20 Eylül 2024 Cuma

Mühendis Yiğit Acar'dan 16 aydır haber alınamıyor

Dema M isimli gemi yetkilileri tarafından bir buçuk gün çalıştıktan sonra kaybolduğu iddia edilen mühendis Yiğit Acar'dan neredeyse 16 aydır haber alınamıyor. Acar ailesi çocuklarının akıbetini öğrenmek için sayısız girişimde bulundu ancak ne soruları yanıtlandı ne talepleri kabul edildi. ETHA'ya konuşan anne Acar, oğlunun gemiye binip binmediğinin kesinleşmesini ve akıbetinin açıklanmasını istedi.

Mühendis Yiğit Acar'dan neredeyse 16 aydır haber alınamıyor. Yiğit, Movers Denizcilik Tic. A.Ş.'ye ait Dema M isimli geminin 4. kaptanı olarak çalışmaya başladı. Mısır'ın Suez limanından demir alarak Portekiz'in Porto limanına ulaşacak olan gemide çalışmak üzere Mısır'a giden Yiğit, uçaktan indiğinde annesi Arzu Acar'a Kahir'e de olduğunu ve akşam gemiye bineceğine dair bir mesaj attı. Mesajın atıldığı tarih 5 Eylül 2022. O günden bu yana Acar ailesi oğullarından haber alamıyor.

ÇOK SAYIDA ŞÜPHE AYDINLATILMADI
Yiğit'in gemiye binip binmediğine dair herhangi bir belge yok. Acar ailesinin İstanbul ve Kahire Havalimanı ile Suez limanındaki görüntüleri savcılık yoluyla birkaç kez istemesine rağmen görüntülere ilişkin bir yanıt verilmiyor. Söz konusu gemi Yiğit'in kaybolmasından 15 gün sonra Portekiz'e ulaştı, soruşturmanın seyrini değiştirecek olan Portekiz polisi tarafından yapılan soruşturmanın ve geminin aranması ile ilgili evraklar da hala savcılığa ulaşmadı. Gemiye binen tüm personelin eşyalarıyla birlikte adının kayıtlı olması gereken Yiğit Acar'ın adı yok. Gemi Türkiye'ye geldikten sonra DNA'ların eşleştirilmesi için Yiğit Acar'ın kamarasında yapılan incelemede DNA'nın yetersiz olduğu aileye iletildi, ancak aileye Acar kaybolduktan sonra odanın kilitlendiği aktarıldı.

'ARADAN ONCA ZAMAN GEÇTİKTEN SONRA BENİ ARADILAR'
ETHA'ya konuşan anne Acar, Yiğit'in 5 Eylül 2022'de göreve başladığını 7 Eylül günü ise kaybolduğunu aktardı. Anne Acar, "Gemide bir buçuk gün çalıştıktan  sonra kayboldu. Fakat beni 8 Eylül'de 21.40'da aradılar, 7 Eylül 17.00'den beri Yiğit'i gören olmamış. Aradan bu kadar zaman geçtikten sonra beni arayıp, 'oğlunuz gemide yok' diyorlar. Bana söylenen aramanın başlatıldığı, 72 saat olan arama süresinin uzatıldığı" dedi.

'SONUÇ ALAMADIK'
Geminin yol aldığı rota üzerinde arama yapıldı, Dışişleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın da girişimleriyle başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında da hiçbir ize rastlanmadı. Kendisine söylenenlere ve verilen sözlere inanan Acar ailesi, oğullarından gelecek iyi haberin temennisiyle bekleyişini sürdürdü. Ancak ailenin kendi çabalarıyla oğullarını bulma yönündeki çalışmalarına ne destek geldi, ne soruları yanıtlandı ne de talepleri kabul edildi. Süreci şöle aktardı anne Acar: "Gemiye bindiğine dair Süveyş kanalından ve İstanbul havalimanından Mısır Kahire'ye iniş görüntülerini defalarca istedik. Bu görüntüler elimize hiç ulaşmadı. Defalarca siyasilerle görüştük aralarında (dönemin) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİP Genel Başkanı Meral Akşener ve Cumhurbaşkanının danışmanı da vardı, sonuç alamadık."

'OĞLUMUN GEMİYE BİNİP BİNMEDİĞİ KESİNLEŞSİN İSTİYORUZ'
Acar'a ait 2 valizden biri Portekiz Konsolosluğu'ndan İstanbul'a, buradan da Şebinkarahisar Savcılığı'na gönderildi. Valiz savcılık tarafından aileye teslim edildi; valizden çıkan Acar'a ait cep telefonu ve bilgisayarı incelemeye aldı. İncelemede hiçbir olumsuzluğa rastlanmazken, diğer valizin ise bulunamadığı belirtildi. Anne Acar, "Oğlumun gemiye binip binmediğinin kesinleşmesini istiyoruz. Gemiye bindiğine dair de hiçbir evrak yok, imzaladığı bir belge yok. Kaybolduktan 15 gün sonra Portekiz'e geçiyor gemi ve ilk soruşturma orada yapılıyor. 16 ay olmasına rağmen Türkiye'ye, savcılığa bu soruşturma gelmedi. Nasıl bir soruşturma oldu bilgmiiz yok. Yazdığım dilekçelerim, gemi çalışanlarının ifadeleri dışında bir şey yok. Oğlumun, Yiğit'in dosyası bomboş" ifadelerini kullandı.

'GAZETECİLER SADECE BİRKAÇ ŞEYİ YAZDI'
Sesinin duyulmasını isteyen anne Arzu Acar, bu zamana kadar defalarca röportaj verdiğini ancak asıl taleplerinin dillendirilmediğine dikkat çekti. Acar, şöyle aktardı: "Çok şey anlattım, çok röportaj verdim. Ama sadece birkaç kelime verildi. Özellikle söylediklerim, istediklerim verilmedi. Ben cumhurbaşkanından yardım istiyorum. Olay yurtdışında yaşandığı için Ulaştırma Bakanlığı uzun sürer, birçok şeye ulaşamayız dedi. Bunları dile getirdim ama röportajlarda verilmedi."