19 Eylül 2024 Perşembe

Moody's'ten Türkiye uyarısı: 20 bankanın notunu indirdi

Türk lirasının dolar karşısındaki çöküşü devam ederken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody?s, 20 mali kurumun notunu düşürdü. Ekonomiye güven de yüzde 9 oranında düştü. Türk lirası sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 1.5 değer kaybederek, 6.3870’le satıldı.
 
Salı akşamı, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 18 banka ve iki mali kuruluşun notunu düşürdü.
 
Moody’s yayınladığı raporda Türk lirasındaki değer kaybı ve fonlama imkanlarının azalma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. 
 
Ağustos ortasında da Türkiye’nin notunu negatif perspektifle “Ba3”e düşüren kredi derecelendirme kuruluşuna göre Türk bankaları yabancı dövizle finansmana bağımlılığından dolayı kırılgan hale geldi.
 
Moody’s, döviz üzerinden yapılan pasifler sürekli yeniden finanse edilmesi gerektiği için Türk banka sistemlerinin potansiyel yatırımlara ilişkin değişimlere son derece hassas olduğunu kaydetti.
 
Raporda, bankaların gelecek 12 ay içerisinde 77 milyar dolar dolayındaki zorunlu döviz ve borçları yeniden finanse etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
 
Türk ekonomisinin kötüleşmesinin “enflasyonu beslediğini ve büyümeyi zan altına aldığını” belirten Mood’ys, 2018 yılı için yüzde 1.5 oranında, 2019 için ise yüzde 1 oranında büyüme öngördü.
 
Raporda, Türkiye operasyonel çerçevesinin tahminlerin ötesinde kötüleştiği ve bunun devam edeceği belirtildi.
 
Türk lirası, yılın başından bu yana dolar karşısında yüzde 40 değer kaybederken, bir aydaki kaybı yüzde 24 olarak kayda geçti.
 
Öte yandan TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre %9 oranında azaldı.