2 Ekim 2024 Çarşamba

Metin Lokumcu davasındaki sanık polis: Emri kaymakam verdi

Artvin'in Hopa ilçesinde 2011 yılında Metin Lokumcu'nun polis saldırısıyla katledilmesine ilişkin davanın dördüncü duruşması Trabzon'da görüldü. İlk üç duruşmada olduğu gibi bugün de sanıklar saldırı emrini kaymakamdan aldıklarını söyledi. Lokumcu ailesi ise gerçek sorumlunun Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirterek, yargılanmasını istedi.

Artvin'in Hopa ilçesinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesi düzenlenen eylemde polis saldırısı sonucu katledilen emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin davanın dördüncü duruşması Trabzon 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"Taksirle ölüme neden olmak" suçundan yargılanan 13 polisten dönemin Erzurum Çevik Kuvvet Amiri Erol Darcan salonda hazır bulunurken, hakkında zorla getirme kararı bulunan sanık polis Taner Ballı duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Artvin halkının yanı sıra çok sayıda kişinin çevre kentlerden takip etmek için geldiği duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Zeynel Özen ve pek çok demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi takip etti.

'EMRİ KAYMAKAM VERDİ'
Duruşma, sanık Erol Darcan'ın ifadesiyle başladı. Yapılan basın açıklamasına polisin gaz bombalı saldırısının emrinin dönemin kaymakamından geldiğini söyleyen Darcan, "Kaymakam bey bir müdahale emri verdi. Emir bana Fatih Ünlü tarafından iletildi. Rahmetlinin ölüm haberinin ardından olaylar daha yükseldi" dedi.

Yoğun gaz kullanmadıklarını öne süren Darcan, fotoğraflar üzerinden yöneltilen sorulara "Biz böyle gaz kullanmadık. Bu kişi kim hatırlamıyorum" yanıtlarını vererek geçiştirmeye çalıştı.

Hopa'da kendilerine kaldırım taşı ve pet şişe atıldığını söyleyerek Metin Lokumcu'nun katledilmesine neden olacak şekildeki saldırıyı meşrulaştırmaya çalışan Darcan, "Biz ondan sonra gaz kullandık" dedi. Mahkeme başkanının gaz tabancasını kullanan sivil giyimli kişiyi sorması üzerine Erol Darcan, "Başbakan'ın öncü korumalarından biri olabilir" yanıtını verdi.

Darcan, avukat Meriç Eyüboğlu'nun "Erzurum'un gazı bitince diğer illerden gaz istenmiş, doğru mu" sorusuna "Hayır" diye cevap verse de, Eyüboğlu bu bilginin telsiz konuşmalarında ve İçişleri Bakanlığı'nın raporunda yer aldığını söyleyerek Darcan'ın yalan söylediğini ortaya çıkardı.

Duruşmaya SEGBİS ile katılan Taner Ballı, kendisine herhangi bir tebligat yapılmadığını öne sürdü. Mahkeme heyeti Ballı'nın bir sonraki celse duruşmada hazır bulunmasına ve salonda savunmasının alınmasına karar verdi.

Ardından Lokumcu ailesinin beyanları dinlendi.

'LOKUMCU AİLESİ FİŞLENDİ'
Metin Lokumcu'nun kardeşi Ayşe Bekar, "Acımız büyük, 10 yıldır yaramız kapanmadı. Yalnız onun öldürülmesiyle değil öldürüldükten sonra da ailemizin yaşadığı zorluklar bitmedi. Cezalandırıldık, fişlendik… Örneğin, bizim aileden hiç kimse devlet kurumlarında işe alınmadı. Soyadı Lokumcu olan bir yakınımız Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hastanesi'ne bahanelerle yatırılmadı. Yine bir yeğenimiz, 'Metin Lokumcu amcamdır' dediği için saldırıya uğradı, dayak yedi. Yetmedi iki karikatür paylaştım diye, hakaret davası açıldı. 11 ay ceza verildi. 3 yıl bu davalarla uğraşırken ruh sağlığım bozuldu. Zaten bu dava bizi aştı; artık herkesin davası, hepimizin" diye konuştu.

'METİN'İ GAZLA ÖLDÜRDÜLER'
Metin Lokumcu'nun eşi Gülay Lokumcu, eşinin eylemden bir gün önce günboyu çay bahçesinde çalıştığını herhangi bir sağlık sorunu olmadığını söyledi, "Onu gazla öldürdüler" diye vurguladı.

Metin Lokumcu'nun kız kardeşi Yeter Babalık, adalet istediğini söyledi. Lokumcu'yu katledenlerin en ağır cezayı alması gerektiğini ifade eden Babalık, "Neden sadece buradakiler yargılanıyor, diğer suçlular nerede? Bu soruların cevabı sadece ailesine değil, bu davaya omuz veren herkese açıklanmalı. Çünkü biz bir abi kaybettik; ama binlerce abinin, ablanın, tüm Türkiye'nin elleri omzumuzda. Bize bir can borcunuz değil, bin can borcunuz var. Bunu bilin" dedi.

'ESAS YARGILANMASI GEREKEN CUMHURBAŞKANIDIR' 
Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu ise, olay günü yaşananları anlatarak, asıl yargılanması gerekenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

Metin Lokumcu'nun kız kardeşi Şengül Çiçekoğlu ve Neşe Gürhan da söz alarak abilerinin ölümünden sorumlu olan herkesin yargılanmasını istedi.

Verilen aranın ardından CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özel davaya müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talepleri reddetti, duruşmayı 1 Temmuz tarihine erteledi.