4 Ekim 2024 Cuma

Metin HES (Kayser) projesi Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Remziye Tosun, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge halkının ekonomik ve sosyolojik sıkıntılar yaşamasına neden olacak Metin HES (Kayser) projesine ilişkin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi. 

Batman İl Özel İdaresince ilan edilen, halkın ekonomik ve sosyolojik sıkıntılar çekmesine neden olacak, Metin HES (regülatör ve santralleri, malzeme ocağı, kırma-eleme-yıkama tesisi ve beton santrali) amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulamalar İmar planı, 19 Kasım 2020 tarihinde ve 2020/138 sayalı Batman İl Genel Meclisi kararınca kabul edildi. 

BÖLGE HALKI EKONOMİK VE SOSYOLOJİK SIKINTILAR ÇEKECEK
Batman'ın Sason ilçesi Balbaş köyü, Pazarcık mevkii ile Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Çağıl, Sında, Salkımlı köy ve mezralarını kapsayacak olan Metin HES (Kayser Baraj) projesi, 452 parsel ve 67.450 m2'lik geniş bir alanı kapsıyor. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bölge halkının Metin HES projesi ile ekonomik ve sosyolojik sıkıntılar çekmesi söz konusu. 

Öte yandan bölge halkı Metin HES (Kayser) projesine karşı oldukları beyan ettiler ve ÇED sürecinde görüşlerinin alınmadığını ifade ederek gerekli kurumlara itirazda bulundular. 

HDP MİLLETVEKİLİ TOSUN'DAN SORU ÖNERGESİ
Sason kırsalı 1. derece deprem bölgesi olmasından kaynaklı kurulacak olan HES projesi, bölgeyi sismik olarak aktifleştirecek. Bu anlamda Metin HES (Kayser) projesi, bölgenin doğal zenginlikleri göz önüne alındığında sadece doğal ve canlı yaşamı değil, ekonomik göçe zorlaması ve deprem riskini artırması bakımında insan yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyeceğini kaydeden  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

HDP Milletvekili Tosun'un, Kurum'a yönelttiği sorular şöyle: 

"Metin HES (Kayser Barajı) projesinin olduğu alanın yakınlarında birçok baraj bulunmaktadır. Bakanlığınızca Metin HES (Kayser Barajı) projesinin hangi açılarından kamu yararını gözetilmiştir?
Anayasa'nın 56. Maddesi ve temel çevre hukuku prensipleri uyarınca halkın çevresel yönetim süreçlerine katılım hakkı çevre hakkının unsurlarındandır. Bakanlığınız, yurttaşların Metin HES (Kayser Barajı) projesi sürecine katılamadığından haberdar mıdır?
■ ÇED süreci kapsamında halkın katılımı toplantısının usulüne uygun yapılmamış olması, halkın görüşleri alınmadan ÇED sürecinin başlatılmış olması ve olumlu rapor alınması, Anayasa, Çevre hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı değil midir?
Bakanlığınız söz konusu durum ile ilgili bir işlem başlatacak mıdır?
Metin HES projesinin yurttaşlarda yaratacağı mağduriyetlere karşı Bakanlığınız bir tedbir alacak mıdır?
Yurttaşların çevresel yönetim süreçlerine katılım hakkının ihlal edildiği projeler var mıdır? Son yirmi yıl içinde buna benzer, yurttaşların katılım süreçlerini ihlal eden projelerin sayısı kaçtır?"