4 Ekim 2024 Cuma

'Mültecilerle dayanışmak suç değildir' eylemlerinde Gökhan Güneş'in akıbeti soruldu

Yunanistan'da mültecilere yardım ettikleri için tutuklanan iki sosyalist Albayrak ve Şahin'in serbest bırakılması ve İstanbul'da kaçırılarak kaybedilmek istenen sosyalist işçi Gökhan Güneş için İsviçre'nin Basel Almanya'nın Stuttgart ve Frankfurt kentlerinde eylemler yapıldı.

Yunanistan'da mültecilere yardım ettikleri için tutuklanan sosyalist Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in serbest bırakılması talebiyle Almanya ve İsviçre'de eylemler düzenlendi.

BASEL
Albayrak ve Şahin'in serbest bırakılması talebiyle İsviçre'nin Basel kentinde basın açıklaması yapıldı.

İGİF, SKM ve Young Struggle'ın çağrısıyla Basel Clara Meydanı'nda düzenlenen eylemde AvEG-Kon'un "Mültecilerle dayanışmak suç değildir" başlıklı açıklaması okundu. Açıklamada, "Avrupa'da faaliyet yürüten tüm parti ve örgütleri Yunan devletini protesto etmeye, Ali Can Albayrak, Hüseyin Şahin'inin üzerindeki baskı ve şiddetin sona erdirilerek, serbest bırakılmaları için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" denildi.

17 Kasım 2020 tarihinde Yunanistan'ın Midilli Adasında Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in siyasi mülteciye yardımcı olurken, darp edilerek gözaltına alındığı tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, Yunan polisinin işkence ve şiddetine maruz kalan sosyalistlerin daha sonra götürüldükleri Sakız Adası'ndaki hapishanede de darp edildikleri ifade edildi. Mülteci düşmanı politikalarından dolayı Yunan devletinin kınandığı açıklamada, "AvEG-Kon olarak başta işçi ve emekçiler olarak Avrupa'da faaliyet yürüten tüm parti ve örgütleri Yunan Devleti'ni protesto etmeye, Ali Can Albayrak, Hüseyin Şahin'inin üzerindeki baskı ve şiddetin sona erdirilerek, serbest bırakılmaları için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" diye belirtildi.

Eylemde ayrıca İstanbul'da polisler tarafında kaçırılarak dört gündür haber alınamayan sosyalist işçi Gökhan Güneş'in fotoğrafları taşınırken yapılan konuşmalarda 90'lı yıllarda çok sayıda devrimcinin gözaltında kabedildiği dönemlerin geri getirlilmek istendiği buna karşı Güneş'in sağ olarak bulunması için mücadelenin sürdürüleceği belirtildi.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde AvEG-Kon'un çağrısıyla AGİF ve SKB üyeleri, Yunanistan'da tutuklu bulunan Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in serbest bırakılma için eylem yaptı.

Eylemde AGİF temsilcisi basın açıklamasını okudu. Açıklamada, "Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin yoldaşlarımız, Yunanıstan'ın Midilli adasında iki politik mülteciye yardım ettikleri için darp edilip çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Yoldaşlarımız demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütten iki sosyalisttir" denildi.

Yunan devletinin mülteci düşmanı politikalarına tepki gösterilen açıklamada, "Yoldaşlarımızı derhal serbest bırakın. Mülteciler ile dayanışmak suç değildir" diye belirtildi.

GÖKHAN GÜNEŞ NEREDE?
Eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi, TJK-E, Alınteri, Partizan, Die Linke adayı Aynur Karlıklı'nın da destek verdiği eylemde, İstanbul'da kaçırılan ve kendisinden haber alınamayan Gökhan Güneş'in akıbeti soruldu.

AvEG-Kon adına yapılan açıklamada "Faşist saray rejimi daha geçen hafta 47 yoldaşımızı gözaltına aldı. 5 yoldaşımızı tutukladı. Gözaltı, tutuklama, ajanlaştırma ve kaybetme politikalarıyla devrimciler, sosyalistler susturulmaya, sindirilmeye çalışılıyor. Bunun en son örneği yoldaşımız Gökhan Güneş oldu. Yoldaşımız 3 gün önce otobüsten inerken zorla beyaz bir arabaya bindirilip kaçırıldı" denildi.

Açıklamada, "Bizler Avrupa'da yaşayan devrimci ve sosyalistler olarak buradan faşist Erdoğan rejimine sesleniyoruz, yoldaşımızı kaybetmenize izin vermeyeceğiz" diye kaydedildi.

Avrupa'da bulunan devrimci kurumlara çağrı yapılan açıklamada, "Devrimci dayanışma içinde olalım, gözaltnda kaybetmelere karşı ortak mücadeleyi yükseltelim, faşizmi yıkalım" denildi.

Eylem "Politik tutsaklara özgürlük", "Gökhan Güneş nerede", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarıyla sona erdi.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde yapılan eylemde Yunanistan'da tutuklu bulunan Albayrak ve Şahin'in serbest bırakılması ve İstanbul'da kaçırılan Gökhan Güneş'in akıbetinin açıklanması istendi.

AGİF ve Young Struggle tarafından yayılan eyleme Frankfurt Cem Evi, ATİK, Alman antifaşistler ve Kürt Toplum Merkezi destek verdi. Frankfurt Gallus'ta yapılan eylemde Ali Can Albayrak ve Hüseyin Şahin'in durumuna dikkat çekildi. Eylemde yapılan konuşmalarda, Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan mültecilere yardım etmenin suç olmadığı vurgulandı.

Eylemde ayrıca İstanbul'da kaçırılan ve kaybedilmek istenen Gökhan Güneş'in durumuna dikkat çekildi. Gökhan Güneş'in fotoğrafının bulunduğu dövizler taşındı. Tüm faşist ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de gözaltında kaybetmelerin devam ettiği belirtilen eylemde, 90'lı yıllardaki gözaltında kaybetmelere karşı kararlı kampanyalar ve Cumartesi Annneleri eylemlerinin etkili olduğu hatırlatıldı. Gökhan Güneş'in bulunması ve özgürlüğüne kavuşması için eylemlere devam edileceği dyurulan eylemde, AvEG-Kon'un Gökhan Güneş için yayınladığı açıklama okundu.