EMEK
'MESS taleplerimizi karşılamazsa grev kaçınılmaz olur'
MESS Grup Toplu İş Sözleşmesine ilişkin Birleşik Metal-İş, IndustriALL, Türk Metal, Öz Çelik-İş basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu, taleplerinin karşılanmaması durumunda greve gideceklerini söyledi.
Metal işkolunda örgütlü sendikalar ile uluslararası metal işçileri sendikası IndustriALL'ın katılımıyla MESS Grup Toplu İş Sözleşmesine ilişkin Taksim'deki Elite World Otel'de basın toplantısı düzenledi.Basın toplantısına DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, IndustriALL Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle, Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Hak-İş'e bağlı Öz Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ile konfederasyonlara bağlı sendikaların genel başkanları katıldı.
BİRLEŞİK METAL-İŞ: METAL İŞÇİLERİNİN BİRLİKTELİĞİ TARİHSELDİR
Basın toplantısında konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Bugün burada metal sendikaları olarak bir araya bulunmamız Türkiye sendikal hareketi için tarihsel önemde bir gelişmedir. Bu, hem sendikalar arasındaki ilişkinin yeni bir düzeye evrilmesi, hem de işverenlere karşı metal işçilerinin birlikteliğinin gösterilmesi bakımından tarihseldir" dedi.
Sendikaların bir çok konuda aralarında çok ciddi farklılıkları olmasına rağmen MESS'in önerdiği ücret zammı ve yürürlük süresi başta olmak üzere diğer hak kayıpları içeren taleplerin üç sendika için sefalet ve yoksulluk demek olduğu konusunda hemfikir olduklarını ifade eden Serdaroğlu, "Sadece metal işçisinin hakkı olanı istedik; öyle patronların abarttığı kadar afaki değil. Bu zam furyası altında aslında sadece kayıplarımızı karşılamanın uğraşı içindeyiz. Ücret zammı olarak ilk 6 aylık dönem için yaklaşık yüzde 34 oranında bir ücret zammı istedik. Diğer altışar aylık zam dönemleri içinse enflasyon artı refah payları gibi artışlar talep ettik. Aslında refah payı değil sahte enflasyon rakamlarına karşı bir kayıp telafisi olarak düşünülebilir. Sosyal haklarda ise ortalama yüzde 55 oranında artış teklif ettik. Ayrıca, 2 yıllık bir TİS istiyoruz. Bunun dışında, çok sayıda maddede değişiklik teklifimiz var ve ilk defa teklif ettiğimiz haklar var" diye belirtti.
'MESS TALEPLERİMİZİ KARŞILAMAZSA GREV KAÇINILMAZ OLUR'
Sözleşme sürecinin grev aşamasına geldiğini hatırlatan Serdaroğlu, "Eğer MESS, metal işçilerinin taleplerini karşılayan bir teklifle gelmez ise grev kaçınılmaz olacaktır" diye vurguladı.
MESS Genel Sekreterinin grevi yasaklatmakla tehdit ettiğini söyleyen Serdaroğlu, "Eğer MESS olası bir grev yasağından sonra kenara çekileceğimizi bekliyorsa, yanılır" dedi.
Anayasa Mahkemesinin 2015 yılındaki grev yasağının anayasa ve yasalara aykırı olduğuna dair kararı olduğunu anımsatan Serdaroğlu, hükümetin sendikalarına tazminat ödemeye mahkum olduğunu söyledi.
'KİMSE GREV YASAĞINDAN MEDET UMMASIN'
Serdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Olası bir grev yasağı söz konusu olursa, bizim kararımız açık. Biz Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararın gereğini yapacağız ve en temel hakkımız olan grev hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz. Anayasa'ya aykırı olan grev yasağını tanımayacağız. Anayasa'dan ve uluslararası sözleşmelerden doğan grev hakkımızı kullanacağız. Dolayısıyla, hiç kimse grev yasağından medet ummasın.
"Hangi işyerinde çalışıyor olursa olsun, hangi sendikaya üye olursa olsun veya sendikasız olsun tüm metal işçilerinin gücümüzün yettiğince hakkını korumaya, dayanışma göstermeye andımız var ve bu sözümüzü de her koşulda tutacağız. Nerede, nasıl ve kimin tarafından bir saldırı olursa olsun tüm gücümüzle orada olacağız.
"Metal sözleşmelerinin Türkiye'deki işçiler açısından ne kadar önemli olduğunu, bu sözleşmenin 130 bin metal işçisi dışında tüm diğer sektörleri de etkilediğini, başka sendikaların ve işyerlerinin de bu sözleşmeyi takip ettiğini ve sonuçlarını beklediğini biliyoruz.
"Bu nedenle, Metal sendikaları olarak hepimiz tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. İnanıyorum ki, bu sözleşmeyi başarıyla sonuçlandıracağız. İşçi sınıfına, onun mücadele tarihine olan sorumluluğumuzu yerine getireceğiz."
TÜRK METAL: İLK ALTI AY İÇİN YÜZDE 26,28 TALEP ETTİK
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise "MESS ile yürütülen toplu iş sözleşmesine muhatap yaklaşık 130 bin işçinin 110 bini sendikam Türk Metal'in üyesidir. Bu üyelerimiz otomotiv sektörünün en büyük kuruluşlarında, Renault'ta, Ford'da, Tofaş'ta, Mercedes, TürkTraktör ve MAN Türkiye'de ve onların yan sanayisinde çalışıyor. Ayrıca sözleşme kapsamında, beyaz eşyada Arçelik ve Bosch gibi dev kuruluşlarda ve onların yan sanayisinde çalışan üyelerimiz var. Yani bu sözleşmeye muhatap işyerleri, ülkemiz sanayisinin can damarı olan işletmelerdir. Bu işletmeler aynı zamanda, ülkemizin üretim ve kar rekorları kıran, vergi rekortmeni olan, ihracat şampiyonlarıdır. Bu işletmelerde çalışan üyelerimiz bu rekorlarda büyük payı olan, üretken, verimli ve disiplinli metal işçileridir. Bu işkolunda elde edilen başarıda, işçilerimizin payı büyüktür" dedi.
Sendikalarının MESS'e sunduğu teklifi oluştururken ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeleri dikkate alarak bir taslak hazırladıklarını söyleyen Kavlak şunları söyledi: "Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler gittikçe artan enflasyon ve hayat pahalılığı, birbiri ardına gelen zamlar nedeniyle üyelerimiz son iki yılda ciddi bir kayıp yaşadı. Geçen sözleşmede aldıklarımızı önemli ölçüde kaybettik. Biz de, işte tüm bu gerçekleri düşünerek hareket ettik. Kayıplarımızı telafi edecek ve üyelerimizin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmelerini sağlayacak bir ücret için taslağımızı hazırladık ve ilk altı ay için yüzde 26,28 oranında bir artış talep ettik."
MESS'in ücret zammı olarak dönemsel enflasyon oranını teklif ettiğini dile getiren Kavlak, "Ülkemizde diğer işkollarında biten sözleşmeler asgari ücrete gelen artış vs. göz önüne alındığında bu talebimizin yüksek olduğunu düşünenler var. Nitekim MESS yetkilileri de aynı görüşteler. Bu nedenle bize ancak ilgili dönemin açıklanan enflasyonu kadar artış verebileceklerini söylüyorlar. Ancak açık söylemek isterim ki, bize göre açıklanan resmi enflasyon, hayatın gerçeklerini yansıtmıyor. Çarşının, pazarın enflasyonu ile uymuyor. Bakın, Ekim 2019 tarihi itibariyle tüketici fiyatları yıllık yüzde 16,81 oranında artmıştır. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 22,25'dir. Son 4 ayda elektriğe yüzde 32,13 ve doğalgaza yüzde 31,15 oranında zam geldi. Bunlar resmi veriler. Hükümet harçları, vergiyi, para cezalarını Ya da köprü ve otoyol geçişleri gibi kamusal hizmetlerin ücretini artırırken yeniden değerleme oranı olan yüzde 22,58'i esas alıyor. Ona göre artış yapıyor. Aksi halde kamunun zarar edeceğini söylüyor. Ancak işçiye, memura, emekliye gelince çok daha düşük bir enflasyon hesabı bizlere dayatılıyor. Bu bizim için kabul edilemez bir durumdur. O nedenle biz, toplu sözleşme masasına TUİK tarafından açıklanan enflasyona göre oturamayız" dedi.
Kavlak, "Bu ülkede bütün emekçiler insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmek istiyorlar. Ürettiklerinden, kazandırdıklarından hakça pay almak istiyorlar. Sonuç olarak biz de bu ülkede yaşıyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu koşulları iyi biliyoruz. Ekonominin gerçeklerini görüyoruz. Ancak biz kendi gerçeğimizi de iyi biliyoruz. Ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarında çalışan nitelikli üretim yapan, patronların karlarına kar katan metal emekçileri olarak ürettiğimizden hak ettiğimiz payı istiyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam edecek. Kazanana kadar da durmayacağız" diye konuştu.
ÖZÇELİK-İŞ: TİS MASADA BİTİRİLMELİ
Basın toplantısında konuşan Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ise metal iş kolunda örgütlü üç sendikanın birlikteliğinin iyi bir mesaj verdiğini belirterek, sözleşmenin metal emekçilerinin beklentilerini karşılayarak masada bitirilmesi temennisinde bulundu.
INDUSTRIALL: AVRUPA'DAKİ SENDİKALAR TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR
IndustriALL Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle de Avrupa'daki sendikaların Türkiye'deki gelişmeleri takip ettiğini söyledi. Triangle "Bizler Türkiye'deki metal emekçilerinin sadece enflasyona kaybı oranınca zam almasını değil, üretilen değerden de pay almasını istiyoruz" dedi.