16 Eylül 2024 Pazartesi

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Türkiye'ye gelecek

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 12 yıl sonra 4 Eylül Çarşamba günü Türkiye'yi ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "darbeci", "katil" diyerek 10 yıl ilişkileri kestiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 12 yıl sonra 4 Eylül Çarşamba günü Türkiye'yi ziyaret edecek. Sisi'nin ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayında Mısır'a yaptığı resmi ziyaretin ardından gerçekleşiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi'yi Beştepe'de resmi bir törenle karşılayacak. Ziyaret sırasında, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi'nin cumhurbaşkanlarının başkanlığında ilk toplantısını yapması planlanıyor. Bu toplantıda, iki ülke arasında birçok anlaşma imzalanacak.

Türkiye ile Mısır arasındaki mevcut ticaret hacmi yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde bulunuyor ve bu hacmin önümüzdeki 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Savunma iş birliği çerçevesinde, Türk insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Mısır'a sağlanması gibi anlaşmaların da gündeme gelmesi bekleniyor. Ayrıca, Gazze, Doğu Akdeniz ve Libya gibi bölgesel konuların detaylı olarak ele alınacağı belirtiliyor.