20 Eylül 2024 Cuma

'Musa Sevim 41 gündür yakalanmıyor'

Meryem Sevim'i katleden Musa Sevim'in hala yakalanmamasına tepki gösteren Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, yargı tarafından etkili bir soruşturma yürütülmediği ve cezasızlık politikasının devrede olduğunun altını çizdi.

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 13 Kasım'da Meryem Sevim'i katleden Musa Sevim'in yakalanmamasına Diyarbakır Adliyesi önünde tepki gösterdi. Meryem Sevim'in ailesi, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisinin de katıldığı eylemde avukat Diren Elif Vurgun açıklama yaptı.

Musa Sevim'in 41 gündür yakalanmadığını hatırlatan Vurgun, kadına yönelik şiddeti ve kadın katliamlarını topluma kanıksatmaya çalışan erkek egemen zihniyete karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

"Katledilen kadınların hayatları, sayısal verilerden, katledilmelerinin ardından onlar için adalet çağrısında kullanılan hashtaglerden ibaret değildir. Biz kadınlar, şiddeti ve kadın cinayetlerini kabul etmiyor, kanıksamıyor ve mücadeleden vazgeçmiyoruz" diyen Vurgun, iktidarın kadına yönelik şiddette cezasızlık politikasının devam ettiğini söyledi. Katil Musa Sevim'in bu cezasızlık politikasından güç alarak hareket ettiğini dile getiren Vurgun, "Fail Musa Sevim'in 41 gündür yakalanmamasının başka bir potansiyel faili cesaretlendirebileceği de kuşkusuzdur. Failin olay yerinden kaçıp 41 gündür bulunamıyor olması, Meryem'in ailesi, arkadaşları, avukatları ve tüm kadınlar için etkili bir soruşturma yürütülmediği yönünde büyük kaygı yaratan bir husustur" ifadelerini kullandı.

Soruşturmaya getirilen kısıtlılık kararı nedeniyle dosyanın Meryem Sevim'in ailesi ve avukatları tarafından takip edilemediğini söyleyen Vurgun, şöyle devam etti: "Meryem'i katleden fail Musa Sevim'in yargı mercilerinden kaçarak gerçeklerin üzerini örtmeye çalıştığı ve cezasızlık politikalarından yararlanmak istediği açıkça görülmektedir. Failin, saklandığı yerden dahi tehdit etmeye ve iletişim kurmaya cesaret etmesi, bu pervasız tutumuna rağmen yakalanamıyor olması, kabul edilemezdir. Kadın cinayetlerinin üzeri örtülemez. Yargı makamlarının görevi her bir kadın cinayetini etkili soruşturmak ve failleri hak ettikleri cezalarla cezalandırarak adaleti sağlamaktır. Mücadelemizle birlikte katiller bulunacak, kadınlar için adalet sağlanacaktır."

Meryem Sevim'in annesi Mühbet Sevim de Musa Sevim'in gözaltına alınmamasına tepki gösterdi ve derhal tutuklanmasını istedi. Sevim, destek çağrısında bulunarak, "Nerede adalet? Demek ki adalet yok, demek ki cesareti var. 41 gün geçti kim yardım ediyor Musa Sevim'e? Hepinizin kardeşleri var, hepinizin annesi var. Katil bir an önce bulunsun adalet sağlansın" dedi.