19 Eylül 2024 Perşembe

Muhabirimiz Ali Sönmez Kayar'a 15 yıl hapis istemi

3 aydır tutuklu bulunan muhabirimiz Ali Sönmez Kayar hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. ESP MYK üyesi Sıtkı Güngör ve SGDF MYK üyesi Ali Deniz Esen'in de tutuklu olduğu davanın ilk duruşması 13 Temmuz'da görülecek.
Muhabirimiz Ali Sönmez Kayar ile ESP MYK üyesi Sıtkı Güngör ve SGDF MYK üyesi Ali Deniz Esen'in de aralarında olduğu 6'sı tutuklu 8 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Davanın ilk duruşması 13 Temmuz'da görülecek.
 
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Can Gazezoğlu'nun hazırladığı iddianame İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
 
İddianamede 6 Şubat'tan bu yana tutuklu olan muhabirimiz Ali Sönmez Kayar, ESP MYK üyesi Sıtkı Güngör, SDGF MYK üyesi Ali Deniz Esen ile Boran Atıcı, Eren Bulut ve Narin Duru'ya "örgüt üyeliği" suçlaması yöneltiliyor.
 
Savcı, iddianamede, daha önce en az 4 kez operasyon yapılan, onlarca ESP'linin tutuklandığı ve ilk duruşmada serbest bırakıldığı cenaze törenleri ve basın açıklamalarını suçlama konusu yapmış. "Suç" sayılan tüm eylemler 2013-2015 yılları arasına ait. Bunlar arasında Rojava'da IŞİD'e karşı savaşta yaşamını yitiren militanların cenaze törenleri ve anmaları, Hasan Ocak dosyasının zaman aşımı kararına karşı yapılan protesto eylemi, ESP'nin Bostancı Gösteri Merkezi'nde düzenlediği 20. yıl etkinliği, Okmeydanı'nda yapılan Suruç şehitleri başta olmak üzere devrim şehitlerini anma töreni, 2014 yolsuzluk karşıtı eylemler, Soma katliamıyla ilgili stand açılması, Deniz Gezmiş'in mezarı başında yapılan anma bulunuyor.
 
242 sayfalık iddianamede 2012-2015 yılları arasında alınmış gizli tanık ifadeleri de bulunuyor.
 
'MUHABİRİMİZ GÖZALTINA ALINDI' HABERİ DELİL OLDU
 
ETHA'nın muhabirimizin gözaltına alınıp tutuklanmasıyla ilgili haberi de iddianameye delil olarak girmiş.
 
İddianamede muhabir Ali Sönmez Kayar hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
 
Kayar hakkında 2013 yılında alınmış bir gizli tanık ifadesi bulunuyor. O dönem ESP'de faaliyet yürüten Kayar'la ilgili gizli tanık ifadesi şu şekilde: "Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesinde ESP'de faaliyet yürütür. Şahsı Ali KAYAR olarak tanırım. MLKP terör örgütü açık alan yapılanması olan ESP içerisinde aktif bir şekilde faaliyet yürütür. Yapılan basın açıklamalarının hemen hemen hepsine katıldığını biliyorum. Şahsı kesin ve net olarak teşhis ediyorum."
 
Kayar, 2014 yılında ESP'nin düzenlediği yolsuzlukları protesto eylemine katılmakla suçlanıyor. IŞİD'in gerçekleştirdiği 10 Ekim Ankara katliamının tanığı olan Kayar, IŞİD'e karşı savaşta yaşamını yitiren devrimcilerin cenazelerine katılmakla da suçlanıyor.
 
SAVCI POLİS İŞKENCESİNİ 'İLLEGAL EYLEMLERE KATILMAYA ALIŞIK' DİYE YORUMLADI
 
İddianame savcı, polis işkencesine dair ise ilginç bir yorum yapıyor: "Ali Sönmez Kayar'ın, Erdal isimli şahsı valilik tarafından 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanması yasaklanmasına rağmen marjinal gruplarca gerçekleştirilen korsan gösteri eylemlerinde gözaltına alındığı ve gözaltına alındığı sırada vücudunun değişik bölgelerinde darp izleri olduğundan bahsetmesi, konuşmada iç güvenlik paketi ile kendilerine gözdağı verildiğini söylemesi üzerine Ali Sönmez Kayar'ın kendilerinin alışık olduğunu söylemesinden illegal eylemlere katılmayı alışkanlık edindiği anlaşılmaktadır."
 
İddianamede telefon tapeleri de yer aldı. Savcı, bir kadın arkadaşının Ali Sönmez Kayar'ı Taksim'de kadınların düzenlediği bir eyleme çağırmasını ise "MLKP'nin kadın yapılanmaları ile irtibatlı" diye yorumladı.
 
MYK ÜYELERİNİN ESP VE SGD İLE İRTİBATLARI TESPİT EDİLMİŞ!
 
İddianamede SGDF'liler SGDF ile "irtibatlı" olmakla, ESP'liler de ESP ile "irtibatlı" olmakla suçlanıyor.
 
İddianamede SGDF MYK üyesi Ali Deniz Esen için "SGD ile irtibatlığı olduğu anlaşılmaktadır" ifadesi yer alıyor. Savcı, ayrıca Ali Deniz Esen'in Özgür Gençlik Dergisi'nde yazılarının yayınlanmasını da "örgüt üyeliği"ne dayanak yapmış. SGDF'nin Kobane'ye yardım götürmek için düzenlediği ancak Suruç'ta katliamla karşılaştığı kampanya ise savcı tarafından "illegalize" edilerek anlatılmış. İddianamede "Ali Deniz Esen'in Kobane'ye gideceği ancak DAİŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle kendilerini göndermekten vazgeçebilecekleri anlaşılmaktadır" deniliyor. İddianamede, "SGD (Sosyalist Gençlik Derneği) adına afiş hazırlaması SGD içerisinde faaliyet gösterdiği anlaşılmaktadır" ifadeleri yer alıyor.
 
Savcı, ESP MYK üyesi Sıtkı Güngör için ise "ESP, SGDF, BEKSAV'da faaliyet gösteren şahıslar ile irtibatlı olduğunu" belirtti.
 
İddianame İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, ilk duruşma 13 Temmuz günü saat 10.30'da görülecek.