21 Eylül 2024 Cumartesi

Mülteci ve göçmen işçilerin hedef alınmasına sendikalardan tepki

Nakliyat-İş'in mülteci ve göçmen işçileri hedef almasına tepki gösteren devrimci ve mücadeleci sendikalar, emperyalizme karşı çıkmanın mülteci işçilere düşman olmak değil asıl düşmanla savaşmak olduğunu kaydetti. “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi” diyen devrimci sendikalar, "mülteci istilası" gibi söylemlerin devrimci sendikaların değil sarı sendikaların söylemleri olduğunu kaydetti.

DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikasının milyonlarca göçmen ve mülteci işçiyi hedef almasına tepkiler sürüyor. Emperyalist savaşlar nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan mültecilere “istilacı” diyen Nakliyat-İş, İstanbul'da bulunan ABD Konsolosluğu önüne eylem çağrısı yapmıştı.

Nakliyat-İş'in açıklamasına birçok kesimden tepkiler yükseldi; yoksulluğun, işsizliğin nedeninin ucuz emek gücü olarak görülen mülteci işçiler değil neoliberal ve işçi, emekçi düşmanı politikalar olduğu kaydedildi. Öne çıkan tepkiler şöyle.

LİMTER-İŞ: YAŞASIN PROLETARYA ENTERNASYONALİZMİ
Limter-İş Sendikası: Göçmenlik ve mültecilik dünden bugüne, emperyalist-kapitalist haydutların işgalci, sömürgeci politikalarının sonucudur. Antiemperyalizm söylemiyle göçmenleri ve mültecileri düşman ilan etmek, haydutları aklamak, mağdurları (mazlumları) suçlu ve düşman ilan etmektir. Bütün mülteci ve göçmen emekçiler sınıf kardeşimiz ve sermayeye karşı mücadele yoldaşımızdır. Şovenizme ve ırkçılığa karşı, yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

DEV İŞÇİ-SEN: İŞÇİLERİ MÜLTECİ EDENLE BİZİ SÖMÜREN AYNIDIR
Dev İşçi-Sen: Her gün sömürü çarkları altında ezilmemizin,iş cinayetlerinde can verişimizin, açlığımızın nedeni mülteciler değil sömürü düzenidir. Emperyalizme karşı çıkmak işçileri mültecilere düşman etmekten değil birlikte asıl düşmana karşı savaşmaktır. Onu mülteci edenle bizi sömüren aynıdır.

BİH: İŞÇİ SINIFININ DİL, DİN, MİLLET AYRIMI OLAMAZ
Birleşik İşçi Hareketi: Sendikalar, işçi sınıfının öz örgütleri ve okullarıdır. Burjuvaziye karşı, işçi sınıfının çıkarlarını korumak varlık nedenidir. İşçi sınıfının dil, din, milliyet ayrımı olamaz. Bunu savunan sendika, burjuvaziye hizmet eder. Yaşasın işçilerin birliği! Yaşasın enternasyonalizm!

İNŞAAT-İŞ: KAFATASÇI SÖYLEMLER SARI SENDİKACILIĞIN İŞİDİR
İnşaat-İş Sendikası: DİSK/Nakliyat-İş'ten sınıfı bölen mülteci düşmanlığı. İşçi sınıfını, ırkçı hezeyanlara kapı aralayan göçmen düşmanlığı yaparak, "mülteci istilası" gibi kafatasçı söylemlerle bölmek sınıf sendikacılığının değil olsa olsa sarı sendikacılığın işi olabilir…