20 Eylül 2024 Cuma

Moody's'ten Merkez Bankası uyarısı

Moody's müşterilerine gönderdiği bilgi notunda, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda duyduğu endişeleri dile getirdi.
Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ve Merkez Bankası'nın (TCMB) özerkliğinin kısıtlanmasıyla Dolar/TL'nin dün gece saatlerinde 4,97 rekor düzeye ulaştı.
 
Merkez Bankası'nda yapılan değişiklik ile TCMB para politikasını sıkılaştırma azminin önümüzdeki aylarda zayıflayabileceğine işaret eden kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, "Merkez Bankası'nın Türkiye ekonomisi ve finansal sisteminde büyüyen dengesizlikleri düzeltmedeki rolünün önemi dikkate alındığında Banka'nın etkinliğine yönelik daha fazla zorluk, meydan okumalar kredi notu için açık bir şekilde negatif” ifadelerini kullandı.
 
Moody's, Merkez Bankası'nın ve diğer kamu kurumlarının bağımsızlıklarına yönelik girişimlere dair herhangi bir algının oluşmasını yatırımcı endişelerinin alevlenmesine yol açacağı uyarısında bulundu.
 
Moody's ayrıca, yeni hükümetin hangi ekonomi politikalarını izleyeceğinin şu anda net olmadığını da vurguladı.
 
Moody's'in açıklamasının hemen ardından yaptığı açıklamada Albayrak, "Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası, yeni dönem politikalarımızın temel hedefleri arasında yer alacak" dedi.
 
Enflasyonun düşmesini temel hedef aldığını iddia eden Albayrak, "Tüm kurumlarımızla, özel sektörümüzle, tüm yatırımcı ve paydaşlarımızla eşgüdüm ve çok sağlam bir koordinasyonla çalışacağız. Enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedefimize gerilemesi için adımlarımızı atacağız" diye kaydetti.
 
Albayrak, "Yeni dönemde hem para politikası ve maliye politikası arasındaki koordinasyon süreklilik arz edecek hem de fiyat istikrarına risk oluşturan yapısal unsurlara ilişkin kapsamlı bir eylem planı hayata geçirilecek" ifadeleriyle enflasyonla mücadelede tüm yükün para politikası üzerinde kalmayacağını öne sürdü.
 
"Merkez Bankası'nın bağımsızlığının ve karar alma mekanizmalarının spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilmez" diye konuşan Albayrak, bankanın bağımsız bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapacağını iddia etti.
 
Fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadelede özellikle yapısal kanallardaki tıkanıklıkları açarak ve politika eşgüdümünü güçlendirerek Merkez Bankasının hareket alanını genişleteceklerini savunan Albayrak, "Hiç olmadığı kadar etkin bir Merkez Bankası, yeni dönem politikalarımızın temel hedefleri arasında yer alacak" ifadesini kullandı.