4 Ekim 2024 Cuma

Metin Lokumcu davasına çağrı 

Eylemlere yönelik gaz kullanımının engellenmesi ve cezasızlıkla mücadele için ciddi öneme sahip olan Metin Lokumcu davasının 2. duruşmasına çağrı yapıldı. 

Kimyasal gaz ve polis işkencesiyle katledilen Metin Lokumcu davasının 20-21 Aralık 2021 tarihlerinde Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmasına ilişkin dava avukatlarından Meriç Eyüboğlu ve Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe'nin katılımıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi ve duruşmaya çağrı yapıldı.

Yürütülen ısrarlı hukuk mücadelesi sayesinde Metin Lokumcu'nun ölümünün 9. yıl 5 ay sonra Artvin İl Emniyet Müdürü ile Hopa İlçe Emniyet Müdürü'nün de aralarında bulunduğu 13 polis hakkında "taksirle ölüme neden olma" gerekçesiyle Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığı hatırlatılan açıklamada, "Nihayetinde; davayı gören Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi 28 Haziran 2021 tarihinde yapılan 2. duruşmasında, suçun görev alanını aştığından bahisle görevsizlik kararı vermiş ve dava, olması gerektiği gibi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiştir" denildi. 

Toplumsal olaylarda gaz kullanımının engellenmesi ve cezasızlıkla mücadele için ciddi öneme sahip bu davayı izlemeyi sürdürecek ve ölümüne yol açan asli nedenin aşırı/yoğun/ölçüsüz kimyasal gaz kullanımı olduğu bilimsel raporlar ile kanıtlanan Metin Lokumcu için adalet mücadelesinin süreceği kaydedilen açıklamada,  20-21 Aralık 2021 tarihlerinde Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya çağrı yapıldı.