Mil-May patronu işçi düşmanlığını sürdürüyor
Malatya'daki Mil-May Tekstil'de patron 6 işçiyi işten attı ve tazminatlarını ödemeden imza atmaya zorladı. İşçiler, bu hukuksuzluğa karşı haklarını arayacaklarının altını çizdi.
Malatya'daki Mil-May Tekstil adlı fabrika, 6 Şubat Maraş merkezli depremler sonrası işe gelemeyen depremzede işçileri tazminatsız işten atmasıyla gündeme gelmişti.
Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Mil-May patronunun bayram öncesi 6 işçiyi işten attığını ve işçilerin tazminatları ödenmeden imza atmaya zorlandığını duyurdu.
İşçiler fabrika önünde Mehmet Türkmen'le birlikte açıklama yaptı. İşçiler deprem sürecinden itibaren yaşadıkları hak gasplarını, maruz kaldıkları mobbingleri anlattı. Açıklamada söz alan Türkmen de hukuki süreci başlatacaklarını ve davalar devam ettiği sürece de en az iki haftada bir olmak üzere mücadelelerini ve taleplerini fabrika önünde yapacakları eylemlerle hatırlatacaklarını ifade etti. Türkmen ayrıca Mil-May'ın üretim yaptığı uluslararası markaları ve o uluslararası firmaların yaptığı sözleşmeleri ve kriterleri de hatırlattı.
Yapılan basın açıklamasında evsiz kalan işçilerin çalışmaya zorlanma süreçleri de aktarıldı. Evleri yıkılan veya ağır hasar aldığı için evlerini kullanamayan işçiler, barınabilmek için köylerine ya da başka şehirlerdeki yakınlarına gidince işe devam edemediler.
Patronlar işlerine devam edemeyen işçileri önce işten atmakla tehdit etti. Sonra da organize sanayi bölgesi içine konteynırkent ve çadırkent kuracaklarını, aileleriyle birlikte burada barınabileceklerini söylediler. İşçilerin bir kısmı verilen sözlerin ardından aileleriyle birlikte Malatya'ya geri döndü. Ancak bir süre sonra patronlar ailelerin barınacağı kadar yer olmadığını ailelerini başka yerde bırakmalarını ve işçilerin sadece kendilerinin burada kalabileceğini söyledi.
İşçilerin bir kısmı ise verilen sözlere rağmen kalacak yer bulamadığını, bu süreçte camilerde, hastanelerde ve fabrikaların depolarında kaldı.
Deprem sonrasındaki işten atma tehdidinin ardından BİRTEK-SEN ile temas kuran işçilerin bir bölümü sendikada örgütlendi. Ancak sendikalı işçiler de iş tanımı dışındaki işlerde çalışmaya zorlama, sabaha kadar süre mesailere bırakma ve türlü mobbinglerle istifaya zorlandı. Türkmen bu uygulamaların işçileri istifa ettirip tazminatsız olarak çıkarmak için yapıldığını söyledi.