20 Eylül 2024 Cuma

MKG ve DFG: Pexşan Azizi'nin sesi olalım

İran rejiminin Kürt gazeteci Pexşan Azizi'ye idam cezası vermesine tepki gösteren MKG ve DFG, "Pexşan Azizi'nin sesi olalım" çağrısı yaptı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), İran'da Kürt kadın gazeteci Pexşan Azizi'ye "İslam hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatan ve liderleri isyana karışan gruplara üyelik" iddiasıyla verilen idam cezasına ilişkin DFG binasında basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin tüm baskı ve zora karşı hakikati yazmaktan vazgeçmediklerini dile getiren MKG Başkanı Roza Metina, gazetecilerin kalemiyle halkın sesi olduğunu ve iktidarların bunu engellemek istediğini ifade etti. Gerçekleri paylaşan gazetecilerin her zaman yargılandığını vurgulayan Metina, Kürt gazetecilere dönük saldırılara dikkat çekti.

Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS'in sitelerine dönük engellemelere, MA ve JINNEWS muhabirlerine verilen hapis cezalarına işaret eden Metina, benzer saldırıların Rojhilat ve Güney Kürdistan'da da sürdüğünü kaydetti. Rojava'da gazetecilerin hedef alındığını dile getiren Metina, "8 Temmuz'da Türkiye SİHA ile Şengal'de ÇİRA Tv'de Medya Hasan, Mirad Mîrza ve ÇIRA TV çalışanı Xelef Xidir'a saldırdı. Saldırıda Mirad Mîrza yaşamını yitirdi" dedi.

'İDAM CEZASINA KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTELİM'
İram rejiminin gazeteci Azizi'ye verdiği idam cezasına tepki gösteren Metina, "Kürt gazeteci Pexşan Azizi her zaman kadın haklarını savundu ve ezilen hakların özgürlüğü için direndi. 'Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür' bilinciyle yazan Azizi baş eğmediği için İran rejimi tarafından tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı" dedi.

İran rejiminin tekçi, katliamcı ve düşmanca politikalar uyguladığını belirten Metina, "İran idam ile özgür yaşam isteğini boğmak istiyor. Bizler de özgür basın çalışanları olarak Kürt gazeteci Pexşan Azizi'ye verilen cezayı kabul etmediğimizi dile getiriyoruz. Bir an önce bu hukuksuzluk son bulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Herkesi Pexşan Azizi'nin sesi olmaya çağıran Metina, "Herkesi İran rejimi tarafından Pexşan Azizi'ye uygulanan bu hukuksuzluğa karşı sesini yükseltmeye davet ediyoruz" dedi.