20 Eylül 2024 Cuma

MSGSÜ değil Başbakanlık Ofisi taşınsın

Erdoğan'ın kullanacağı Dolmabahçe'deki ofis için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı boşaltılmak istenmesine karşı öğrenciler, akademisyenler ve velilerin tepki göstererek, okul değil başbakanlık ofisinin taşınması gerektiği ve bu kararın siyasi olduğu.
24 Haziran'dan sonra Cumhurbaşkanlığı ofisine dönüştürülmesi planlanan Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisini genişletmek için yanıbaşındaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na "Binadan 5 gün içerisinde çıkın" diye talimat gönderildi. Tahliye kararı ile ilköğretimden yüksek öğretime kadar her yaştan 1400 öğrenci, öğretim elemanlarıı ve konservatuvar çalışanları sokağa atılacak.
 
İktidarın zorla boşaltma kararına ilişkin okulun kapısına "Okuluma dokunma" ve "Çıkmıyoruz" pankartı asılırken öğrenciler, akademisyenler ve veliler ETHA'ya konuştu.
 
DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ
 
Konuya ilişkin bilgi veren ancak ismini açıklamak istemeyen bir akademisyen sürecin bir buçuk sene önce başladığını fakat kendilerine verilen sürenin dolmasına 5 gün kala 'Çıkın' talimatının geldiğini söyledi.
 
Kendilerine taşınacakları bir yer gösterilmeden apar topar binayı boşaltmalarının istendiğini belirten akademisyen konuşmasına şöyle devam etti: "Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Yer verilmeden çıkarılmamız sokağa atmak demektir. Yeterince yerleri var. Neden burayı çalışma ofisi yapıyorlar. Olay yer değil yönetim biçimi. Ufacık bir konservatuvarımız ve ufacık bir binamız var zaten. Fakat bugün yapılan bizim büyütülmemiz adına değil küçültülmemiz adına yapılan bir gerişimdir. Bizler Salı günü gerektiği gibi durmayı ve direnmeyi düşünüyoruz. Sonuçta bizim enstrümanımız, sesimiz ve yeteneklerimiz var. Burada durup niyetimizi göstereceğiz."
 
OKULU DEĞİL BAŞBAKANLIĞI TAŞISINLAR
 
İsmini vermek istemeyen bir veli ise "Burası bir okul. İkiz çocuklarımı okuldan çıkar çıkmaz koştura koştura buraya getiriyıorum. Burda iyi bir eğitim alsınlar, müzik ve sanat ile uğraşsınlar istiyorum. Biz çocuklarımızı bu sınavlara hazırlamak için çok uğraşıyoruz ama şimdi okul kapatılıyor. Yer yok ya da yer verilse bile nerede olacağı belirsiz" dedi.
 
Çocukların emeğinin ve geleceğinin boşa gitmesini istemediğini belirten veli, "Zaten çok konut var. Cumhurbaşkanı için çalışma yeri  yapılabilecek o kadar çok yer var" diye ifade etti.
 
Öğrencilerin dışarı atılmak istendiğini belirten veli, "Sanatın bir insana ne kadar zararı olabilir ki. Okul gideceğine başbakanlık gitisin. Öğrenciler öğretmenler çıkınca ne yapacaklar. Eğitime her yerden köstek oluyorlar" şeklinde konuştu.
 
FARKLI SESLER SUSTURULMAK İSTENİYOR
 
Son olarak konuştuğumuz bir öğrenci ise şöyle konuştu: "Burada daha önce okuyanlar Beşiktaş'tan geçenler bir yere sıkıştırılmaya çalışılıyor. 30 küsür yıldır burada eğitim veren insanlar, sanatçı yetiştirenler ve sanatçılar evlerinden yuvalarından çıkarılmaya çalışılıyor. Tacizci tecavüzcü kurumlara bazı yerler hibe edilirken insan yetiştiren okullar boşaltılıyor. 5 yıl burada okudum. Burası benim evim ve çıkmak istemiyorum. Herkes seçimlere yoğunlaşmışken bunu da çuvalın içine koyup götürelim diyorlar. Burada çocuklar var. Bizi geleneğimizden geçmişimizden koparmaya çalışıyorlar. Yapılmak istenen budur. Biz burada sanat icra etmeye çalışıyoruz ama farklı sesler susturulmaya ve bastırılmaya çalışılıyor. Geçmişinden de kopartılmaya çalışılıyor."
 
Okulun kapısına öğrencilerin astığı pankartlar güvenlik tarafından makasla kesilerek indirildi.