20 Eylül 2024 Cuma

'Molla rejiminin kolonları sarsıldı'

Mahsa Jina Amini'nin katledilişinin yıl dönümünde sokaklara çıkan kadınlar "Jin, jiyan, azadi" isyanını büyütme çağrısı yaptı.

Mahsa Jina Amini'nin katledilişinin yıl dönümü nedeniyle Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde birçok kentte yürüyüş ve açıklama yapıldı. "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla yürüyen kadınlar, Rojhilat'tan başlayıp dünyaya yayılan direniş etrafında kenetlenme çağrısı yaptı.

VAN
Beşyol'da bulunan Dabbaoğlu Parkında düzenlenen açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada "Bi, Jin jiyan azadî'yê ber bi azadiyê ve" pankartı ile Mahsa Jina Amini'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı. Valilik yasağını öne süren polis, kadınların bir araya gelmesini engellemeye çalışarak, kadınları ablukaya aldı. Ablukayı aşan kadınlar "Jin, jiyan, azadî", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarıyla eylemi başlattı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kürt kadınları öncülüğünde ortaya çıkan "Jin, jiyan, azadî" sloganının evrenselleştiğini ancak bu topraklarda seslerini yükseltmeye çalışan kadınların ablukaya alındığını söyledi. Sayyiğit, "Molla rejiminin nasıl ki Jîna şahsında kolonları sarsıldıysa, AKP-MHP faşist iktidarı da cinsiyetçi politikaları da Kürt ve Türkiyeli kadınların öncülüğünde yıkılacak. Rojava'da nasıl bir kadın devrimi hayata geçirildiyse, oradaki zafer bir başarı sembolüne dönüştüyse, Jîna şahsında da bir özgürlük sembolü ortaya çıkmıştır. Leyla Qasımlardan, Sakinelerden, Sevêlere kadar bu mücadele nasıl bu günlere geldiyse bundan sonra da devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Açıklama sloganlarla son buldu.

MARDİN
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan Özgürlük Meydanı'nda da basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Yeşil Sol Parti milletvekilleri Beritan Güneş, Kamuran Tanhan ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. "Jin, jiyan, azadî li dijî faşîzmê û qirkirina jinan" yazılı pankartının açıldığı açıklamada, Mahsa Jina Amini'nin fotoğrafları ile "Jin, jiyan, azadî" yazılı dövizler taşındı. 

HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav, Amini'nin katledilişinin ardından kadınların öncülüğünde gerçekleşen direnişlere dikkat çekerek, "Bugün Fars ve Kürt kadınlar Jîna için direniş ateşi oldular ve bu tarihi direnişe sahip çıktılar. Her ne kadar iktidar saldırıları artsa da aynı zamanda tavırlarında değişiklik de yaşandı. Kadınların sokakları, direniş alanlarını bırakmadıklarını gördük" dedi.

Yeşil Sol Parti Milletvekili Beritan Güneş, "Kadınların varlığından korkuyorlar. Bu nedenle kadınlar idama mahkum edildi, zindanlara atıldı. Bu sloganı yaşatan tüm kadınlara selam olsun" ifadelerini kullandı.

Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile son buldu.