerle savundu. Çok sayıda dükkan ve kamu kurumunun da camları kırıldı, mağazalar yağmalandı. Nael M.'in katledildiği Nanterre kentinde bir bankanın da ateşe verildiği öğrenildi.

Öte yandan dün öğle saatlerinde on binlerce kişi Nael M. için adalet yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe Nael M.'in ailesi de katıldı.

Eylemlerde en az 421 kişi gözaltına alınırken, Clamart, Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne kentlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi.

Eylemler Brüksel'e de sıçradı. Anneessens'de sokağa çıkan halk bazı araçları ateşe verdi ve sokaklara barikatlar kurdu. Polisin halka saldırdığı eylemlerde 29 kişi gözaltına alındı.