MMO Başkanı Yener: Prefabrik evler kurulması, temel ihtiyaçlar bedelsiz verilmeli
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, deprem ve selin etkili olduğu kentlerde halkın barınma sorunlarının hızla çözülmesinin önemine işaret etti. Yener, "Depremzedelerin barınma ve yaşamlarını sürdürmesi ihtiyaçlarının (enerji, su, internet, beslenme vb.) karşılanması devletin yükümlülüğüdür" hatırlatmasında bulundu.
Maraş merkezli depremlerde binlerce konutun yıkılmasının, onbinlerce insanın ölümünün ardından yaşanan selde 17 kişi hayatını kaybetti. Selde yaşamını yitirenlerin sayısının artması bekleniyor.
'BARINMA TEMEL BİR HAKTIR'
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, depremde evi yıkılan, ağır veya ortak hasarlı olduğu için evsiz kalan, işyerleri yıkıldığı, kapandığı için işsiz kalan binlerce kişinin, toplumsal dayanışma ağlarının destekleri ve çok sınırlı devlet yardımlarıyla sürdürmeye çalıştığını hatırlattı. "Yüzbinlerce insan, yaşamlarını, altyapıları yetersiz, su baskınları ve sellere hedef olan, yer seçimleri doğru yapılmamış, yanlış yerlere kurulmuş olan çadır ve konteyner alanlarında çok zor koşullarda yaşam savaşı vermektedir" diyen Yener, barınmanın temel bir hak olduğunu vurguladı.
'SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEYENLER HESAP VERMELİ'
Depremzedelerin barınma ve enerji, su, internet, beslenme gibi yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli ihtiyaçlarının bedelsiz olarak karşılanmasının devletin yükümlülüğü olduğunu vurgulayan Yener, "Kendi yazdıkları "afet planı"nın gereklerini bile yerine getir(e)meyen iktidar, depremzedeleri bir de piyasa koşullarına mahkum eden uygulamalara da sebep olmaktadır. Çadırlara elektrik sayacı bağlanması, taahhütname imzalatılması, bahçe/tarlalarına kurmak istedikleri geçici barınma yapılarına enerji, su, pissu bağlanmaması gibi birçok görevini yerine getir(e)meyen kamu kurum yönetici ve sorumluları sorgulanmalı ve hesap vermelidirler" dedi.
'PREFABRİK EVLER KURULMALI, TEMEL İHTİYAÇLAR BEDELSİZ VERİLMELİ'
Evleri yıkılan ya da ağır hasar alan halkın, geçmiş elektrik, gaz, su, internet vb. borçlarının iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Yener, "Yetersiz çadır ve konteyner alanlarında kalan yurttaşların yaşam koşulları iyileştirilmeli, bir an önce geçici yaşam alanları (konteyner kent, prefabrik ev vb.), 'yaşayanların' sosyal ve ticari alanlar dahil bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kurulmalı; ve elektrik, su, gaz, iletişim (telefon ve internet) ihtiyaçları bedelsiz olarak kamu tarafından karşılanmalıdır" taleplerini dile getirdi.
Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener şu talepleri sıraladı:
"♦ Kamusal hizmetler, kamu kuruluşları eliyle, yurttaş ve toplum çıkarları doğrultusunda verilmeli, yıkılan veya kullanılmaz hale gelen konutlar için alınan kredi borçları iptal edilmelidir.
♦ Yeni inşaat faaliyetlerinde yerbilimlerinin, şehir planlama, mühendislik, mimarlık disiplinlerinin gerekliliklerine uyulmalı, meslek örgütleri ve ilgili uzmanlar birinci derecede söz sahibi olmalı, tüm aşamalarda Odaları tarafından belgelendirilen, sicili tutulan uzman yetkili mimar mühendis ve şehir plancıları görev almalı, işler bunların eliyle yürütülmelidir.
♦ Yeni toplumsal yıkımlar yaşanmaması için rant peşindeki bu iktidar mutlaka değişmelidir."