26 Kasım 2024 Salı

Murat Çepni: İşçi sınıfına dönük saldırı bir devlet politikasıdır

Birleşik Metal-İş ile Bağımsız Maden-İş Sendikalarına üye işçilerin Ankara yürüyüşüne polis ve jandarma saldırısına tepki gösteren HDP İzmir Milletvekili Çepni, "İşçi sınıfının örgütlenme, grev ve protesto hakkına dönük saldırı bir devlet politikasıdır" dedi.

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurul'da gündemdeki konulara ilişkin konuştu.

Covid-19 pandemisinin kontrolden çıkmış durumda olduğunu söyleyen Çepni, "Tümüyle bir yoksul kırımına dönüşmüş hâlde ve iktidar, tüm dünyada olduğu gibi, geçici önlemler almakla meşgul, gerçekleri ters yüz etmekle meşgul. Oysa biz başından itibaren, pandemiye karşı mücadele söz konusu olduğunda özel olarak ücretli izin talebini yükselttik. Yani milyonlarca işçi ve emekçi fabrikalarda, iş yerlerinde, şantiyelerde çalışmaya devam ederken, toplu taşımalara binmek zorunda iken 'Evde kal!' çağrısı yapmanın son derece ikiyüzlü, son derece yanlış bir çağrı olduğunu söyledik, söylemeye devam ediyoruz" dedi. Sadece on beş günlük ücretli izin talebini karşılamak için 39 milyar TL gerektiğini ifade eden Çepni, "Bu ise patronların aynı süredeki kârlarının üçte 2'si bu rakam. Yine, İşsizlik Fonu'nun üçte 1'i bu rakam. Yine, beş yılda beşli çeteye verilen ihalelerin yarısı bu rakam. Yani halka karşı mücadele etmek yerine pandemiye karşı mücadele edilme kararı verse iktidar pekâlâ bu yoksul kırımı ortadan kaldırılabilir" diye konuştu.

Birleşik Metal-İş ile Bağımsız Maden-İş Sendikalarına üye işçilerin Ankara yürüyüşüne polis ve jandarma saldırısına tepki gösteren Çepni, "İşçi sınıfının örgütlenme, grev ve protesto hakkına dönük saldırı bir devlet politikasıdır. Bugün direnen maden işçileri, direnen metal işçileri bize bir şey gösterdi. Sendikalı oldukları için işten atıldılar ve kazanılmış haklarının gasbedilmesine karşı direnişe geçtiler. Direnişe geçtiklerinde karşılarında kolluk güçleri barikatlar kurdular, onları gözaltına aldılar, saldırdılar. Evet, madem, işçi sınıfı en temel hakları için, protesto hakkı için eylem yaparken karşısına dikilen kolluk güçleri, sermaye patronlarından, sermayenin devletinden aldıkları talimatlarla dikiliyorlarsa o zaman işçi sınıfının görevi de sermayenin faşist devletine karşı mücadele etmektir" diye belirtti.

Metal ve maden işçilerinin direnişini selamlayan Çepni, "Evet, biz buradan bir kez daha Birleşik Metal-İş ve Bağımsız Maden-İş'te örgütlü işçi sınıfının açtığı yolun tüm işçi sınıfı ve ezilenlere örnek olması gerektiğini söylüyoruz. Bugün en temel haklarımız iş, ekmek, özgürlük, örgütlenme haklarımız için sermayenin faşist devletine karşı mücadele etmekten başka bir yolumuz yoktur. Bulunduğumuz her alanda, her şart ve koşulda, her yol ve yöntemle bu mücadeleyi işçi sınıfı ve emekçilerle ezilenlerle hep birlikte yürütme büyütme mücadelesini vereceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz" dedi.