19 Eylül 2024 Perşembe

MLKP Kürdistan: Bijî Yek Gulan

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a ilişkin açıklama yapan MLKP Kürdistan "Faşizme ve sömürgeci işgale karşı yaşasın 1 Mayıs. Bijî Yek Gulan" dedi.
Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Kürdistan, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a ilişkin açıklama yaptı.
 
"Faşizme ve sömürgeci işgale karşı yaşasın 1 Mayıs. Bijî Yek Gulan" başlıklı açıklamasında MLKP Kürdistan, "1 Mayıs işçilerin, emekçilerin; insanca bir yaşam, onur ve özgürlük için köleci vahşi kapitalizme karşı başkaldırı günüdür. 1 Mayıs direniştir. Sınıf olma bilincini kuşanarak, var olduğunu sömürücü patronlar sınıfına ve tüm dostlarına gösterme günüdür. 1 Mayıs işçi ve emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. 1 Mayıs özgürlük mücadelesidir. 1 Mayıs serhildandır, intifadadır. 1 Mayıs işçi sınıfının, yoksulların ve ezilenlerin umudu dimdik ayakta tuttukları günün adıdır. 1 Mayıs devrim ve sosyalizm bayrağının dünyanın dört bir yanında dalgalandığı gündür. Hayatın yasasıdır" dedi.
 
Böylesi tarihsel günlerin ancak büyük bedellerle yaratılabilineceği ifade edilen açıklamada, "Nitekim bu onurlu günde, işçi sınıfının isimsiz kahramanlarının ödediği bedellerle yaratıldı. Amerikan işçilerinin şehitler ve yaralılar pahasına 1 Mayıs 1886'da yaktıkları mücadele ateşi dalga dalga tüm dünyaya yayılıp, toplumsal mücadelenin en önemli günlerinden biri haline gelirken, işçi sınıfının bu kavgaya önderlik eden temsilcileri sömürücü patronların devleti tarafından göstermelik bir mahkemeyle idam edilmişti. Ancak, tıpkı Newroz ve 8 Martta olduğu gibi milyonlar o mirasa sahip çıkarak umudu kararttırmadılar. Onur ve özgürlük mücadelesi, köleci vahşi kapitalizme büyük darbeler vurdu, bugünkü kazanımların çoğunluğu bu mücadeleler ve ödenen bedellerle elde edildi" diye kaydedildi.
 
MLKP Kürdistan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"1 Mayıs'ta, özgürlük ateşlerinin canbedeli tutuşturulduğu Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu coğrafyasında, komünist, devrimci ve yurtseverler, öncü işçilerin eylemlerinden öğrenirlerken, işgalci faşist Türk devleti, AKP-MHP koalisyonu, IŞİD ve bütün insanlık düşmanı çeteler, Amerikan kapitalizminin izinden gidiyor. Türkiye'de, Bakur Kürdistan'da, Başur'da, işçilere, emekçilere, Kürt ulusuna, Alevilere, Ezîdilere ve bütün ezilenlere karşı topyekûn bir imha-inkar, ezme politikası yürütüyorlar. Onlar kapitalizmin barbarlığının izinden, bizler de özgürlük, eşitlik, direniş bayrağını onurla dalgalandıran, 1 Mayıs'ı bizlere armağan edenlerin izinden gidiyoruz.
 
"Bijî  1 Gulan/ Ji bo azadî berxwedan!
 
"1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma gününde, tüm işçi ve emekçileri, zorlu ama onurlu günler bekliyor. Teslim alınmaya,  korku ve umutsuzlukla boğulmaya çalışılan tüm ezilenler adına 1 Mayısta sokaklara çıkmak ve onurun yenilmeyeceğini, faşist politikalara boyun egilmeyeceğini göstermek bu haklı kavganın gereği ve görevidir.
 
"Diktatör Erdoğan'ın ve faşist AKP-MHP koalisyonunun devrilmesi, Efrin işgalinin ve Rojava devrimine saldırıların durdurulması, özgürlük ve adalet isteyenlere, kadınlara, ezilen uluslara, dinsel topluluklara dönük baskıların son bulması, İmralı'da  Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a ve tüm devrimci tutsaklara dönük tecrit işkencesine son verilmesi, işçi ve emekçilerin temel demokratik taleplerinin karşılanması, yoksul köylülüğün ve kent emekçilerinin insanca ve onurlu bir yaşam koşullarına kavuşturulması gibi taleplere meydanları doldurmak ve 1 Mayıs'ın hakkını vermek gerekir.
 
"1 Mayıs'ta, diktatör Erdoğan'ı ve gerici faşist AKP-MHP iktidarın yıkmak ve barbarlığa son vermek için; işçilerden, emekçilerden, kadınlardan yana yeni bir dünya kurmak için; Kürt ulusunun özgürlüğü ve temel demokratik haklarını savunmak için, doğanın-tarihin yağmalanmasına dur demek için, bütün farklı kimliklerin özgürlüğü, eşitliği için sokakları dolduranlara selam olsun!"