6 Ekim 2024 Pazar

'Mezarsız Ermeni aydınları unutmadık, unutturmayacağız'

İHD İzmir Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, inkar edilen ve yüzleşilmeyen her suçun bir sonraki suça yataklık ettiğinin altını çizdi ve mezarsız Ermeni aydınları andı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, bu haftaki açıklamada 106. yılında Ermeni Soykırımı ile yüzleşme çağrısı yaptı ve kaybedilen aydınları andı. 

Covid-19 nedeniyle online düzenlenen açıklamanın metnini İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı okudu. 24 Nisan'ın Türkiye'de gözaltında kaybetmelerin başlangıcı olduğuna dikkat çeken Canlı, "24 Nisan 1915 İstanbul gözaltıları Ermeni varlığına devlet eliyle son verilmesinin başlangıç noktası oldu. Onlar yok edilerek Ermeni Halkının kamuoyu oluşturması, sesini duyurması engellendi ve bir halk tüm varlığıyla bu topraklardan silindi" dedi. 

Canlı, şöyle devam etti: "Devleti yönetenler, resmi inkarcılık üzerine inşa ettikleri politikaları ile bu hakikati ulaşmaz kılarak, toplumun gerçeklerle yüzleşmesini imkansızlaştırdı. İnkâr edilen, yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan insanlık suçları derin devlet geleneğinin ve devlet şiddetinin devam etmesine neden oldu. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak bir kere daha sesleniyoruz; inkar en kapsamlı insan hakları ihlalidir. İnkar suçun devamıdır. İnkara son verin. Bu topraklarda işlenen bütün insanlık suçlarını kabul edin. İnkar edilen, yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan her suç bir sonraki suça yataklık ederek devam eder. Mezarsız Ermeni aydınlarımızı ; unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız."