20 Eylül 2024 Cuma

MESS, metal işçilerine sefalet ücreti önerdi

Metal sektöründe 150 bin işçiyi ilgilendiren grup toplusözleşme görüşmeleri sürüyor. Patronları temsilen MESS ve işçileri temsilen Türk-İş ve DİSK'e bağlı metal sektörlerinde örgütlü sendikaların gerçekleştirdiğ igörüşmelerde patronlar birinci altı ay için zam önerisini yüzde 50'ye yükseltti. Birleşik Metal-İş Sendikası teklifin, işçilerin beklentilerine yanıt vermediğini söyleyerek, grev tehdidinde bulundu.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk-İş'e bağlı Türk Metal ve DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikaları arasındaki grup toplusözleşme görüşmeleri devam ediyor.

15 bini Birleşik Metal-İş'e üye 150 bin işçiyi kapsayan grup toplusözleşme görüşmelerinde işçi ve patron sendikalarının temsilcileri bugün bir kez daha biraraya geldi.

MESS, daha önce birinci altı ay için yüzde 35 olarak önerdiği ücret artışını yüzde 50'ye, sosyal haklar için yüzde 65 olarak önerisini yüzde 80'e yükselttiğini açıkladı.

Patronların işçilere kölece koşullarda, sefalet ücretinde çalışma teklif etmesine tepki gösteren Birleşik Metal-İş Sendikası toplantı sonrası yaptığı açıklamada, MESS'in teklifinin metal işçilerinin beklentisine yanıt vermekten çok uzak olduğunu vurguladı.

"Bu teklif metal işçilerinin sefalet ücretiyle çalışmaya devam etmesi demektir" denilen açıklamada, patronların işçilerin kabul edebileceği yeni bir teklif sunmaması halinde greve çıkacaklarını duyurdu. Açıklamada, "Metal işçileri her türlü mücadeleye hazırdır ve haklarını alana kadar mücadelelerine kararlılıkla devam edeceklerdir" denildi.