22 Eylül 2024 Pazar

MLKP'nin 28. mücadele yılı Paris'te kutlandı

MLKP'nin 28. mücadele yılını Paris'te kutlayan çok sayıda kişi, MLKP'nin ilk günkü kararlılığıyla 28 yıldır mücadelesini sürdürdüğü kaydedildi. MLKP'nin birçok mücadele alanında yerini aldığı vurgulanan konuşmalarda, MLKP'nin çağrılarının kitlelere daha kararlı ulaştırılması çağrısı da yapıldı.

Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) kuruluşunun 28. yılı, Fransa'nın Paris kentinde düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. 10 Eylül 1994'te Birlik Devrimi'yle kurulan MLKP'nin Fransa Komitesinin çağrısıyla Strasburg Saint Denis kemer meydanında çok sayıda kişi bir araya geldi.

'BİRÇOK ALANDA MLKP GERÇEKLİĞİNİ GÖRMEK MÜMKÜN'
"Şan olsun 28. Yılında MLKP'ye" pankartının yanı sıra MLKP, KKÖ ve KGÖ bayraklarının taşındığı etkinlik Birlik Marşıyla başladı. MLKP adına göçmen işçi ve emekçiler adına yapılan konuşmada, MLKP'nin tarihi hatırlatıldı. Konuşmada, "10 Eylül 1994'te kurulan Hasan Ocakların, Hüseyin Demircioğlunun, Kutsiye Bozakların, Baran Serhatların partisine şan olsun" dendi. Sovyetler Birliğinin dağılmasına, 12 Eylül faşizmine karşı büyük bir iddiayla kurulan MLKP'nin, mücadelede ilklerin partisi olduğunun altı çizilen konuşmada, "Gözaltında kayıplara karşı mücadeleden, işçi direnişlerine, kadın mücadelesinden gençliğin zaferler kuşağının yaratılmasına, Rojava devrim savunmasından birleşik mücadele araçlarının kurulup geliştirilmesine, bir çok alanda MLKP gerçekliğini görmek mümkün" dendi.

Göçmen işçi ve emekçilerin faşist rejime, kapitalist düzene karşı onur ve özgürlük mücadelesinde yer almaya, MLKP saflarına katılmaya çağrıldığı konuşma sık sık "Yaşasın partimiz MLKP", "İşçiler, emekçiler, kadınlar Partiye, MLKP'ye", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganlarıyla kesildi.

Konuşmanın ardından Saint Denis sokaklarında yürüyüşe geçen kitle, burada Türkçe ve Kürtçe sloganların yanı sıra "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Kahrolsun faşizm" gibi Fransızca sloganlar attı, ikili konuşmalarla yerli ve göçmen emekçiler MLKP'nin kuruluşu hakkında bilgilendirildi.

SALON ETKİNLİĞİ DE DÜZENLENDİ
Yürüyüşün ardından salon kutlaması için ACTİT lokaline geçen kitle, yeni katılımlarla büyüdü. Devrim ve sosyalizm için ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan salon etkinliği, Nazım Hikmet'in "Yapıcılar" şiirinin okunmasıyla devam etti.

'28 YILLIK MÜCADELE İLK GÜNKÜ KARARLILIKLA SÜRÜYOR'
MLKP'nin 28 yıllık mücadelesinde çeşitli kesitlerin gösterildiği sinevizyon gösteriminin ardından MLKP Fransa Komitesi adına bir konuşma gerçekleştirildi. Geçen Eylül'den günümüze ölümsüzlüğe uğurlanan MLKP üye ve savaşçıları Ulaş Alankuş, Welat Yıldız, Okan Altunöz, Elende El Muhammed ve Yaşar Dündar'ı anarak konuşmasına başlayan temsilci, MLKP'nin 28 yıllık mücadelesini, kurulduğu ilk günkü devrimci kararlılıkla, devrim ve sosyalizm iddiasına bağlı kalarak sürdürdüğünü belirtti. Türkiye ve Kürdistan'da kurulduğu andan itibaren gelişen tüm direnişlerde, ayaklanmalar ve mücadelelerde MLKP'nin yerini aldığını belirten temsilci, Gazi ayaklanmasından, kayıplara karşı mücadeleye, gençliğin harçlara karşı mücadelesinden kadınların cinsel şiddete karşı mücadelelerine, Gezi ayaklanmasından, değişik düzeydeki işçi grev ve eylemlerine; NATO'ya karşı mücadeleden, Rojava devriminin sahiplenilip, korunup geliştirilmesine bunun örnekleri olduğunun altını çizdi.

MLKP'nin 28 yıllık mücadelesinden kendisini amaçlaştırmadığı, işçi sınıfı ve ezilenlerin en yakıcı taleplerini güncel politik mücadelenin konuları haline getirdiği, devrimci örgüt ve buna bağlı mücadele araçlarında ısrar eden MLKP'nin faşizmin saldırılarının hedefi haline geldiğini belirten temsilci, tüm saldırılara karşı direnişle yanıt verildiği kaydedildi. 

'MLKP ÇAĞRILARI KİTLELERE DAHA KARARLI TAŞINMALI'
Güncel siyasal gelişmelere değinilen konuşmada, faşist rejimin 2015 yılından bu yana sürdürdüğü tasfiyeci saldırıların, seçim sathına girilmesiyle birlikte daha da arttığı, devrimci güçlerin fiziken tasfiye edilmeye çalışılırken, toplumun en geniş kesiminin ise biat ettirilmeye çalışıldığı ifade edildi. Faşizmin saldırılarına boyun eğmeyen MLKP ve devrimci güçlerin, daralan kitle gücüne rağmen, baş eğmez duruş sergilediği ve bu duruşta ısrarın mücadeleyi geliştireceğinin altı çizildi. Son olarak kutlamaya katılanlara çağrı yapan temsilci, yeni süreçte sertleşen mücadele koşullarında MLKP saflarında örgütlülüğü daha da pekiştirerek, MLKP çağrılarını kitlelere taşımada daha kararlı ve cesur adımlar atmanın elzem olduğunu belirtti.

Ardından etkinliğe katılın farklı kurum ve partiler adına konuşmalar yapıldı.

MKP, TKP/ML, Proleter Devrimci Duruş, Öncü Partizan temsilcileri kutlamada söz alarak, MLKP'nin 28. mücadele yılını kutladı.

Salon kutlamasının ardından kokteyl için ACTİT yerleşkesine geçildi. Burada devrimci müzikler eşliğinde, hazırlanmış olan kokteyl ve yemekler yendi. Kutlama hep birlikte söylenen ezgi ve marşlarla son buldu.