20 Eylül 2024 Cuma

MKGP: İktidar özgür basına savaş açmış durumda

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle kadın gazetecilere dönük 2022 yılı hak ihlalleri raporunu açıklayan MKGP, "Erkek-devlet sistemine, erkek medya çizgisine karşı direnen özgür kadın basın geleneği eril basın karşısında kazanacak" dedi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), kadın gazetecilere yönelik bir yıllık hak ihlallerini Diyarbakır'da bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nde açıkladı. Raporun Türkçesini Gülşen Koçuk, Kürtçesini Medya Üren okudu.

Erkek devlet şiddetinin sistematik olarak arttığı bir dönemde kadın gazetecilerin gerçeklerde ısrar ettiğini belirten Koçuk, kadın gazetecilerin bu erkek devlet tarafından durdurulmak istendiğini söyledi.

AKP-MHP rejiminin Türkiye ve Kürdistan'da kadın gazetecilerin haber yapmasını engellemeye çalıştığını, gazetecilerin, gözaltı, işkence, tutuklama ve katliam saldırılarına maruz bırakıldığını dile getiren Koçuk, "Tek sesli bir basın yaratarak gazeteciliği yok etme gayesinde olan iktidar, yandaş medya ordusunun karşısında duran özgür basına ise savaş açmış durumda" ifadelerini kullandı.

Kürdistan'da yürütülen özel savaş politikalarını ve insanlık suçlarını teşhir eden Kürt kadın gazetecilerin iktidar tarafından hedef alındığını dile getiren Koçuk, 2022'de Diyarbakır ve Ankara merkezli soruşturmalarda toplam 10 kadın gazetecinin tutuklandığını hatırlattı. 2022'de ayrıca akademisyen ve gazeteci Nagihan Akarsel'in katledildiğini kaydeden Koçuk, "Katledilmesiyle kadın basınına bir mesaj verilmek istenmişse de, bu mesaja kadın gazetecilerin cevabı 'gerçeğin daha fazla üstüne gitmek' olmuştur" dedi.

AKP-MHP iktidarının hak ihlallerini zirveye taşıdığını vurgulayan Koçuk, şöyle devam etti: "Aslında bugün 'çalıştırılmayan gazetecileri' daha fazla konuşma ihtiyacı bulunmaktadır. Gazetecilere silahların doğrultulduğu, katledilmekle tehdit edildikleri 2022 koşullarında bile, Musa Anter'lerin ve Gurbetelli Ersöz'lerin inadıyla, kararlılığıyla, kalemini, kamerasını bırakmayan gazeteciler, esir alınan, yani çalıştırılmayan meslektaşları için de görevlerinin başındaydı. 2022'yi geride bırakıp yeni bir yılın başında bir kez daha erkek-devlet sistemine, erkek medya çizgisine karşı direnen özgür kadın basın geleneği eril basın karşısında kazanacak."
 
MKGP'nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle açıkladığı 2022 yılı kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu şöyle:

Katledilen gazeteci sayısı: 1
Seyahat hakkı engellenen gazeteci sayısı: 1
Ajanlık dayatılan gazeteci sayısı: 1
İşten çıkarılan gazeteci sayısı: 1
Sahada haber takibi engellenen gazeteci sayısı: 44
Mesleğini icra ederken tehdit edilen gazeteci sayısı: 6
Şiddete maruz kalan gazeteci sayısı: 40
Sosyal medyada erkeklerin cinsiyetçi saldırılarına maruz kalan gazeteci sayısı: 24
Mesleki faaliyetlerinden dolayı hakkında soruşturma başlatılan gazeteci sayısı:  11
Hakkında dava açılan gazeteci sayısı: 19
Fişlenen gazeteci sayısı: 4 
Gözaltında kötü muameleye maruz kalan gazeteci sayısı: 12 
Çekim yapılması polis tarafından engellenen gazeteci sayısı: 7
Tutsak gazeteci sayısı: 18
15 gazeteci kadına toplamda 23 yıl 133 ay 32 gün hapis cezası