20 Eylül 2024 Cuma

MLKP'nin 25. yılı Rojava'da coşkuyla kutlandı

MLKP kuruluşunun 25. yılını Rojava'da yapılan kitlesel ve coşkulu bir etkinlik ile kutladı.
Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) kuruluşunun 25. yılını Rojava'da yapılan kitlesel ve coşkulu bir etkinlik ile kutladı. MLKP'nin Rojava'daki ilk şehidi olan Şehit Serkan Taburu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Şehit Aileleri Kurumu, SYPG, Süryani Meclisi, İnsan Hakları Kurumu ve devrim kurumlarının yanı sıra YPG, YPJ, DKP/BÖG, DKP Birlik, MKP, TKP/ML-TİKKO, TKEP/L, MLSPB ve gaziler katıldı.
 
Etkinliğin yapıldığı Tabura "25. yılımızda Ortadoğu'da özgürlük ve sosyalizm bayrağını yükseltiyoruz", "Devrimimizi savunacağız" pankartları asılırken, Rojava devriminde ölümsüzleşen MLKP ve devrimci savaşçıların fotoğrafları asıldı.
 
Cizire Bölgesi'nden, Haseki, Til Temir, Dirbesiye, Ebu Rasin, Qamişlo ve Serekaniye'den yüzlerce kişinin katıldığı etkinlik devrim mücadelesinde ölümsüzleşen savaşçılar için saygı duruşu ile başladı.
 
'PARTİMİZE HER DÖNEM FAŞİZMİN SALDIRISINA UĞRADI'
 
MLKP için yazılan Kürtçe şiirlerle başlayan programda, MLKP/ KKÖ adına konuşan Viyan İsyan, "Temelini birlik ve feda ruhundan alan MLKP 25. yılına giriyor. Faşizm her dönem partimize dönük büyük saldırılar gerçekleştirdi. Amacı onun gelişimini engellemek, bitirmekti. Çünkü biliyorlardı ki onların iktidarını yıkacağız. Bölgesel devrimler fikrini savunan partimiz bu amaç doğrultusunda nerede bir devrimci gelişme varsa orada bulunmaktadır" diye belirtti.
 
'MLKP KADIN PARTİSİDİR'
 
MLKP'nin Şengal'den Efrin'e kadar Rojava devriminin bütün alanlarında yer aldığını ve bu mücadelesini sürdürüleceğini dile getiren İsyan, "Partimiz bir kadın partisidir. Kadınların örgütlülüğünü esas alır. Rojava ve Suriye'de kadınlara önemli roller düşmektedir. Kapitalist devletler Ortadoğu'yu kan deryasına çevirdiler. Bunu değiştirecek önemli bir iradedir kadınlar. Kadınların devrime ihtiyacı olduğu gibi devrimin de kadınlara ihtiyacı vardır. Özgür kadınlara çağrımız mücadeleyi büyütmeleridir" dedi.
 
'25. YILIMIZ TÜM KADINLARA KUTLU OLSUN'
 
Devrimin düşmanlarının her alanda devrimin gelişimine saldırdığına dikkat çeken İsyan, "Düşman devrimi boğmaya çalışıyor. Buna karşı halkın örgütlülüğünü büyütmek, geliştirmek zorundayız. Zaman serhıldanlar zamanıdır. Rojava devriminde kadının iradesi önemli rol oynadı. Bu iradeyi büyütmeli ve yaymalıyız. Dünyadaki devrimci kadınlar bizi izliyor ve büyük bir coşku ve ilham alıyorlar. Devrimin öncüsü kadınlar olarak daha fazla öne çıkarak örnek olmalıyız. Bu konuda bizim de ilham kaynağımız şehitlerdir. Bizler tüm şehitlere bağlıyız. Özel olarak kadın şehitler bize öncülük ediyor ve yolumuzu aydınlatıyor. Onların hayallerinin yarım bırakmayacağız. Rojava ve Kuzey Suriye'de devrim bayrağını daha da yükselteceğiz. 25. yılımız tüm halkımıza, kadınlarımıza kutlu olsun" diye belirtti.
 
'BU PARTİ ŞEHİTLERİN ESERİDİR'
 
MLKP/Rojava Örgütü adına konuşan Baran Serhad, sözlerine "MLKP'nin 25. savaş yılı ezilen halklara, işçi ve köylülere, özgürlük isteyen kadınlara, devrimci gençlere, şehit yakınlarına, devrim savaşçılarına ve tüm yoldaşlara kutlu olsun" diyerek başladı. "25. yılını kutladığımız bu parti şehitlerinin eseridir. En başta tüm ölümsüz şehitlerimizi saygıyla ve bağlılıkla anıyoruz. Bu kahraman şehitlerimiz partimizin harcı ve temelidir. Serkan Tosun, Suphi Nejat Ağırnaslı, Sibel Bulut, Oğuz Saruhan, Emre Aslan, İvana Hoffmann, Coşkun İnce, Sinan Sağır, Halil Aksakal, İsmet Şahin, Sevda Çağdaş, Ayşe Deniz Karacagil, Ruhat Aşkara, Sedat Akyüz, Erdal Demirhan, Yeliz Erbay, Şirin Öter, Veli Görgün, Ümit Yetik, Hüseyin Akçiçek, İrfan Gerçek ve 33 Pirsûs şehidi... Tüm bu şehitler, bu devrim döneminde, bu devrimin başarısı için Rojava'da ve farklı alanlarda mücadele ederken ölümsüzleştiler. Onların sayesinde bu günlere geldik ve onların yollarından yürüyerek kazanacağız. Bu bizim onur sözümüzdür. Bir kez daha yürekten söylüyoruz: Devrim şehitleri ölümsüzdür" diye kaydetti.
 
'DEVRİMİN DÜŞMANLARINA KARŞI NET TUTUM ALMALIYIZ'
 
Tüm insanlığın gözünün Ortadoğu'da olduğunu ve tarihi zamanlardan geçtiklerini dile getiren Serhad, "İnsanlığın dostları da, düşmanları da Ortadoğu'ya bakıyor. Düşmanların gözü bu toprakların ve zenginliklerinin üzerinde. Dostların bakışları ise Rojava ve Kuzey Suriye devriminin gelişmelerine çevrilmiş durumda. İşçiler, emekçiler, ezilen halklar, emekçi kadınlar, onurlu gençler ve devrimci örgütler, bu devrimin dostlarıdır. Biz onların varlığından ve katılımlarından mutluyuz ve güç alıyoruz" dedi. Ancak devrimin düşmanlarının da hayli çok olduğuna dikkat çeken Baran Serhad, "Devrimin düşmanlarını iyi tanımak ve onlara karşı net tutum almak zorundayız" diye vurguladı. Serhad sözlerini şu şekilde sürdürdü; Bütün emperyalist ve sömürgeci devletler, ezilen insanlığın düşmanıdır. Onlar için kendi çıkarları esastır. Buna göre hareket ederler. Ve onlar, Ortadoğu'yu yeniden paylaşmak istiyorlar. İnsan hakları ya da insanların bu topraklarda yaşadıkları onların umurlarında değil. Milyonlarca insan ölse bile onlar çıkarlarına göre davranacak ve hareket edecektir. Hiçbirine hiçbir şekilde güvenilmez. Rusya, Amerika, Almanya, Fransa, Britanya... Tüm bu devletler emperyalisttir, devrimlerin ve ezilen halkların düşmanıdır. Biz onların gerçek yüzünü Kuzey Kürdistan'dan, faşist Tayyip Erdoğan'a verdikleri desteklerden, Irak'tan, Vietnam'dan ve devrimcilerin karşısındaki tutumlarından tanıyoruz. Biz onların gerçek yüzlerini, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın esaretinden ve tecridinden tanıyoruz. Ve inanıyoruz ki, devrimimiz de, bu gerçekliği biliyor ve ona göre hareket ediyor" diye konuştu.
 
'DEVRİM EVLERİN KAPISINDAN GİRMELİDİR'
 
"Unutulmamalıdır ki, devrimin geleceği, halkın örgütlenmesine ve devrimin toplumsallaşmasına bağlıdır. Bunu örgütlemek esastır" diyen Baran Serhad, "Bu devrim aynı zamanda bir kadın devrimidir. Bundan dolayı, kadınların devrime katılımı hem çok önemli hem de hayatidir. Bu gerçeğin iyi anlaşılması, bunun için de evlerin kapısının devrime açılması gerekiyor. Devrim evlerin kapısından girmelidir. Devrimin evlerin kapısından içeri girmesi bir gerçeklik olarak başarılırsa, o vakit hiç bir güç bizi yenemez. Bu, devrim için en önemli gelişmelerden biridir ve bunun yolu da değişimdir. 25. mücadele yılına girerken MLKP'nin ezilen halklara ve özellikle de erkeklere çağrısı, değişimdir. Devrimin kültürünü, ideolojisini kendi yaşamınızda geliştirin, büyütün diyoruz. Devrimin ruhunu, tarzını sahiplenmek ve canla başla onu ilerletmek gerekmektedir. Ezilen halklarımız devrimin saflarına daha fazla katılarak kurumlarında örgütlenmelidir. Bizi kurtaracak ve zafere götürecek olan yol budur" dedi.
 
'BU BİZİM DEVRİMİMİZ'
 
MLKP'nin Rojava devriminin başından itibaren bu topraklarda yerini aldığını kaydeden Serhad sözlerini şöyle sürdürdü:
"MLKP içtenlikle devrime sahip çıktı, onu büyütmeye çalıştı. Çünkü bu devrim halkların umudunu büyüttü. Bu devrim, sömürgecilerin ve emperyalistlerin planlarını bozdu. Rojava devrimi, gerici devletlerin zorbalıklarına, zulümlerine, erkek egemenlikçi politikalarına karşı özgürlükçü ve eşitlikçi bir yol açtı. Daha devrimin ilk günlerinde MLKP açıklıkla 'bu bizim devrimimiz' dedi ve ona göre de hareket etti. Kendine devrimci ya da komünist diyenler bakımından doğru tavır buydu çünkü. MLKP komünist bir parti olarak mütevazı bir kuvvetle ama güçlü bir katılım ve kararlılıkla rolüne ve misyonuna uygun hareket etmeye çalıştı. Devrimin askeri ve siyasi alanlarında yerini aldı."
 
'MLKP KÜRDİSTAN PARTİSİDİR'
 
MLKP başından beri kendisini aynı zamanda bir Rojava ve Kuzey Suriye örgütü gibi konumlandırmaya ve hareket etmeye çalıştığını vurgulayan Baran Serhad, "MLKP aynı zamanda bir Kürdistan partisidir. Kuzey Kürdistan'da, faşizm ve diktatörlüğe karşı gizli bir şekilde örgütleniyor. Kürdistan şehirlerinde ve dağlarında devrimci çalışmalarını sürdürüyor. Bizler MLKP olarak, Kürdistan'ın 4 parçasının birleşmesini savunuyor, bunun için de ulusal demokratik kongre önerisini destekliyoruz. Sömürgeci bölge devletlerinin sınırlarını tanımıyoruz. Ulusal demokratik kongrenin toplanmasını engelleyen KDP ve Mesud Barzani'yi de, bu yanlış tutumlarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi taktirde, tarih ve yurtsever Kürt halkı tarafından mahkum edileceklerini hatırlatıyoruz. Ve canı gönülden diyoruz ki: Yaşasın özgür Kürdistan!" dedi.
 
'EZİLEN HALKLARIN KURTULUŞU SOSYALİZMDEDİR'
 
MLKP'nin aynı zamanda tüm ezilen halkların partisi olduğunu ifade eden Serhad, "MLKP Arap, Süryani, Türkmen, Çerkez ve Ermenilerin de partisidir. MLKP bölgesel devrim fikrini savunuyor. Federasyon ve konfederasyonları çözüm yollarından biri olarak görüyor. Ancak, biliyoruz ki, ezilen halkların kurtuluşu sosyalizmdedir! MLKP bunlar için mücadele ediyor, savaşıyor. MLKP dünyanın dört bir yanında enternasyonalist bir ruhla, farklı ülkelerde de mücadelesini büyütüyor. Komünizm için mücadeleyi geliştiriyor. Tüm dünyada sınıfların ve sınırların ortadan kaldırılması gerektiğini savunuyor. Varolan sınırların bizim değil, sömürgecilerin ve faşistlerin olduğunu bundan dolayı da, kaldırılması için dövüşmek gerektiğini söylüyor. MLKP faşizm ve sömürgeciliğin ezilen halkları din, milliyet gibi ayrımlarla parçalamasına karşı çıkıyor, bunu halklara düşmanlık olarak kabul ediyor. Onların bu kirli siyasetine karşı, enternasyonalizm bayrağını yükseltiyor" diye belirtti.
 
'BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
 
MLKP olarak şiehitlerimizin izinden yürümeye devam edeceğiz diyen Baran Serhad, "MLKP'nin 24 yılı mücadele ve direnişle geçti. 25. yılda da böyle devam edeceğine kuşkumuz yok. Önümüzde önemli görev ve çalışmalar var. İnanıyoruz ki ne olursa olsun, MLKP şehitlerin yolunda yürümeye devam edecek, onların silahlarını ve bayraklarını yükseltecektir. Rojava ve Kuzey Suriye devrimini savunmaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Bunun için, tıpkı ölümsüz şehitlerimiz gibi silahımızın son mermisine, kalbimizin son vuruşuna kadar savaşacağız. Her alanda devrim ateşlerini yükselteceğiz. Birlikte kazanacağız! Bu bizim onur sözümüzdür. Bir kez daha tüm bunlar için dövüşeceğimize söz veriyoruz" dedi.
 
'MLKP BİR DEVRİM PARTİSİDİR'
 
Konuşmasını Kürtçe yapan Baran Serhad'ın sözleri Arapça tercümeyle, etkinliğe kalabalık bir şekilde katılan Arap halklarıyla paylaşıldı. Baran Serhad, etkinliğe katılan Türkiyeli devrimciler için de ayrıca kısa bir Türkçe konuşma yaptı. Burada yaptığı konuşmada "Birlik, mücadele ve zafer iradesiyle 25. yıla merhaba dediğimiz bu günlerde, Şengal'den Efrin'e, Medya Savunma Alanları'ndan, Türkiye metropollerine kadar şehitlerimizin yol göstericiliğinde devrim ateşlerini çoğaltıyoruz. Rojava sahasına ilk geldiğimiz günden bu yana, bir gerçeğin altını kalınca çiziyoruz. MLKP bir devrim partisidir. Devrimin zaferi için dövüşür. Devrim ateşlerini başta bölgemiz olmak üzere, tüm coğrafyaya yaymayı hedefler. Bu bakımdan MLKP ateş taşıyıcısı bir örgüttür. İtfaiyecilik bizden uzaktır" diye belirtti.
 
'MLKP, HALKLARIN BİRLEŞİK DEVRİM HAREKETİ BAYRAĞINI YÜKSELTECEKTİR'
 
"MLKP'nin 25. mücadele yılına, Rojava ve Kuzey Suriye sahasında özgürlük ve sosyalizm bayrağını daha da yükselterek giriyoruz" diyen Serhad konuşmasını şöyle sürdürdü: "Halkların silahlanması, örgütlenmesi ve devrim bilinciyle donatılması başlıca amaçlarımızdan biridir. Bu yolda, MLKP bu topraklara ait bir gerçek haline gelmekte, umudu, onuru ve özgürlüğü siper yoldaşlarıyla birlikte savunmakta ve büyütmektedir. Devrim yürüyüşümüzde, omuz başımızda olmalarından onur duyup, güç aldığımız şehitlerimiz, Arin Mirkan, Avesta Xabur, Atakan Mahir, Zeki Şengali, Ulaş Bayraktaroğlu, Nubar Ozanyan, Yılmaz Kes, Taylan Demircioğlu, Alper Çakas, Haukur Hilmarsson, Erkan Altun ve Kader Ortakaya şahsında, tüm ölümsüzlerimizi saygıyla anıyoruz. Onlar, yolumuzu aydınlatmaya, bizlere ilham vermeye devam edecektir." Serhad, "25. savaş yılında, siper yoldaşlığıyla mücadeleyi büyütmek başta gelen görevlerimizden biridir. MLKP bu konuda üzerine düşenleri yapmaya devam edecek, Halkların Birleşik Devrim Hareketi bayrağını daha da yükseltecektir" diyerek sözlerini tamamladı.
 
YPG/YPJ adına konuşan Hamza Serekaniye, "Rojava devriminin başlangıcından itibaren MLKP'li yoldaşlar devrim içerisinde yerlerini aldılar. Buralarda omuz omuza savaştık. Buradaki yoldaşlarımızın ve MLKP'nin 25. yılını kutluyorum. Bütün sosyalistleri, mücadele edenleri Rojava devriminde buluşturan Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ı saygıyla selamlıyoruz. Rojava'nın bütün topraklarında MLKP'nin mücadelesi sürmüş, onlarca şehidini bu topraklarda ölümsüzlüğe uğurlamış, yaralılar ve gaziler vermiştir. MLKP savaş cephelerinden başkaca alanlarda devrimin büyütülmesi için her zaman omuz başımızda durmuştur. Bunun için de onlarla birlikte mücadele etmekten mutluluk duyuyoruz. Son olarak başkan Apo'nun 'sosyalizmde ısrar, insan olmakta ısrardır' sözleriyle MLKP'nin 25 yılını kutluyorum" dedi.
 
Cezire Bölgesi Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan Bavê Canwelat, "MLKP şehitlerinin ailerinin, yakınlarının ve yoldaşlarının 25. yılını kutluyor, onların bu onurlu mücadelesini selamlıyoruz" diye kaydetti. Rojava devriminin şehitlerin eseri olduğunu belirten Bavê Canwelat, "Bu devrimin öncülüğünü yapan önder Öcalan'ı saygıyla selamlıyor, onun yolunda olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz" diye konuştu.
 
SUPHİ: BİRLEŞİK DEVRİM MÜCADELESİNDE ISRARCI OLACAĞIZ
 
DKP/BÖG adına konuşan Mustafa Suphi ise "Hasan Ocak'tan Hüseyin Demircioğlu'na, Alişer Deniz yoldaştan, İrfan Gerçek yoldaşa 24 yıldır yürüttüğünüz proletaryanın ve ezilen halkların kurtuluş mücadelesini partimiz adına saygıyla selamlıyorum. Kobane'de başlayan Efrin direnişiyle güçlenen siper yoldaşlığımızda ısrarcı olacağız. Mehmet Ali yoldaşla, İrfan Gerçek yoldaşla birlikte yürüttüğümüz siper yoldaşlığını büyüteceğiz. Türkiye proletaryasının ve ezilen halkların kurtuluş mücadelesi noktasında Mehmet Ali yoldaş, Atakan Mahir yoldaş, İrfan Gerçek yoldaş ve tüm ölümsüzler adına söz veriyoruz: Birleşik devrim mücadelesinde ısrarcı olacağız '' diye belirtti.
 
Süryani Halk Meclisi Adına etkinliğe katılan Bavê Enter, yaptığı konuşmada, "halkların birliği ve mücadelesi için önemli çalışmalar yürüten MLKP'yi selamlıyorum. Bu yoldaşlarımızın mücadelesi halklarımız arasındaki kardeşlik köprülerini büyütüyor, daha da kuvvetlendiriyor. Bundan sonra da birlikte daha güçlü adımlar atmak dileğiyle, tüm şehitleri ve katılımcıları selamlıyorum" dedi.
 
DKP/Birlik Örgütü adına konuşan Ekrem Demir ise "Türkiye'nin dağlarında, şehirlerinde ve varoşlarında birlikte dövüştüğümüz, zindanlarında birlikte direndiğimiz, Rojava'da birlikte savaştığımız ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nde, stratejik ortağımız Marksist Leninist Komünist Parti'yi, DKP Birlik adına coşkuyla selamlıyorum. Birlikte mücadele ettiğimiz MLKP'nin 25 yılını kutluyorum! Faşizm yenilecek, halklar kazanacak!" diyerek sözlerini tamamladı.
 
MLKP'nin 25. yıl etkinliğine MKP, TKP/ML TİKKO, MLSPB, TKEP/L, Cezayir Sosyalist İşçi Partisi, Değişim Hareketi ve Suriye İnsan Hakları Federasyonu'nun gönderdikleri mesajlar okundu.
 
Etkinlik, Haseke'den Koma Şehid Hogir ve Dirbesiye'den Koma Zilan'ın seslendirdiği ezgiler ve çekilen halaylarla, Kürtçe, Türkçe ve Arapça atılan sloganlarla sona erdi.