22 Eylül 2024 Pazar

MMO Başkanı ihmaller zincirine işaret etti

Amasra'da 41 madencinin katledilmesine ilişkin ETHA'ya konuşan MMO Başkanı Ayhan Yüksel, metan gazı patlamalarının önlenebilir madenlerdeki grizu patlamalarında gaz izleme verilerinin kendileriyle paylaşılmasına rağmen bu kez yasaklandığını belirterek, "İhmal yok diyemeyiz çünkü patlama olmuş" dedi. Devlete ait madende yaşanan katliamda Çalışma Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ihmallerine işaret etti.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 işçinin katledildiği maden ocağında işçiler katliamın hemen ardından 10 gün öncesinde yoğun gaz çıkışı yaşandığını söylemesine rağmen çalıştırıldıklarını anlattılar. Katliamın yaşandığı maden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait. Yani patronun bizzat devlet olduğu bir madende 41 işçi katledildi, 5 işçinin vücudunda ciddi yanıklar olduğu için durumları kritik.

Yaşanan katliamın ardından ilk sorulması gereken sorular engellendi, bu soruların yanıtlarının olduğu belgeler gizlendi. Maden Mühendisleri Odası (MMO) Amasra'da katliamın yaşandığı madene giderek gaz izleme verilerine ulaşmak istediğinde verilerin gizli olduğu söylendi, ulaşmaları engellendi.

'GAZ İZLEME VERİLERİ VERİLMEDİ'
ETHA'ya konuşan MMO Genel Başkanı Ayhan Yüksel, normalde bu verileri istediklerinde kendilerine verildiğini, bu kez yasak olduğu söylenerek verilere ulaşmalarının engellendiğini belirtti. Yazılı olarak resmi bir başvuru yapmadıklarının bilgisini de veren Yüksel, soruşturma bitene kadar bu verilere ulaşmanın mümkün olamayabileceğini söyledi.

Bu verilere ulaşmaları durumunda katliamın nedenlerine ilişkin sağlıklı değerlendirme yapmalarının mümkün olacağını ancak bugün bu imkanlardan yoksun olduklarını söyleyen Yüksel, madende yangın devam ettiği için ocağa giremediklerini, sahadaki incelemelerinin sınırlı olduğunu aktardı.  

'METAN GAZI PATLAMALARI ÖNLENEBİLİR'
Metan gazının kömürün bünyesinde bulunduğu bilgisini paylaşan Yüksel, metan gazı patlamalarına karşı teknolojik önlemler geliştirildiğini söyleyerek şunları kaydetti: "İzlenmesi, ortama girip girmemesi gaz izleme sensörleriyla kayıt altına alınır. Veriler değerlendirilerek havalandırma sisteminde önlemler alınır. Yavaş yavaş ortama karışan metan gazı sondajlarla patlamadan iptal edilir. Burada bu müdahalenin yapılmadığını düşünüyoruz. Ortamda metan gazı patlama seviyesine ulaşmış. Ateş kaynağı da mutlaka olmuş ki patlamış. Ateş nereden geldi, metan gazı verileri değerlendirildi mi değerlendirilmedi mi bilmiyoruz."

'BİLİRKİŞİ RAPORLARINI İNCELEYİP BİLGİLENDİRME YAPACAĞIZ'
Soruşturma doğrultusunda hazırlanacak bilirkişi raporlarını inceleyeceklerini, bilimselliğine bakacaklarını söyleyen Yüksel, kamuoyunu bu raporlarla ilgili bilgilendireceklerini aktardı. Yüksel, Soma katliamında olduğu gibi Amasra'da da hukuki süreci takip edeceklerini vurguladı.

ÇALIŞMA VE ENERJİ BAKANLIĞI SORUMLU
Madenlerde Çalışma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yılda bir ya da iki kez denetim yapması gerektiğini belirten Yüksel, aynı zamanda Daire Başkanlığı ve uzmanlar aracılığıyla iç denetim mekanizmaları olduğunu söyledi. Yaşanan katliamın bu denetimlerin tam olarak yapılmadığına işaret ettiğini söyleyen Yüksel son olarak, "İhmal yok diyemeyiz çünkü patlama olmuş" diyerek devlete ait bir maden ocağında işçilerin katledildiğine işaret etti.