2 Ekim 2024 Çarşamba

'Mızraklı'ya verilen ceza da, onama talebi de hukuk katliamıdır'

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'ya verilen cezanın da, Yargıtay Savcısının cezanın onaylanması talebinin de hukuk katliamı olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Yargıtay Başsavcısının, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın cezasının onanmasına ilişkin talebinin hukuk katliamı olduğunu belirtti. 

Dedi, 31 Mart 2019'da Diyarbakır halkının iradesiyle seçildiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden hukuksuzca uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Dr. Adnan Selçuk Mızraklı'ya tamamı gerçek dışı iddialara dayanılarak verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezasının, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından 15 Temmuz 2020'de alelacele onandığını hatırlattı. 

Onamanın ardından, dosyanın 4 Ağustos 2020'de Yargıtay'a ulaştığını ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Eylül 2020 kararı ile Mızraklı'ya verilen cezanın onanmasını istediğini, ardından da kararın Mızraklı'nın avukatlarına tebliğ edildiği hatırlatıldı.

'MIZRAKLI'YA VERİLEN CEZA HUKUK KATLİAMIDIR'
Dedi, şunlar belirtti: "Tüm kamuoyuna altını tekrar tekrar çizerek belirtmek isteriz ki; Selçuk Mızraklı'ya verilen ceza, Hicra Berna Ayverdi isimli iftiracının gerçekdışı ve hayatın olağan akışına aykırı iftiralarını kanıt kabul etmek aymazlığından ibaret bir hukuk katliamıdır."

İktidarın vesayeti altındaki yargının, Kürtlere ve muhaliflere sistematik bir düşman hukuku uyguladığını vurgulayan Dede, toplum nezdinde meşruiyetini yitiren iktidarın, seçilmişler şahsında halkların iradesine daha hoyrat devrandığını söyledi.

Dedi, halkın seçme ve seçilme hakkı ve özgürlüğünü tanımayan, imzacısı olduğu evrensel sözleşme ve belgeleri dikkate almayan, mevcut antidemokratik Anayasayı dahi ihlal eden bu yönetim anlayışının, her gün yeni bir hukuksuzluğa imza attığını kaydetti. 

Yargı eliyle verilen bu siyasi kararların halkların vicdanında çok mahkum olduğunu vurgulayan Dede, "Halkın meşru ve demokratik iradesini gasp eden AKP-MHP iktidarı ve onun emir eri yargı mensupları mutlaka evrensel hukuk ilkelerine göre yargılanacaklardır. Partimiz, zulme ve baskılara karşı güçlü bir demokrasi mücadelesini yükseltme azminden asla vazgeçmeyecektir" diye belirtti.