19 Eylül 2024 Perşembe

MİT Almanya'da Türkiyeli devrimcileri ajanlığa zorluyor

Almanya'da bulunan sosyalist Deniz Çokgül, "Türk devleti" adına aradığını söyleyen bir kişi tarafından eşi ve çocuğuyla tehdit edildi. Çokgül ve eşinin hukuki durumunun yanı sıra telefon konuşmalarının ayrıntılarına da hakim olan kişiye Çokgül'ün yanıtı "hayır" oldu. 

Faşist Türk devletinin tasfiyeci saldırıları sürüyor. Ağır hapis cezası, ölüm tehdidi ile sürgünde yaşamaya sürüklenen devrimciler ve Avrupa ülkelerinin vatandaşlığına geçen Türkiyeliler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından ajanlaştırma, ihbarcılık dayatmalarına maruz kalıyor. Avrupa'da başta Kürt devrimciler olmak üzere çeşitli siyasi suikastların da faili olan MİT, Alman vatandaşı olan ve bir süre Türkiye'de yaşadıktan sonra Almanya'ya dönen sosyalist Deniz Çokgül'ü Türkiye'de yaşayan ailesi ile tehdit etti.

AİLESİ İLE TEHDİT EDİLİP AJANLIK DAYATILDI
Almanya'da çıkan günlük JungeWelt gazetesine konuşan Dayanışmanın Sesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Demirci; Wuppertal'de faaliyet yürüten derneklerinin üyesi olan Deniz Çokgül'ün, geçen hafta Türkiye'den arandığı anlattı. "Türk devleti" adına aradığını söyleyen kişinin, Çokgül'ün eşinin hukuki durumunu bildiğini ve Türk devleti için bilgi toplarsa bu durumdan kurtulmalarına yardımcı olabileceğini söylediğini aktaran Demirci, arayan aynı zamanda Çokgül ve eşinin telefon konuşmalarının içeriğine de hakim olduğunu belirterek, ajanlık dayatmasında bulunduğunu söyledi. Demirci, Çokgül'ün ajanlık dayatmasını kabul etmediğini vurguladı.

'MİT'İN ALMANYA'DA GENİŞ BİR MUHBİR AĞI VAR'
Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan ve aralarında Türkiye'den tanınmış gazetecilerin de olduğu 55 sürgünün 2021 yazında tehdit edildiğini hatırlatan Demirci, Almanya'da MİT'in geniş bir muhbir ağı bulunduğunu söyledi. Demirci, "Bu, siyasi mülteciler ve sürgün yapıları hakkında bilgi toplamayı ve giderek daha fazla muhbiri işe almayı da içeriyor. Söz konusu kişileri Türk rejimine karşı siyasi çalışmalarını durdurmaya ikna etmek için genellikle tehditler kullanılıyor" diye konuştu.

ALMAN HÜKÜMETİ İLE MİT İŞBİRLİĞİ İÇİNDE
Almanya'da MİT'in faaliyetine karşı hükümetin hiçbir şey yapmadığını vurgulayan Demirci, "Aksine, Alman iç istihbarat servisi "Verfassungsschutz" da bilgi edinmek için siyasi mültecilere sürekli olarak ikamet statüleriyle şantaj yapmaya çalışıyor. Muhtemelen yetkililer arasında canlı bir bilgi alışverişi var. Bildirilmeyen vaka sayısının, kamuoyuna yansıyan vaka sayısından çok daha fazla olması muhtemeldir. Çokgül'ün bizi doğrudan bilgilendirmesini ve kamuoyuna açıklamasını takdirle karşılıyoruz" dedi.

Dayanışmanın Sesi Derneği'nin Türkiye'deki siyasi tutsakların serbest bırakılması talebiyle kampanya yürüttüklerini ve önümüzdeki birkaç hafta boyunca adalet nöbetleri, siyasi temsilcilerle görüşme çalışmaları yürüteceklerini aktaran Demirci, "27 ve 28 Eylül tarihlerinde Köln'deki Ehrenfeld Kent Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan 5. Dayanışma Festivalimizde, sürgündeki muhalif aktivistlere yönelik zulüm panelimizin konusu olacak ve orada tekrar bu konuyu gündemleştireceğiz" diye aktardı.